Menskopp – Ditt miljøbevisste alternativ

Skrevet av
Menskopp som et bærekraftig alternativ til bind og tamponger

Er du interessert i et langtidsholdbart og mer miljøbevisst alternativ til bind og tamponger? Da kan en menskopp være en mulighet for deg. Én menskopp kan holde i opp til 10 år, så du slipper å kjøpe intimhygieneprodukter hver måned.Hva er en menskopp?

En menskopp er et alternativ til de velkjente bind og tamponger som gjør din menstruasjon enklere, sunnere og smartere. Måned etter måned. Koppen er utelukkende laget av mykt, allergivennlig og medisinsk silikon, som er fri for kjemikalier. Da koppen er laget av medisinsk silikon, betyr det at selv om du er allergisk overfor silikon, vil du fortsatt kunne bruke den.

Med en menskopp er du fri for bekymringer i opp til 12 timer. Koppen er lekkasjefri, så du kan rolig bruke den i opp til 12 timer, uten å tømme den. Den er ideell for fysisk aktive personer som ikke vil holdes tilbake på grunn av menstruasjon. Faktisk kan du bruke en menskopp uansett hva du foretar deg. Du kan gå i svømmehallen, trene, tisse, sove osv. med den, helt uten at du trenger å bekymre deg for å ha et uhell.


Hvilken størrelse menskopp skal jeg bruke?

Det finnes flere forskjellige størrelser på menskopper. Hvilken som er den beste til deg, kommer i utgangspunktet an på om du har født eller ikke. Den minste menskoppens størrelse anbefales til kvinner som ikke har født, mens den største størrelsen anbefales til kvinner som har født. Det kan være tilfeller hvor du skal gå en størrelse opp eller ned, alt etter hvordan kroppen din er bygd. Med litt erfaring finner du fort ut hvilken størrelse som passer best til deg.


Hvordan bruker man en menskopp?

En menskopp er enkel å bruke. Det handler om at du skal lære teknikken og ha tillit til den. Faktisk velger 9 ut av 10 som har prøvd koppen å fortsette å bruke den i stedet for bind og tamponger.

Før du tar menstruasjonskoppen i bruk, skal du koke den i 5 minutter. Dette skal du gjøre fordi at den fra fabrikkens side kan ha noe støv på seg fra den medisinske silikonen. Det er ikke noe som kan ha en konsekvens for deg, men det er best for brukeren av koppen at den ikke har dette belegget. Etter at menskoppen har blitt kokt kan den brukes.

Kan menskoppen falle ut?

Nei, det kan den heller ikke. Selv ikke om du er aktiv, og gjør kollbøtter eller svømmer hele dagen. En annen bonus er at siden koppen lager et vakuum kommer ikke blodet i kontakt med luft, og derfor blir du heller ikke sjenert av luktplager, bakterier eller at den er uhygienisk.

Kan jeg bruke menskopp når jeg har spiral?

Som utgangspunkt kan du enkelt bruke spiral og menskopp sammen – dette gjelder både hormon- og kobberspiral. Erfaring med spiral og menskopp viser at du bør vente med å bruke menskopp og spiral sammen til kroppen har blitt vant til spiralen - dette kan ta minst 2 menstruasjonssykluser.

I noen tilfeller er det også nødvendig å få forkortet spiralstrengen, noe du kan snakke med legen din om. Faktisk anbefales det at du alltid snakker med legen din eller gynekologen før du bruker en spiral og en menskopp sammen. De kan gi deg de beste rådene om kroppen din.

Slik bruker du menskoppen:

  • Fold den myke silikonkoppen og før den inn.
  • Menskoppen folder seg ut inne i vagina og sitter fast ved hjelp av et lett vakuum.
  • Etter bruk tas koppen ut og tømmes i toalettet.
  • Skyll menskoppen og sett den inn igjen.

Hvordan sette inn og ta ut en menskopp?

Å sette inn en menskopp kan ta litt tilvenning og øving, og du trenger ikke bli frustrert om det ikke går på første forsøk. Det finnes flere forskjellige brettemetoder du kan bruke for å sette den inn. Du kan øve på å sette inn menskoppen utenom menstruasjonen hvis du sliter litt i starten.

