Sol og alderstegn - Pass på huden i solen

Skrevet av
Beskyt din hud mod solens skarpe stråler med solcreme, solhat og solbriller

Når sommeren nærmer seg bruker vi mange timer utendørs i solens varme stråler, men det er ikke uten betydning for huden vår. Soleksponering henger nemlig sammen med alderstegn som rynker og slapp hud – Bli klokere på hvordan du kan forebygge alderstegn ved hjelp av den riktige solfaktor!

Kan solen gi huden rynker?

For det første er det viktig å understreke at rynker hverken er helseskadelige, farlige eller tegn på noen sykdom, men at de derimot bare er et ledd i den naturlige aldring av kroppen som vi alle opplever med tiden. Derfor kan det dog være fint å begrense utviklingen av rynker så mye som mulig, så huden holder seg ung, spenstig og sterk så lenge som mulig. Her spiller solen og vår beskyttelse mot dens stråler en stor rolle.

Hudtype og sol

Alle hudtyper kan bli skadet i solen hvis du ikke beskytter den riktig. Spesielt i Skandinavia, hvor den lyse huden er veldig utbredt, skal vi være ekstra oppmerksomme på solen. Denne hudtypen har et lavere innhold av pigmenter, og har derfor ikke mulighet for å beskytte seg selv mot de farlige stråler. Det kan derfor resultere i mer synlige aldersforandringer i form av rynker, pigmentforandringer mm.

Det er dog mange andre forhold som også spiller en stor rolle som f.eks. arvelige forhold og livsstil. Hvis du har meget fin og tynn hud som har vanskelig for å bli brun, vil solens UVA- og UVB-stråler gi små forandringer i underhuden, og etterhvert som du blir eldre vil det gi deg en tynnere hud som lettere rynker på overflaten. Derfor er det for deg med lys hud særlig viktig at du gjør alt du kan for å beskytte den mot solen ved å søke skygge og alltid smøre deg godt inn med solkrem.


Forebygg rynker - både forårsaket av alder og sol

Moden hud skal beskyttes i solen med solbriller, solhat og solcreme

Det er heldigvis mange ting du kan gjøre for å forebygge rynker og aldrende hud så godt som mulig. Riktig viktig er det å beskytte huden mot solen hver eneste gang du beveger deg utenfor - også selv om du kanskje ikke synes at solen virker særlig sterk. Samlet sett er langvarig, gjentakende eksponering for UV-stråling en av de største årsaker til tidlig aldring av huden.

Fra solen kommer UVA-stråler og UVB-stråler med forskjellige bølgelengder som trenger ned i huden i forskjellige dybder, hvor de påvirker hudcellene. Særlig UVA-strålene har en stor påvirkning av huden fordi de utgjør hele 95% av sollyset og samtidig trenger dypere ned i lærhuden enn UVB-strålene. Noen av de skadelige effekter fra UVA-strålene er f.eks. at de setter gang i dannelsen av frie syreradikaler som både skader hudceller og bindevev. Bindevevet består av proteiner som kollagen og elastiske fibre som er det som gir huden sin spenstighet, elastisitet og motstandskraft, og når disse skades av de frie syreradikaler, kan det dessverre medføre forskjellige tidlige aldringstegn som rynker, grov hud og pigmentflekker. Forstå forskjellen på UVA- og UVB-stråler her.

Det finnes flere forskjellige metoder til å forebygge disse aldringstegn, og den primære beskyttelse er hovedsaklig solbeskyttelse. Du beskytter deg mot solen ved hjelp av effektive og bredspektrede solbeskyttelsesfiltre i solkrem, foruten å holde deg i skyggen når solen står høyest på himmelen og strålene er sterkest. Dette er som regel i tidsrommet mellom kl. 10 og 16, og når du befinner deg i solen utenfor disse tidspunkter bør det være med beskyttende tøy, hatt og solbriller.

Les vår guide til valg av den riktige solfaktor til din hudtype!


Hvilke ingredienser i hudpleieprodukter kan hjelpe med å forebygge mot rynker?

Ældre personer nyder solen på stranden med god beskyttelse i form af solhat, solcreme og solbriller

Solkrem er som sagt et viktig skritt for å beskytte huden mot aldringstegn fra soleksponering, men utover solkrem finnes det også en rekke andre midler som har vist potensiale i forhold til å holde huden ung og sunn til tross for solen. F.eks. kan antioksidanter som C-vitamin, E-vitamin og B3-vitamin muligvis være gode vitaminer i kampen mot aldringstegn. Det har blitt utført flere eksperimentelle studier hvor resultater tyder på at antioksidantene har en betydning i forhold til en minsking i dannelsen av frie syreradikaler. Syreradikalene dannes nemlig når UV-strålene rammer cellene i huden og forårsaker en inflammasjon. Ved å tilføre antioksidanter til huden gjennom den daglige pleie, kan du forsøke å motvirke denne prosessen.


De beste vaner for å unngå rynker

Utover solbeskyttelse og en god hudpleierutine, er det flere faktorer i hverdagen som du kan endre på for å beskytte huden mot rynker. En særlig dårlig vane for huden er tobakksrøyking, for røyking ødelegger de fine og sarte blodårer i ansiktet som gir næring og liv til huden. Når blodårene blir skadede, får huden ikke den nødvendige næring og den blir derfor mer tynn, sart og rynket som resultat. Det beste du kan gjøre for din hud, er altså å la være med å røyke tobakk og så være konsekvent i din bruk av solkrem - både for å forebygge rynker, men også bremse den videre utvikling av de allerede-eksisterende rynker.


Den beste solkrem med solfilter

Smør solcreme på huden for at beskytte den mod solens UV-stråler der kan give rynker og alderstegn

I vår kategori solkrem kan du finne de beste produkter til solbeskyttelse som er nøye utvalgt av våre eksperter i hudpleie. Særlig seriene Vichy Capital Soleil og La Roche-Posay Anthelios er en rekke solprodukter som gir huden en bredspektret beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler. Noen av produktene som f.eks Vichy Capital Soleil Anti-Age 3-i-1 solkrem med SPF 50 kombinerer god solbeskyttelse med effektiv hudpleie og anti-ageing effekt, så din hud er best mulig beskyttet mot solen og dens innvirkning på hudens aldring. Anti-Age 3-i-1 SPF50 inneholder Camu Camu og er rik på antioksidanten C-vitamin, så den kan hjelpe med å redusere rynker og gi huden sunn glød. Den høye solfaktor sikrer deg at huden er beskyttet mot solens aldrende stråler, og liksom mange andre solprodukter fra Vichy, La Roche-Posay, Eucerin og Avène, er kremen anbefalt av dermatologer.

I det store udvalg af solcreme finder du solcreme til både ansigtet og kroppen i forskellige solfaktorer fra SPF 10 til 50+, så du er godt dækket ind uanset hydtype og behov. Du finder desuden solcreme til personer i alle aldre og med alle hudtyper, så både børn og voksne kan nyde tiden i solen.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.