Reiseapoteket - Dette bør du pakke med på reisen

Skrevet av

Har du reiseplanene klare, gjør du lurt i å sjekke ferieapoteket før avreise. Skader og plager kommer som regel brått og ubeleilig, og gjerne når du er farten. Her gir vi deg våre must-haves i ferieapoteket og gode tips til reisen, så du kan nyte feriedagene med én ting mindre å tenke på!


«Er det virkelig nødvendig å ta med et ferieapotek?»

Det kan være mange som lurer på hvorfor det skal være nødvendig å pakke med et ferieapotek, for apotek finnes det vel i alle land? Det skjønner vi godt! Det er mange grunner til å ta med et velutstyrt reiseapotek. For det første, kan du legge til produkter du allerede har hjemme fra før, slik at du slipper å kjøpe nytt når behovet melder seg. For det andre, har du det du trenger, lett tilgjengelig. I utlandet kan det være utfordrende å finne førstehjelpsutstyr og legemidler, og det du får kjøpt er gjerne ikke det du er vant til å bruke hjemme. Et norsk pakningsvedlegg og bruksanvisning kan også gjøre det hakket enklere og mer betryggende. 

Du bør, med jevne mellomrom, og før avreise, se gjennom ferieapoteket. Fyll opp med det som mangler eller har gått ut på dato. Dette sikrer at du har et intakt innhold, som til enhver tid, er klart til bruk. Med vårt forslag til innhold i reiseapoteket, er du godt forberedt på å gi enkel førstehjelp, behandle sår og vanlige plager, samt mer alvorlige situasjoner som krever akutt behandling. 


Et velutstyrt reiseapotek bør inneholde:

Reseptbelagte legemidler ved bruk

Bruker du livsviktige reseptbelagte legemidler, bør du pakke dem ned i håndbagasjen. Da unngår du å måtte gå uten legemidler over lenger tid ved forsinkelser, eller miste dem dersom bagasjen går tapt. Oppbevar legemidlene i originalemballasjen med apoteketiketten påklistret, med navn, styrke og dosering.


Sår og skader

En førstehjelpspakke består av viktige førstehjelpsutstyr ved akutte sår og skader, som sårrens, kompresser, plaster, enkeltmannspakke, redningsfolie og branngele. Størrelsen gjør dem praktiske på farten, og passer fint i håndbagasjen eller tursekken. 

En sårsalve er fint å bruke for å forebygge infeksjon, for eksempel medisinsk honningsalve eller Pyrisept sårsalve.

Saks og pinsett er nyttig å ha med, dersom førstehjelpspakken ikke inneholder dette. Saks kan benyttes til å klippe bandasjer og klær i nødstilfeller. Pinsett er nyttig ved fjerning av for eksempel flått, flis og splinter.Se vårt store utvalg ved sår og skader herInsektbitt- og stikk

Lokalbedøvende Xylocain lindrer smerter, ved for eksempel insektbitt og forbrenning forårsaket av brennmanet. 

Hydrokortison demper utslett forårsaket av insektbitt.

Myggmiddel forebygger myggstikk.

Kløestillende midler, som Eurax, kan dempe kløe ved insektbitt og -stikk.
Oppkast, dårlig mage og forgiftning

Medisinsk kull er aktivt kull, som i magesekken, binder kjemikalier, legemidler og giftstoffer fra bakterier, og forhindrer at disse tas opp i kroppen. Medisinsk kull kan være nyttig ved matforgiftning, omgangssyke og diaré.

Loperamid og Imodium brukes ved akutt diaré. Legemidlene gjør avføringen fastere og dermed øker passasjetid gjennom tarmen, slik at væske- og elektrolyttapet fra kroppen reduseres.

GEM-pulver brukes ved høyt væsketap og for å normalisere væske- og elektrolyttbalansen. For eksempel ved mild til moderat uttørring ved akutt diaré.
Solforbrenning, soleksem og utslett

Solkrem og aftersun bør alltid være en del av ferieapoteket. Solkrem beskytter huden og forebygger solskader. Aftersun, gjerne med aloe vera, gir fukt og kjøler ned huden etter soling, og kan lindre ved lett solbrenthet og rødhet. 

UV-drakt til barna, solbriller, hatt og caps beskytter mot solens sterke stråler

Lokalbedøvende Xylocain lindrer smerter ved solskader som forbrenning, soleksem og utslett.

Hydrokortison demper utslett ved soleksem.
Smerte og feber

Paracet og Pinex er smertestillende og febernedsettende. Velg formuleringer og styrker som er tilpasset både voksne og barn i familien.

Febertermometer og termometerovertrekk er alltid lurt å ha med, spesielt på reise med små barn. 
Reisesyke

Postafen og Marzine kan brukes forebyggende mot reisesyke, og lindrer kvalme og brekninger. Reisesyketabletter er nyttig dersom du lett blir sjøsyk eller bilsyk.

Akupressurarmbånd er et alternativ til reisesyketabletter, uten bruk av legemidler.
Allergi

Allergimedisiner er alltid lurt å ha liggende ved allergiske reaksjoner, som tabletter, øyedråper og nesespray.
Diverse

Små saltvannsampuller til øye- og neseskylling. Kan også være fint å bruke til sårskylling. 

Ørepropper kan være fint å ha ved behov. Ved smerte og ubehag i ørene på flyreiser kan ørepropper med trykkregulator hjelpe. 

Alkoholbasert desinfeksjon til hender gir redusert risiko for smitte og turistdiaré. Bør brukes når du ikke har tilgang på rent vann og såpe.

Kompresjonsstrømper kan forebygge hevelse i bena og kan være aktuelt på fly dersom du har økt risiko for blodpropp.

Gnagsårplaster er alltid lurt å ha med på tur, spesielt hvis du skal gå mye. 
Gode tips til utenlandsreisen

Reise du med barn, er det viktig at medbrakte legemidler er tilpasset barn, med hensyn til formulering og dosering.

Bleier, bind og tamponger er lurt å ta med da det ofte er dyrere i utlandet. Utvalget er gjerne ikke det samme som det du er vant til og foretrekker.

Ved eksotiske reisemål bør du undersøke om det er nødvendig med vaksine og malariaprofylakse.

En Schengen-attest er påkrevd for enkelte legemidler og reisemål. Undersøk om det er aktuelt for deg hos DMP.

Vær ekstra påpasselig med å få i deg vann, spesielt i varmere strøk hvor du svetter mye, ved diaré og dersom du drikker alkohol.

Reisestørrelser og reisevennlige flasker og emballasje er praktiske, og gir mer plass til andre ting i bagasjen.

Kondomer er et prevensjonsmiddel, som også beskytter mot seksuelt overføre sykdommer. Ta med kondomer til utlandet for å sikre at du bruker kondomer av tilstrekkelig god kvalitet.

Vær oppmerksom på matvanene dine for å unngå magetrøbbel på utenlandsferien. Få gode råd mot magetrøbbel på ferie her.
Kilder: NHI, DMP, FHI

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.