Guide til valg av den riktige solfaktor

Skrevet av


Når solens stråler om sommeren omfavner kroppen med sin varme og gir muligheten for en vakker og lekker glød, glemmer vi ofte at solen skal nytes med omtanke. Mange er dessuten ubevisste om at når huden først har opplevd solskader, vil de ikke bli glemt, og tidligere informasjoner om skader vil derfor videreføres til de nye hudceller.

Det er derfor viktig å bruke en solkrem og viktigst av alt - den helt riktige solfaktor.  


Hva betyr solfaktor?

Solfaktor er også kalt SPF (solbeskyttelsesfaktor). SPF er et forholdstall, som måler hvor mye UV-stråling som skal til før huden blir rød og skadet. Med andre ord angir solfaktor graden av UV-beskyttelse.

Har solkremen solfaktor 20 vil det si at man kan tåle 20 ganger høyere UV-stråling ved bruk av solkremen. Det er derfor bare en skrøne, at solfaktoren angir hvor mye lenger man kan oppholde seg ute i solen.  


Hvilken solfaktor skal jeg velge?

Det er viktig å benytte solfaktor om du bare skal beskytte deg mot solen i Norge eller til feriereisen sørpå, hvor strålene er enda mer skadelige. De generelle anbefalinger er at du bør bruke en faktor 15 i Norge og en solfaktor 30, når du drar sørpå.

Men hvilken solfaktor er best? Og hvilken solfaktor passer best til din hudtype? Det gjør vi deg klokere på nedenfor! 


Retningslinjer for valg av solfaktor

Solfaktor inndeles overordnet i hvor mange prosent de blokkerer for solens UV-stråler. 

 • Solfaktor 15 filtrerer ca. 93% av solens stråler.
 • Solfaktor 20 filtrerer ca. 95% av solens stråler.
 • Solfaktor 30 filtrerer ca. 97% av solens stråler.
 • Solfaktor 50 filtrerer ca. 98% av solens stråler.

OBS!

 • Du bør være oppmerksom på at solen reflekteres ved vannets overflate. Oppholder du deg derfor på stranden eller lignende, vil solen virke enda sterkere på huden.
 • Derutover er den hyppigste solbrendingsfeil begått ved at man ikke bruker nok solkrem. Man anbefaler ca. en god håndfull solkrem til hele kroppen for at faktorens beskyttende egenskaper kan oppnås.
 • Til ansiktet og andre utsatte områder (som skuldre og ved hårskillet) er det en god ide å bruke en solkrem med en høyere faktor.
 • Har du vært meget aktiv, svett, vært ute å svømme, tørket deg med håndkle eller lignende, bør du påføre et nytt lag solkrem også på tross av om solkremen er vannfast.

Er du meget aktiv/driver sport under solen, kan du med stor fordel sjekke vårt sortiment av solbeskyttelse velegnet til sport. Du kan yterligere finne solbeskyttelse til leppene samt solbeskyttelse til håret!


Valg av solfaktor ut fra hudtype

Tommelfingerreglen lyder, at jo lysere og mer sart hud du har, og jo høyere UV-indeks det er, desto høyere solbeskyttelsesfaktor bør du bruke. Når man velger faktor og solkrem bør man derfor overordnet gå ut fra sin hudtype, UV-indekset og aktivitetsnivået - altså hvilke forhold solkremen skal brukes under.

Først og fremst er det viktigt å få din hudtype kategorisert idet den har stor betydning for din tendens til å få solskader som skålding, rynker og forbrendt hud som i verste tilfelle kan føre til hudkreft.

Hudtype kategorier:

 • Den bleke hud: Er kategorisert som meget sart. Den blir lett rød og forbrent, og ses oftest hos lyshårede og rødhårede med fregner.
 • Den lyse hud: Her blir huden rød før man oppnår en lett solbrun farge. Typisk gjelder dette den nordiske hudtype og de fleste lyshårede.
 • Den lyse/gyldne hud: Her opplever man å bli rød og forbrent kun ved intens solbading.
 • Den mørke hud: Kan bli solbrun uten å bli rød og forbrent, og ses oftest hos personer med sort hår.


Eksempler på retningslinjer ut fra hudtype:

 • Faktor 15: Både til lys, lys/gylden og mørk hud i Norge og lignende lande i forhold til UV-indeks.
 • Faktor 30: Til sart, gylden samt lys hud i sterk sol.
 • Faktor 50: Til meget lys hud og meget sterk sol.

Likegyldig hvilken hudtype du har, er det viktig å huske på at en solkrem med en tilpasset solfaktor til forholdene alltid er nødvendig - også selv om du ikke har tendens til å bli solbrent, da skadene vil kunne oppleves senere i livet! 


Solkrem og solfaktor til barn

Overordnede retningslinjer gjelder både voksne og barn. Når det kommer til solkrem og barn, er det dog viktig å være ytterst oppmerksom som foreldre, da solskader helt fra barndommen og fremover gir større risiko for hudkreft. Derfor finnes det også særlig utviklet solbeskyttelse til barn.

De fleste børn har en sart hud, som er meget mottagelig for solens stråler og derpå fort kan bli utsatt for solskålding og rødme. Ditt barn bør smøres inn i solkrem ca. 15-20 min. før det skal ut og oppholde seg i solen. Er barnet meget aktivt – har det leket i en sandkasse eller et svømmebasseng, skal du sørge for å smøre barnet inn i solfaktoren med kortere intervaller. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.