Tørr hud i ansiktet - Kjenn din hudtype!

Skrevet av

Opplever du tørre flekker i ansiktet eller føles huden stram - særlig etter dusj og bad? Da har du sannsynligvis tørr hud. Heldigvis er det hjelp å få, og med riktig pleie vil du oppleve at huden både kan føles myk og behagelig, og få en ny og friskere glød. 


Tørr eller dehydrert hud?

Først og fremst er det viktig å slå fast at det er forskjell på hudtype og hudtilstand. Hudtypen er du født med, mens hudtilstanden kan endre seg gjennom året, og live. En av de vanligste feilene vi gjør er å blande hudtilstand og hudtype, og dermed feilbehandle huden. Derfor er det viktig å lære seg forskjell på disse, slik at huden får den pleien den trenger.

Det finnes mange eksempler på misforståelser rundt hudtype og hudtilstand. 

Den aller vanligste er misforståelsen rundt tørr og dehydrert hud. De fleste opplever at huden føles tørr med jevne mellomrom. Men for bare noen av oss skyldes det en tørr hudtype. De aller fleste andre vil lide av en dehydrert hud, som er noe annet. Behandler man en dehydrert hud som om den er tørr, så kan huden fort få for mye fett, og ikke nok fukt, noe som kan føre til en fortsatt tørr hud, som også vil kunne bli uren. 

Særlig i vinterhalvåret kan alle hudtyper ha bruk for ekstra pleie og fukt – også de med fet hudype.

Mange forveksler også en sensitisert hud med den tørre, da tørr hud kan opptre hos mange med følsom hud. Her vil det oftest være i forbindelse med eksem, utslett, blussende røde kinn og en generell rødme, da den sensitiv hud lett blir irritert. 

Om du ofte bruker munnbind eller visir, opplever du kanskje at huden tørker ytterligere ut, eller blir uren? Husk å rense huden godt, morgen og kveld, så bakterier ikke blir sittende på huden.

Det kan være litt vanskelig å finne ut hvilken hudtype du har. Er du i tvil, kan du lese guiden til alle hudtypene her.


Hva kjennetegner tørr hud?

Kan du nikke gjenkennende til de fleste av følgende utsagn som en permanent tilstand, har du sannsynligvis tørr hud. Men husk at noen av kjennetegnene også opptrer ved andre hudtyper, så sett deg nøye inn i hvordan din hud oppfører seg og reagerer.

  • Huden oppleves matt og kjedelig
  • Huden i ansiktet føles stram når jeg smiler eller rynker på nesen og pannen overdrevent. Dette merker jeg særlig etter dusj/bad, før jeg bruker ansiktskrem
  • Huden har tendens til kløe, være rød, og kan føles irritert
  • Jeg kan smøre mye produkt i ansiktet, da huden absorberer nærmest alt
  • Huden kan flasse ved nesen, og jeg opplever tørre flekker i ansiktet
  • Det kan være vanskelig å legge en pen make-up uten at det blir ujevnt
  • Jeg har fine og nesten usynlige porer

Slik pleier du tørr hud

En tørr hudtype har bruk for mye fukt og pleie, og det er derfor viktig med en god hudpleierutine som du gjennomfører hver dag.

Ansiktsrens og skintonic

Første steg i din hudpleierutine bør være et renseprodukt. Selv om huden er selvrensende fra naturens side, blir huden utsatt for mange kjemikalier og forurensing i løpet av dagen. Rens derfor huden morgen og kveld. Allerede når du renser ansiktet skal fukting av huden være i fokus. Rens huden med et renseprodukt tilpasset tørr hud, som en rensemelk, - lotion eller –krem. Sørg for at produktene er skånsomme, slik at de ikke ytterligere irriterer eller tørker ut huden.

Etter rens bør du bruke en skin tonic.  En tonic tilbakestiller pH-verdien på huden og fjerner eventuelle rester av makeup og smuss. Tonic er dessuten med å forberede huden, slik at produktene du påfører etterpå kan trenge bedre inn. Velg en tonic som egner seg til tørr hud, og som er mild mot huden.


