Sol og aldringstegn - Pass på huden din i solen

Skrevet av
pas på din hud i solen - søg skygge mellem 12 og 3, brug solcreme forebyg alderstegn

Når sommeren nærmer seg tilbringer vi mange timer utendørs i solens varme stråler, men dette er ikke uten betydning for huden vår. Soleksponering er knyttet til aldringstegn som rynker og slapp hud – Finn ut hvordan du kan forebygge aldringstegn ved hjelp av riktig solfaktor!Forbindelse mellom sol og forekomst av rynker

For det første er det viktig å understreke at rynker verken er helseskadelige, farlige eller tegn på noen sykdom, men snarere er de rett og slett en del av kroppens naturlige aldring, som vi alle opplever over tid.

Likevel kan det være greit å begrense utviklingen av rynker så mye som mulig, slik at huden vår holder seg ung, smidig og sterk så lenge som mulig. Her spiller solen og vår beskyttelse mot dens stråler en stor rolle.

Hvordan solen påvirker ulike hudtyper

Alle hudtyper kan bli skadet i solen hvis du ikke beskytter den ordentlig. Spesielt i Skandinavia, hvor lys hud er svært vanlig, må vi ta ekstra hensyn til solen.

Denne hudtypen har et lavere innhold av pigmenter, og har derfor ikke mulighet til å beskytte seg mot de farlige strålene. Det kan derfor gi mer synlige aldersforandringer i form av rynker og pigmentforandringer.

Røyking og dårlig kosthold kan forårsake rynker

Det er imidlertid mange andre tilstander som også spiller en stor rolle for rynker – inkludert arvelige forhold og livsstil. Har du veldig fin og tynn hud som ikke lett blir brun ved soling, vil solens UVA- og UVB-stråler gi små forandringer i underhuden.

Når du blir eldre vil det gi deg tynnere hud som lettere rynker på overflaten. Derfor er det spesielt viktig for deg med lys hud at du gjør alt du kan for å beskytte den mot solen ved å søke skygge og alltid bruke solkrem.

I tillegg kan stress, røyking og usunt kosthold også bidra til rynker. Så du kan ikke bare bruke solkrem og forvente forebygging av rynker hvis du samtidig lever et usunt liv. Som sagt er det viktig å understreke at rynker verken er farlige eller et tegn på et usunt liv. Det er imidlertid viktig at du er klar over at livsstilen din og solingen din har innvirkning på huden din på lang sikt.


UVA- & UVB-stråler - hva er forskjellen?

uv indeks

Når du skal forstå hvorfor solens stråler kan ha konsekvenser for huden din, er det avgjørende å vite om UVA- og UVB-stråler. De to typene stråler har ulike bølgelengder som trenger inn i huden i ulike dybder hvor de påvirker hudcellene. Spesielt UVA-stråler har stor innvirkning på huden, fordi de utgjør 95 % av sollys og trenger samtidig dypere inn i huden enn UVB-stråler.

Noen av de skadelige effektene av UVA-stråler er for eksempel at de utløser dannelsen av frie syreradikaler, som skader både hudceller og bindevev. Bindevevet består av proteiner som kollagen og elastiske fibre, som er det som gir huden dens spenst, elastisitet og motstand, og når disse blir skadet av de frie syreradikalene kan det dessverre gi ulike tidlige aldringstegn som rynker, grov hud og pigmentflekker.

UVB-stråler utgjør derimot 5 % av de ultrafiolette strålene som treffer jorden. Hvis mengden av UVB-stråler er høy nok og du ikke beskytter deg tilstrekkelig, kan du bli solbrent. Det er også UVB-strålene som kan forårsake føflekkreft og hudkreft.Forhindre rynker – både forårsaket av alder og sol

Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å forebygge rynker og aldrende hud så mye som mulig. Les mer om de gode rådene og mer fornuftige vanene her!

Bruk solkrem mesteparten av året

Beskytt huden din med en ansiktssolkrem når du er ute. Mesteparten av året i Danmark er kroppen sannsynligvis pakket inn, mens ansiktet ditt er utsatt for solens stråler. En UV-indeks på over 2 er grunn nok til å ta på deg solkrem, selv om du kanskje ikke tror at solen skinner så veldig mye. Totalt sett er langvarig, gjentatt eksponering for UV-stråling en av de største årsakene til for tidlig aldring av huden.

