Håndsprit

Håndsprit er en alkoholbasert gel som brukes til å desinfisere hender og overflater så de blir fri for bakterier, virus og annet skitt, som vi helst ikke vil ha på hendene eller inn i kroppen. Du kan desinfisere dine hender med sprit når du ikke har mulighet for å vaske hender med vann og såpe og på den måten fortsatt holde en god håndhygiene. Skal du kjøpe munnbind sammen med din håndsprit finner du vårt utvalg av munnbind her.

Håndsprit eller vaske hender? | Håndsprit & Corona virus | Håndsprit til reisen | Slik bruker du håndsprit | Nøytral eller med duft

Se alle våre desinfeksjonsservietter her.

23 Produkt(er)

Er håndsprit effektiv mot Corona virus

Håndsprit er effektivt overfor visse virus, herunder corona virus. Men det anbefales at man bruker en håndsprit som inneholder minimum 60% ethanol alkohol eller 70% isopropanol alkohol. Disse anbefalinger er utstedt av de offisielle amerikanske myndigheter CDC (Centers for Disease Control). Det er typisk ethanol som brukes i alminnelig håndsprit. Sjekk derfor at innholdet av ethanol er minimum 70%

Er det best å bruke håndsprit eller å vaske hender?

Håndsprit til hånddesinfeksjon brukes til å fjerne mikroorganismer, bakterier og virus fra hendene som ellers kan gjøre oss syke eller smitte andre. Når vi nyser eller hoster, er det f.eks. viktig at vi hoster inn i ermet så vi ikke fyller våre håndflater med smittsomme stoffer som kan overføres ved håndtrykk og kontakt med forskjellige overflater. Hvis du rører enten dine øyne, nese eller munn med smittestoffer på hendene, fører du smittestoffet direkte til de sarte slimhinner hvor det kan trenge inn i kroppen og gjøre oss syke.

Faktisk er hånddesinfeksjonen å foretrekke fremfor håndvask, både fordi det er raskt, men også fordi opp mot 99% av bakteriene og smittestoffene drepes. Ved håndvask med vann og såpe skylles bakterier og smittestoffer av hendene, men det er alltid en god idé å avslutte din håndvask med en desinfeksjon av hendene for å få bukt med de siste bakterier.


En alminnelig håndvask kan ha en uttørkende effekt på huden på grunn av sulfatene i såpen, hvorimot håndsprit er mer skånsomt overfor hendene og inneholder som oftest et hudpleiemiddel som f.eks. glyserin, som tilfører hendene rikelig med fukt og motvirker uttørking. Derfor er håndsprit også en god løsning hvis du plages med tørre hender eller har eksem på hendene, fordi håndspriten ikke fjerner hudens naturlige fettlag, men derimot ofte bidrar med ekstra fukt og pleie.

Hvis du har synlig forurensede hender, hvilket vil si at du har smuss og skitt på hendene, er hånddesinfeksjon med håndsprit dog ikke nok, og du bør bruke vann og såpe i første omgang. Håndspriten har nemlig vanskelig for å virke effektivt overfor smuss som jord, og bør brukes på tørre hender etter håndvasken.

Les her hvordan du vasker dine hender grundig og riktig.


Tørker håndsprit ut huden?

Ja, håndsprit kan virke uttørkende på huden, men faktisk er det mer skånsomt å bruke håndsprit enn f.eks. å vaske hender. Håndvask er sånn sett enda mer uttørkende for huden. Vil du følge anbefalingene om god håndhygiene og ha virusfri hender, er tørre hender derfor dessverre en bivirkning som du må akseptere. Vi anbefaler at du som supplement til håndsprit og håndvask bruker en god håndkrem, som kan gi fukt og effektiv pleie til dine hender. Du kan se det store utvalget av håndkremer her!


God hygiene på reisen

Når vi er på farten, er det ikke alltid at vi befinner oss i nærheten av en vask med såpe, og det kan derfor være en fantastisk løsning å ha en litt håndsprit med. Især i forbindelse med reiser blir vi dessuten utsatt for ekstra mange fremmede bakterier, fordi vi befinner oss nye steder og i offentlige rom med mange forskjellige mennesker.

Ved å jevnlig desinfisere med håndsprit og dessuten unngå å røre deg selv for mye i ansiktet, kan du spare deg selv for utsettelsen for en hel masse bakterier som ellers kunne ha gjort deg syk.


Når du er ute å reise, spiser du sikkert også flere måltider som du ikke selv har tilberedt. Et godt råd er alltid å sikre deg at maten har vært gjennomvarmet ordentlig, så eventuelle bakterier og virus ikke kan gjøre deg syk. Du bør også alltid rengjøre dine hender med håndsprit før måltidet, så du unngår å overføre bakterier fra hendene til munnen gjennom maten.

