Hvordan fungerer egentlig menstruser?

Skrevet av
Menstruser som et bærekraftig og praktisk altenativ til bind og tamponger

Du har kanskje hørt om menstruser tidligere og lurt på om de faktisk funker. Under mensen tyr man oftest til det kjente og kjære for å unngå uhell. Her skal vi prøve å besvare eventuelle spørsmål, slik at du muligens føler deg litt tryggere på å prøve ut menstrusen selv!

Hva er menstruser?

Menstruser er et alternativ til bind og tamponger som samler opp blodet under mensen. Trusene er utviklet slik at du slipper å bruke ekstra mensbeskyttelse, og har innebygd beskyttelse mot blødninger. De er en slags kombinasjon av en truse og et bind. Dette gjør dem praktiske og komfortable, og i tillegg velegnet for de som går menstruasjon i møte for første gang. 

I likhet med stoffbind og menskopper, er menstruser gjenbrukbare og mer bærekraftige enn engangsalternativene. Til tross for dette er det mange som heller fortsetter med de tradisjonelle tampongene og bindene. Mye av dette handler nok om manglende tillit til menstrusen fordi det enda er mange som har ubesvarte spørsmål rundt hvordan de fungerer og brukes. 

Dette er kanskje ikke så rart siden menstruser fortsatt er et relativt nytt menstrusjonsprodukt, og ikke er like etablert som bind og tamponger. Men det betyr derimot ikke at de ikke virker! Flere kjente og store merker innenfor mensprodukter har nå begynt å produsere dem, inkludert AllMatters og Libresse. Menstrusenes populæritet er økende, i likhet med nysgjerrigheten og interessen rundt dem. Derfor har vi i denne artikkelen samlet noen fordeler ved menstruser, samt svar på spørsmål du kanskje har rundt den beryktede menstrusen. 



Fordeler ved menstruser

Det finnes faktisk mange gode fordeler ved menstruser. Når du måler disse opp til de mer tradisjonelle menstruasjonsproduktene blir menstrusen mulig mer fristende å prøve ut. Både miljøet, lommeboken og komforten kan ta nytte av å bruke menstruser som mensbeksyttelse.

Økonomiske fordeler

Man har normalt menstruasjon fra man er ca. 12 til 50 år. Noen kan til og med være så unge som 8 eller yngre når de får mensen, og kan fortsette å ha mensen til de er langt oppe i 50-årene eller lenger. Dette utgjør i gjennomsnitt rundt 40 år med mensen. Vanligvis har man mensen omtrent månedlig, og menstruasjonen varer i 3-7 dager. I tillegg brukes det flere mensprodukter per dag man menstruerer, for å tilstrekkelig absorbere mengden blod. I løpet av et liv blir det til sammen utrolig mange dager man er avhengig av mensprodukter.

I en beregning gjort av KK.no i 2022 har de prøvd å regne på hvor mye man betaler for sanitetsprodukter i løpet av et liv. Med prisen av bind og tamponger fra norske butikker, kom de frem til at man bruker ca. 14113 kroner om man bruker tamponger, og 22321 kroner om man bruker bind (med nattbind og truseinnlegg beregnet med i begge prisene). Dette er utrolig mye penger!

Mange synes kanskje prisen på hver enkelt menstruse er dyr, og man trenger i tillegg gjerne mer enn én truse. Men i lys av denne beregningen og det faktum at menstruser varer deg i mange år per stykk, er dette en investering vel verdt!

Miljøfordeler

Det er ikke bare prisen som blir høy gjennom et livsløp med menstruasjon. Forbruket av sanitetsprodukter blir også ganske massivt over årene. Man har ca. 500 menstruasjoner i løpet av et liv, der man bruker rundt 4-6 bind og tamponger daglig i gjennomsnitt. Bare tenk på hvor mange bind og tamponger du har kastet direkte i søpla etter bruk!