Du kan med fordel bruke en dagkrem med solfaktor i, slik at du husker å beskytte ansiktet året rundt – uten engang å tenke på det. I sommersesongen er det imidlertid best å bruke en ekte solkrem, så du er sikker på å bruke riktig mengde for optimal beskyttelse.

Skygge, solhatt & solkrem

Rynker og fine linjer er en av de mildere konsekvensene av brannskader og soling. Kreftforeningen har kommet med 3 gode tips for å beskytte deg selv så optimalt som mulig, og disse tipsene kan også brukes i forebygging av rynker:

  • Søk skygge mellom kl 12 og 15 om sommeren. Nesten halvparten av UV-strålingen faller i denne perioden.
  • Bruk solhatt og dekkende klær. Har du ikke mulighet til å være i skyggen kan bredbremmet solhatt og langermet T-skjorte være et godt alternativ.
  • Bruk solkrem: Bruk minimum faktor 15 i Norge og minimum faktor 30 i land med sterkere sol.

Bruk en bredspektret solkrem

Som tidligere beskrevet er det forskjell på UVA- og UVB-stråler. Det er derfor viktig at du bruker en god solkrem med bredspektrede solfiltre, slik at du er beskyttet mot begge typer stråler. I tillegg er solfaktoren din også viktig for hvor godt du tar vare på huden din. Har du veldig lys hud, vil en faktor på 15 i Norge derfor ikke nødvendigvis være nok.
Anti-aging hudpleie – slik kan du også forebygge rynker

Solkrem er som sagt et viktig skritt for å beskytte huden mot aldringstegn fra soleksponering, men i tillegg til solkrem er det også en rekke andre midler som har vist potensiale for å holde huden ung og sunn til tross for solen. Se etter ingredienser med anti-aldringsegenskaper som:

  • Hyaluronsyre
  • Kollagen
  • E-vitamin
  • C-vitamin
  • B3-vitamin
  • Antioksidanter
  • A-vitamin/retinol


Den beste solkremen med solfilter

I vår solkremkategori kan du finne de beste produktene for solbeskyttelse, nøye utvalgt av våre hudpleieeksperter. Spesielt er seriene Vichy Capital Soleil og La Roche-Posay Anthelios en serie solprodukter som gir huden bredspektret beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler.

Noen av produktene, som Vichy Capital Soleil Anti-Age 3-in-1 solkrem med SPF 50, kombinerer god solbeskyttelse med effektiv hudpleie og antialdringseffekt, slik at huden din er best beskyttet mot solen og dens effekt på aldring av huden.

Anti-Age 3-in-1 SPF50 inneholder Camu Camu og er rik på antioksidanten vitamin C, så den kan bidra til å redusere rynker og gi huden en vakker glød. Den høye solfaktoren hjelper deg å få garantert beskyttelse mot solens aldrende stråler, og som mange andre solprodukter fra Vichy, La Roche-Posay, Eucerin og Avène anbefales kremen av hudleger.

I det store utvalget av solkrem finner du solkrem til både ansikt og kropp i ulike solfaktorer fra SPF 10 til 50+, slik at du er godt dekket uansett hudtype og behov. Du finner også solkrem for folk i alle aldre og med alle hudtyper, slik at både barn og voksne kan nyte tiden i solen.

Selvbruning – den sikre veien til sommerfargen din

Mange blir helt motløse ved tanken på at de må unngå solen for å ta vare på helsen og huden. De fleste elsker å være brune, og føle seg vakrere med en deilig sommerglød. Heldigvis kan du enkelt få en vakker farge uten å sole deg. I det store utvalget av selvbruning finner du nok av trygge alternativer til solens stråler.

Du finner både smarte tanning drops, som enkelt kan blandes inn i dagkremen din og gradvis kan gi deg en fin brunfarge. Alternativt finner du selvbruningsspray, mousser og kremer som kan brukes over hele kroppen for et pent og jevnt resultat.

Husk at selvbruning ikke kan erstatte solkrem, selv om huden din blir mørkere. Følg alltid de tre soltipsene fra Kreftforeningen og ta godt vare på huden din.pil til toppen med24

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.