UVA & UVB stråler - Hva er forskjellen?

Skrevet av
UVa & UVB stråler

UV stråler kan oppdeles i 3 forskjellige slags; UVA, UVB og UVC stråler. UVC stråler rammer ikke jorden, da de blir stoppet av ozonlaget. UVA og UVB derimot, rammer jorden og mennesker. Solen og dens stråler er et av menneskets beste venner, men kan også være en av de verste fiender. Uten sol ville vi ikke kunne eksistere, men for mye sol uten den optimale beskyttelse, kan føre til skader i huden og i verste tilfelle kreft. Derfor er det viktig at du passer på deg selv når du oppholder deg i solen og beskytter deg mot solens stråler.

Les med og lær mer om forskjellen på UVA og UVB solstråler.

Hva er UV stråling?

UV stråling kommer fra solen. UV stråling fra solen består av UVA, UVB og UVC stråler. Ozonlaget beskytter oss mot den farligste formen for solstråler, nemlig UVC. Disse strålene når ikke ned på jorden og er derfor ikke en UV stråling du behøver å bekymre deg for. Men det er selvfølgelig viktig i den forbindelse å beskytte og passe på ozonlaget, så situasjonen fortsatt kan være som den er nå.
De resterende UV stråler, UVA og UVB, blir du utsatt for året rundt. Om sommeren er UV indekset høyere enn om vinteren, derfor er det viktigere med beskyttelse der.

I midten av solspektret finner du det sollyset som kan oppfattes av det menneskelige øyet. Det er de solstråler som kan påvirke huden vår, både positivt og negativt. Det synlige sollyset består av usynlige infrarøde stråler som kan kjennes varme. Dette er UVB stråler. Det finnes også usynlige UV stråler som du ikke kan merke, her er det snakk om UVA stråler.

UVA stråler:

UVA stråler finnes hele året rundt, selv på overskyede dager. UVA strålene utgjør 95% av de ultrafiolette stråler som rammer jordens overflate. De passerer igjennom skyer, glass og hudens øverste lag. I motsetning til UVB-stråler kan de ikke merkes og kan trenge dypt inn i huden. UVA stråler kan ikke gi solbrenning, men de er allikevel skadelige mot huden. Ettersom de primært produserer frie radikaler, kan de forandre cellene på lang sikt og forårsake følgende:

  • Fotoaldring: En forandring i elastin- og kollagenfibrenes retning, som får huden til å bli slapp og miste dens spenstighet og rynker oppstår
  • Solintoleranse også kalt solallergi (rødme, kløe, soleksem)
  • Pigmentforandringer: Mørke flekker på huden
  • Utvikling av hudkreft kan forekomme senere i livet

UVB stråler:

UVB-stråler utgjør 5 % av de ultrafiolette stråler som rammer jorden. De har et meget høyt energiinnhold og bremses av skyer og glass, men kan trenge igjennom overhuden. UVB strålene gir huden den brune fargen, men kan også gi forbrenninger, allergiske reaksjoner og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte huden mot både UVA og UVB stråler.

UVB-strålene trenger ned i de øverste lag av huden og skader DNA’et i hudcellene og får huden til å bli brun. Produksjonen av det brune pigment er hudens forsøk på å beskytte seg mot strålene. Det brune pigmentet, melanin, blir produsert av pigmentcellene mellom overhud og lærhud.

Hvis mengden UVB-stråler er for stor og du ikke er tilstrekkelig beskyttet, kan huden bli brent og rød, hvilket er et alarmsignal fra hudcellene. Når huden har blitt brent, vil huden prøve å reparere skaden. I noen tilfeller kan skadene fra UV strålingen lede til utvikling av hudkreft eller føflekkreft.

UV indeks:

UV indekset beskriver hvor sterk UV strålingen er i de forskjellige steder i landet. Det er en god indikator for hvor mye og hvilken beskyttelse vi skal bruke. Skalaen går fra 1-11. Jo høyere tallet er, jo større risiko er der for at du pådrar deg hudskader fra solen.

UV guide

Du kan lese mer om solbeskyttelse her

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.