Problemet med engangsproduktene er at de ikke kan resirkuleres. Derfor fører det til en stor akkumulasjon av ikke-gjenvinnelig avfall. Enda et problem ved dette er at mange dropper å kaste sanitetsproduktene i restavfallet, og heller kastet det rett i do. Dette danner propper i avfallsnettet, som videre gjør at søppel havner i havet. I tillegg består mye av pakningen, og produktene i seg selv (spesielt bind), av plast. Når dette kommer på avveie, kan det ta flere hundre år før plasten brytes ned i naturen.

Produksjonen av menstruser er ikke fri for plast eller utslipp, men sammenlignet med det store avfalls- og plastproblemet bind og tamponger byr på, er gjenbrukbare alternativer foretrukne. En menstruse kan brukes i opptil flere år om du tar ordentlig vare på den! 

Komfort og hygiene

På mange måter er menstrusene også mer praktiske, komfortable og kanskje til og med hygieniske. Fordi bind er laget av opptil 90% plast, gjør dette at huden ikke puster og kan føre til at den blir bli irritert og klam. Menstruser er laget i stoff og tillater derfor større grad av ventilasjon til underlivet. Dette forhindrer kløe og ubehag.

Menstrusene kan også gi en større grad av komfort og trygghet på grunn av passformen. Fordi menstrusen sitter tett på kroppen gjennom hele dagen, gjør det at den beveger seg lite. I tillegg består menstruasjonstruser av flere lag; et som absorberer blodet, et som låser det inne, og et lag som sørger for å holde deg tørr og beskyttet gjennom hele dagen. Menstruser kan også brukes lenger enn bind og tamponger, noe som gir fleksibilitet.

Menstruser er også helt trygge og hygieniske å bruke, og man unngår for eksempel risikoen for TSS, også kalt tampongsyken. Fordi trusene tillater tilgang på luft, og ikke føres inn i skjeden som en tampong, er det redusert risiko for infeksjoner og irritasjon i underlivet. Menstruser inneholder heller ikke blekemidlene som tilsetter bomullen i bind og tamponger.



Hvordan bruker man menstruser?

Nå som du vet litt mer om menstrusenes fordeler har du kanskje lyst til å prøve dem ut selv. Men hvordan funker de egentlig? Selv om det er lett å være skeptisk, er det egentlig ganske enkelt. Man setter dem på akkurat som helt vanlige truser, og de absorberer blodet på en lignende måte som bind. Menstrusene kan brukes gjennom hele menstruasjonen, uansett om man har store eller små blødninger.

Man kan bruke menstruser alene, eller i kombinasjon med for eksempel tamponger eller menskopp for å sikre seg mot lekkasjer. Man kan også uten problem bruke dem over natten. Det er anbefalt å bruke menstruser i 8-12 timer, men man kan i utgangspunktet bruke dem helt til de er fulle og må skiftes.

Men hvordan vet man at menstrusen er full? Dette kan man se om sømmen i kanten er rød av blod, eller hvis det begynner å føles vått i trusen. Da er det på tide å skifte til en ny menstruse. Det kan være litt vanskelig å føle etter når menstrusen er full hvis man ikke har brukt dem før, men etter litt tid kjenner man det uten anstrengelse.

Når du bytter menstruse, er det viktig å skylle den brukte trusen i kaldt vann. Hold den under kaldt vann til vannet blir klart og fritt for blod. Etter at menstrusen er renset kan du maskinvaske den på 40 grader (husk å lese individuell vaskeanvisning). Husk å ikke bruke tøymykner eller blekemidler når du vasker menstruser, da dette kan ødelegge absorberingsevnen til trusen. Etter lufttørking er det bare å bruke menstrusen på nytt og på nytt.



Vanlige spørsmål om menstruser

Har du fortsatt flere spørsmål om hvordan menstrusene funker? Under finner du svar på noen av de mest stilte spørsmålene rundt menstruser.

Føles menstruser som vanlige truser?