Et godt tips er å ta en knebøy etter innsetting for å få vakuumet som gjør at koppen sitter. Om den lille "stilken" plager deg eller stikker for langt ut er det også mulig å klippe ned denne. Menskoppen skal ikke føles etter at den er satt inn.

Å ta ut en menskopp er omtrent like lett som å ta ut en tampong. Stilken på menskoppen er der for at du skal få lettere tak på koppen, slik at du enkelt kan dra den ut. Om den viser litt motstand kan du prøve å bryte vakuumet til menskoppen før du drar i den. Dette gjør du ved å trykke ned sidene av koppen litt, slik at luft kan komme inn.


Rengjøring av menskoppen

Under menstruasjonen din kan du nøyes med å rengjøre koppen ved å skylle den i springen. Men når du er ferdig med menstruasjonen, skal den steriliseres for å fjerne bakterier. Den steriliseres ved at den kokes i en gryte i 3-5 minutter. Det er viktig at menskoppen ikke rører bunnen av gryten, da den kan bli brent.

Om du er på et offentlig toalett, eller av en annen grunn ikke har tilgang på en vask du kan skylle menskoppen i, kan du fint tømme koppen og deretter tørke den med papir (ev. med intimservietter). Du kan fortsatt bruke koppen inntil videre, og heller vaske den grundigere når du er hjemme igjen.

Guide til menskopp

Hos Med24.no har vi et bredt utvalg av menskopper, så du kan finne den beste for deg! Du finner bl.a. den populære AllMatters (tidligere OrganiCup) og Lunette menskopp som begge finnes i forskjellige størrelser.

AllMatters menskopp

AllMatters har utviklet og produsert menstruasjonskopper som passer til alle kvinner uansett alder og kropp. Det finnes 3 forskjellige størrelser:

  • AllMatters cup mini - perfekt menskopp til tenåringer
  • AllMatters cup A - genial til deg som ikke har født vaginalt
  • AllMatters cup B - god til deg som har født vaginalt

AllMatters har også utviklet AllMatters Menstrual Cup Wash, som er perfekt for en enkel rengjøring av mensskoppen.

Lunette menskopp

Lunette menskopp er et finsk merke som, liksom AllMatters, har utviklet et miljø- og brukervennlig alternativ til bind og tamponger. Lunette menskopp finnes i 2 forskjellige størrelser:

  • Str. 1 til deg som ikke har født vaginalt, eller som har lett til normal blødning.
  • Str. 2 til deg som blør kraftigere eller har født vaginalt.

Lunette menskopp finnes i både hvit og lilla, alt etter hva du foretrekker.


Miljømessige fordeler ved bruk av menskopp

Som skrevet øverst kan en menskopp holde i opp til 10 år, så du slipper å kjøpe intimhygieneprodukter hver måned. Da en menskopp kan holde i så mange år, kan du også regne med å ikke kun spare penger, men også miljøet vårt for en masse avfall. I gjennomsnitt bruker man 11.000 bind eller tamponger i løpet av sitt liv. En menskopp etterlater 30 gram avfall i stedet for 30 kilo.


Menskopp og bivirkninger

En av de kjente bivirkninger ved bruk av f.eks. tamponger er sykdommen TSS. Ved bruk av en menskopp er det en minimal risiko for TTS. Det er samtidig ikke brukt verken lim, parfyme, lotion, blekemiddel, eller andre kjemikalier som ikke hører til inne i din kropp, i produksjon av menskoppen.

Da en mensskopp ikke inneholder alle disse unødvendige kjemikaliene, betyr det også at bivirkningene ved en menskopp knapt eksisterer. Noen brukere av menskopper kan synes at de er litt vanskelige å bruke den første tiden. Men de kan ikke gjøre direkte skade eller lage rifter i ditt underliv.


Kjøp din miljøvennlige menskopp hos Med24.no, hvor du alltid får rask og bærekraftig levering. Hos oss kan du alltid få tak i den beste menskoppen til en god pris.


Les også:

• Tips: Slik lindrer du mensensmerter
• 10 bærekraftige og enkle hverdagsalternativer
10 råd til en god intimhygiene


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.