Serum

Serum er et viktig element i hudpleierutinen, men blir ofte oversett da mange gjerne har mer fokus på rens og fuktighetskrem. Et serum er en tynn gel/lotion som raskt trenger inn i huden, og er ekstra rik på aktive ingredienser. Det er gjerne serumet som kan gjøre de store forskjellene i huden din. Og kan også bidra til at dag- og nattkrem trenger dypere ned i huden. Serum har den fordelen at det kan hjelpe mot helt spesifikke hudproblemer, som blant annet pigmentforamdringer, store porer, rødhet og rynker. Med et serum kan du derfor skreddersy din hudpleierutine ved å velge et serum som jobber mot akkurat det du er opptatt av. 
Serumet brukes gjerne morgen og kveld. Etter rens, før fuktighetskrem.

Ansiktskrem

Det er ikke likegyldig hvilken krem du velger å bruke til å fukte huden. Faktisk er det heller ikke likegyldig når på dagen du bruker hvilken krem heller. Dagkremer og nattkremer et utviklet for å gi huden din det den trenger. Dagkremer fukter og beskytter mot dagens påkjenninger, mens nattkremen fukter og regenererer huden, når den er mest mottakelig, nemlig når du sover.  

Om morgenen bør du bruke en dagkrem spesielt til tørr hud, som er rik på næring og fukt. En god krem er noe av det viktigste mot tørr hud, da den fukter huden og bevarer fuktigheten i løpet av dagen. Utvalget av dagkremer er stort, men noe av det viktigste å huske på for en tørr hudtype, er at den ikke er matterende, og at den tilfører masse fukt og næring. Se etter kremer som er merket med "tørr hud". 

Før sengetid er en fet nattkrem å foretrekke for en tørr hudtype. Om natten jobber huden nemlig best, og avfallsstoffer utskilles fra huden. Det er også i de sene timer, at det skjer cellefornyelse og reparasjon av skader som huden har pådratt seg i løpet av dagen. For at nattkremen skal virke optimalt, skal du være oppmerksom på å rense huden i dybden før bruk. Bruk gjerne en peeling et par kvelder i uken så nattkremen kommer ekstra godt til.

Rundt øynene er det en god idé å bruke en skånsom øyekrem laget spesielt til denne delen av ansiktet. Huden her er nemlig tynnere og mer sart. Øyekremer er derfor forumlert spesielt med tanke på dette. Starter du med øyekrem tidlig, kan du forebygge aldringstegn rundt øyepartiet. Det er nemlig her de første rynkene kommer til syne.

Ansiktsmaske

En ansiktsmaske kan gi huden et ekstra boost, og anbefales å bruke et par ganger i uken. En god fuktmaske kan gjøre underverker for en tørr hud, og hvis du bruker en nattmaske, kan du få ekstra gode resultater. Da får huden ekstra god tid til å trekke til seg fukt og til å jobbe med de gode ingrediensene.

Bruker du en scrub eller peeling, bør du maks bruke den 2 ganger i uken. En tørr hud kan fort bli sensitivisert, så det er lurt å ikke irritere den for mye. Men en mild eksfoliering av huden et par ganger i uken kan bidra til å rengjøre huden i dybden og fjerne flass og døde hudceller. Da vil huden også lettere ta til seg fukten fra serum, masker og kremer.

Husk solkrem

Huden er kroppens største og mest synlige organ. Derfor er det viktig av både helsemessige og kosmetiske årsaker å passe godt på den. Solkrem er avgjørende for en flott og sunn hud, da den beskytter mot solens skadelige stråler.  Er man flink til å bruke solkrem daglig vil man kunne forebygge både hudkreft, blodutredelser, aldringstegn, pigmentering og soleksem.

Bruk derfor en ansiktssolkrem året rundt, og pass ekstra godt på i sommermånedene. Du kan lese vår guide til valg av solkrem her eller bli klokere på hvordan solen endrer din hud. Du kan dessuten se våre mest populære ansiktssolkremer nedenfor.
Bruk av solkrem hver dag er en liten investering med store helsefordeler. Få derfor solkrem inn i din daglige hudpleierutine.


Du kan hele utvalget av hudpleie og finne de produktene som passer til deg her!


Tørr hodebunn

Lider du generelt av tørr hud i ansiktet og på kroppen, kan det være at hodebunnen din også er veldig tørr. Her kan riktige hårpleieprodukter også gjøre underverker. Velg milde produkter spesielt utviklet for tørr og sensitiv hodebunn for linding av plagene. Du kan for eksempel skifte ut din vanlige sjampo med en mer skånsom sulfatfri shampoo, og en silikonfri balsam.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.