Mer eller mindre. De er laget av de samme materialene, og er skapt for å være komfortable og pustende. Eneste forskjellen er at kilen i menstrusen kan være litt tykkere på grunn av de absorberende lagene.

Hvor mye absorberer de?

Menstruser kan absorbere alt fra ca. ½ tampong, opptil ca. 5 tamponger verdt med blod. Husk at hver menstruse har forskjellig absorberingsevne før du kjøper, og tilpass dem til dine behov og blødningsmønstre. For noen kan det være lurt å kjøpe truser med forskjellig absorberingsevne, slik at man har noe for hver dag i menstruasjonen. Hvor mye trusen kan absorbere pleier å stå på pakningen (ofte symbolisert ved hjelp av dråper som på bind og tamponger) og på flere står dette også på innsiden av hver enkelt truse.

Hvor mange menstruser trenger man?

Det anbefales å ha mellom 3-5 menstruser, slik at man har tilstrekkelig med skift gjennom menstruasjonen uten å vaske hver truse unødvendig mye. Jo færre truser, jo oftere må du vaske hver truse – noe som sliter mer på menstrusen.

Må man vaske menstrusene med en gang?

Man kan avvente vaskingen av truser, men de bør aller helst skylles i kaldt vann umiddelbart etter bruk. Dette er for å ikke la blodet størkne inne i trusen, og for å motvirke eventuelle flekker. Du kan derimot kun skylle menstrusen for å så vente med å sette den i vaskemaskinen til senere.

Hvordan vasker og tørker man menstruser?

Husk å alltid skylle trusen i kaldt vann før vask. Dette skal gjøres til det ikke renner mer blod ut av trusen. Når dette er gjort skal menstrusen maskinvaskes. Les individuell vaskeanvisning for riktig temperatur. Ofte vil dette være 40 grader eller lavere, for å være skånsom mot de ulike materialene lagene i menstrusen. Det kan også være lurt å ta i bruk en vaskepose for å beskytte menstrusene litt ekstra. Etter vask skal menstrusen lufttørkes. Unngå å tørketromle menstruser siden dette sliter på menstrusen, som forkorter levetiden og potensielt kan skade absorberingsevnen.

Hva gjør man med menstrusen når man er ute?

Hvis man skal bruke menstruser imens man er utenfor huset eller på farten, anbefales det å ha med seg en såkalt wet bag. Der kan du oppbevare menstrusene etter skylling helt sikkert, uten at den kommer i kontakt og gir flekker på andre ting. Om du ikke har tilgang på en vask å skylle menstrusen i kan du oppbevare menstrusen i wetbagen til du finner en anledning der den kan skylles. 

Føler eller lukter man blodet i menstrusen?

Menstruser er designet for å være så komfortable som mulig. De ulike lagene i trusen sørger både for å holde fukt fanget inne i trusen slik at det ikke føles, samtidig som de forhindrer at lukt kommer ut. Dette gjør at du verken vil føle deg våt nedentil før menstrusen er full, og at du heller ikke opplever ubehag fra lukt gjennom dagen.

Passer menstruser for barn/unge?

Fordi menstruser er så like vanlige truser, gjør de at man slipper å introdusere nye elementer inn i en tid som allerede kan være forvirrende og stressende. I tillegg er de også et alternativ som gjør at man slipper å føre noe inn i skjeden, som kan være skummelt og ukomfortabelt for de som har fått mensen for første gang.

Kan man bruke menstruser i stedet for inkontinensbind?

Noen menstruser er tilpasset små lekkasjer og lett inkontinens, men dette gjelder ikke alle. Undersøk hver enkelt truse før kjøp til bruk for inkontinens.


Få menstruser av kvalitet på Med24.no!


Kilder: KK.no, Menskoppen.no, Sortere.no, NHI, Thinx og Female Engineering.


Les også:

Tips: Slik lindrer du mensensmerter
Menskopp - Ditt miljøbevisste alternativ
10 bærekraftige og enkle hverdagsalternativer


Pil til toppen av artikkelen på Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.