UVA & UVB stråler - Hva er forskjellen?

Skrevet av
kvinde soler på stranden i uva og uvb stråler med24

Solen og dens stråler er en av menneskets beste venner, men kan også være en av våre verste fiender. Uten sola ville vi ikke kunne eksistert, men for mye sol uten optimal beskyttelse kan føre til skader på huden og i verste fall kreft. Det er derfor viktig at du tar vare på deg selv når du er i solen og beskytter deg mot solens stråler.
Hva er UV-stråling?

UV-stråling kommer fra solen. UV-stråling fra solen består av UVA-, UVB- og UVC-stråler. Ozonlaget beskytter oss mot den farligste formen for solstråling, nemlig UVC. Disse strålene når ikke bakken og er derfor ikke en UV-stråling du trenger å bekymre deg for. Men det er selvsagt viktig i den forbindelse å beskytte og ta vare på ozonlaget slik at situasjonen kan fortsette å være som nå.

Du blir utsatt for de resterende UV-strålene, UVA og UVB, hele året. Om sommeren er UV-indeksen høyere enn om vinteren, så beskyttelse er viktigere i sommermånedene.

Midt i solspekteret finner du sollyset som kan oppfattes av det menneskelige øyet. Det er solens stråler som kan påvirke huden vår, både positivt og negativt. Det synlige sollyset består av usynlige infrarøde stråler, som kan føles som varme. Dette er UVB-stråler. Det finnes også usynlige UV-stråler som du ikke kan føle, dette er UVA-stråler.


Hva er UVA-stråler?

UVA-stråler er til stede hele året, selv på overskyede dager. UVA-stråler utgjør 95 % av de ultrafiolette strålene som treffer jordoverflaten. De passerer gjennom skyer, glass og det øverste laget av huden. I motsetning til UVB-stråler kan de ikke føles og kan trenge dypt inn i huden. UVA-stråler kan ikke forårsake solbrenthet, men de er fortsatt skadelige for huden. Siden de primært produserer frie radikaler, kan de endre cellene på lang sikt og forårsake følgende:

  • Fotoaldring: En endring i retningen av elastin og kollagenfibre som får huden til å slakkes og miste sin elastisitet, som gjør at rynker oppstår
  • Solintoleranse også kalt solallergi (rødhet, kløe, soleksem)
  • Pigmentforandringer: Mørke flekker på huden
  • Utvikling av hudkreft kan forekomme senere i livet

Hva er UVB-stråler?

UVB-stråler utgjør 5 % av de ultrafiolette strålene som når jorden. De har et meget høyt energiinnhold og bremses av skyer og glass, men kan trenge gjennom epidermis. UVB-strålene gir huden den brune fargen, men kan også gi brannskader, allergiske reaksjoner og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte huden mot UVB-stråler.

UVB-strålene trenger inn i de øvre hudlagene og skader DNA i hudcellene, som får huden til å bli brun. Produksjonen av det brune pigmentet er hudens forsøk på å beskytte seg mot strålene. Det brune pigmentet, melanin, produseres av pigmentcellene mellom epidermis og dermis.

Hvis mengden av UVB-stråler er for stor og du ikke er tilstrekkelig beskyttet, kan huden din bli skåldet og rød, som er et alarmsignal fra hudcellene. Når huden er blitt skåldet, vil huden prøve å reparere skaden. I noen tilfeller kan skaden fra UV-stråling føre til utvikling av hudkreft eller føflekkreft.Hva er UV-indeks?

UV-indeksen beskriver hvor sterk UV-strålingen er de ulike stedene i landet. Det er en god indikator på hvor mye og hvilken beskyttelse vi trenger. Skalaen går fra 1-11. Jo høyere tall, jo større er risikoen for at du får hudskader fra solen.


UV guide

Les også:

Solguide – Bli klar til sommeren med disse gode rådene
Velg riktig solfaktor i vårsolen
Hva er holdbarheten til solkremen din?


pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.