Leter du etter munnbind? Se vårt utvalg og les om de forskjellige typene og klassifikasjonene av munnbind her.

Du kan her på siden finne håndsprit i små reisestørrelser som du kan ta med i din håndbagasje eller som en del av ditt reiseapotek. Så lenge din håndsprit er i en beholder på maks 100ml, kan du gjerne ha din håndsprit med i håndbagasjen på et fly – husk bare å oppbevare flasken med håndsprit i en gjenlukkbar plastpose på maks 1 liter. Flere av de typer håndsprit som du kan få i mini, kan du også kjøpe i større mengder, så du kan fylle din lille reisestørrelse opp med mer håndsprit når du har tømt den.


Hvordan bruker jeg håndsprit?

Når du skal desinfisere dine hender med håndsprit, er det viktig at du sikrer deg at du ikke har synlig skitt og smuss på hendene, som skal fjernes med vann og såpe først. Når dine hender er tørre, er de klar til å bli desinfiserte.

Du skal nå påføre en passe mengde håndsprit, så dine hender holdes fuktige ved inngnidning i minst 30 sekunder – typisk vil det ca. være ét pump eller omring 2 - 3 ml, hvis ikke din håndsprit har en pumpefunksjon.

Gni håndspriten på håndflater, mellom fingrene, på fingerspissene, på håndryggene og på håndleddene - og glem ikke tommelfingrene! Når du har gnidd hendene godt inn i minst 30 sekunder, vil spriten tørke inn, og du har effektivt desinfisert dine hender.


Nøytral eller med duft

Håndsprit består typisk av 70-85% alkohol, og derfor har det en naturlig skarp duft av sprit. Hvis du ikke liker den skarpe duften, kan du velge en håndsprit med duft fra DAX, som enten har duft av pære og hvite liljer eller bringebær. Håndspriten kommer dessuten i en fin liten innpakning i grønn eller lyserød, som er perfekt å ha i vesken eller til å stå fremme på kjøkkenbordet hjemme.

En håndsprit uten duft er dog ikke så sterk at man ikke kan holde ut å bruke den, og mange liker faktisk den skarpe duften fordi den har positive assosiasjoner til renhet og noe sterilt. Håndspriten vil dessuten raskt føles tørr på hendene, og du vil kun legge merke til duften i kort tid.


Allergy Certified

Du kan nå også få håndsprit som er allergi-sertifiserte. Det gjelder f.eks. håndsprit fra danske Derma og senest den nye håndsprit fra Active By Charlotte. Derma håndsprit er både Allergy Certified, veganervennlig, og så bærer den svanemerket og den blå krans fra Astma-Allergi Danmark. Det betyr at du utover en effektiv og velfungerende håndsprit, også får et produkt som er fri for syntetisk og naturlig parfyme, kathon, MI, MCI, og at håndspriten er så skånsom overfor huden som overhodet mulig. Bruker du ofte håndsprit, er en Allergy Certified et godt valg til deg!


Våre favoritter

Alle håndspriter her på siden er like effektive når det kommer til desinfeksjon av hendene, men det er litt forskjell på om håndspriten er en gel, flytende, spray. Noen av våre og våre kunders favoritter er:


Zebla Håndsprit Gel 70%

Fra danske Zebla kan du få en desinfeksjonsgel med glyserin som hjelper huden med å opprettholde sin naturlige fuktbalanse. Gelen fås i en tube med 100 ml, hvilket gjør den perfekt å ha med i bilen eller håndvesken, så du alltid har håndsprit ved hånden. Håndspriten er liksom alle andre produkter fra Zebla, utviklet og produsert i Danmark, samt laget og sendt i resirkulert emballasje eller resirkulerte materialer.


Derma Håndsprit Gel

Den prisvinnende gel fra Derma er en effektiv og samtidig pleiende desinfiserende gel, som dreper mikroorganismer på hudens overflate. Gelen ble vinner i kategorien "Best skin friendly product for household" ved Allergy Award i 2018, og den bærer sertifiseringene: Svanemerket, Vegan friendly, Allery Certified samt Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark.


Riemann Håndsprit Gel 85%

Denne håndspriten fra Riemann er parfymefri, og så inneholder den hele 85% etanol, hvilket er et godt stykke over det minimumsinnhold som anbefales av myndighetene når det kommer til effektivitet overfor mikroorganismer og virus.


Finogren Håndsprit Gel 70%

Den anti-bakterielle håndspriten fra Finogren renser med sine 70% alkohol effektivt hendene, så du kan unngå mikroorganismer som bakterier og virus uten bruk av vann og såpe. Håndspriten kommer i en smart liten beholder med knapplokk som gjør det lett å dosere en passende mengde sprit ut i hånden.

Gå til top

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.