Tips: Slik lindrer du mensensmerter

Mange kvinner lider av menstruasjonssmerter, og det kan være en stor utfordring å håndtere dem. Heldigvis er det flere måter å lindre disse smertene på. Denne guiden vil gi deg råd til hva du kan gjøre for å lindre menssmertene dine og gjøre deg mer komfortabel under mensen.
Hvorfor får man mensensmerter?
Hvis du er kvinne, er sjansen stor for at du har opplevd menstruasjonssmerter minst én gang i livet ditt, og det kan være både en frustrerende og smertefull opplevelse. Menstruasjonssmerter kan variere fra milde kramper til sterke smerter som kan påvirke hverdagen din.
Mensensmertene kommer under menstruasjonssyklusen, og oppstår typisk i magen og korsryggen. Smertene kommer på grunn av sammentrekninger og kramper i livmoren. Det antas å skyldes stoffer som kalles prostaglandiner, som får livmoren til å trekke seg sammen. Prostaglandiner dannes i livmorslimhinnen når du har eggløsning.
Sammentrekningene er en normal del av en menstruasjonssyklus, men for noen kvinner er smertene mer intense enn for andre. Smertene kan variere mye– fra nesten ingen smerter, til svært ubehagelige smerter. Noen kvinner kan oppleve smerter bare de første dagene av syklusen, mens andre kan ha smerter i flere dager.
Hva hjelper mot menssmerter?
Hvis du lider av sterke menstruasjonssmerter, kan du lett føle at det hele kan være litt utålelig. Men heldigvis finnes det flere metoder som kan hjelpe deg å lindre smertene, slik at du slipper å bli holdt tilbake.
Reseptfrie smertestillende
For å lindre menstruasjonssmerter kan du bruke antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs) som Ibux eller Ibumetin, som begge inneholder ibuprofen. De finnes som reseptfrie legemidler, så du ikke trenger å skaffe resept hos lege før kjøp. Disse midlene virker ved å redusere betennelse og dermed lindre smerten.
Hvis tabletter med ibuprofen ikke virker, kan du prøve tabletter med paracetamol som Paracet eller Panodil. De kan også kjøpes som reseptfrie legemidler.
Hvis du opplever svært sterke smerter, kan du kombinere tablettene med ibuprofen og paracetamol. Dette er ikke farlig, bare pass på at du holder deg til mengden som er angitt på pakken. Det er viktig å følge doseringsanvisningen slik at du tar riktig mengde og ikke risikerer en overdose.
Hormonell prevensjon
Hormonell prevensjon, som p-piller eller hormonspiral, kan også bidra til å redusere menstruasjonssmerter. Når du går på p-piller vil du ikke få eggløsning. Det betyr at det ikke dannes prostaglandiner, som er årsaken til smertene. Derfor kan menstruasjonssmertene dine bli betydelig mindre av dette. Det er viktig å konsultere lege før du starter hormonell prevensjon slik at du får riktig hjelp.
Trening og aktivitet
Å være i bevegelse er kanskje ikke det du ønsker deg mest når du har det vondt. Men når du trener frigjøres endorfiner i kroppen, så mange kvinner opplever at trening kan ha en positiv, lindrende effekt på menstruasjonssmerter.
Varmebehandling
Varmebehandling kan også lindre menstruasjonssmerter. Du kan bruke en varmepute, varmeflaske eller et varmt håndkle for å lindre smerten. Du bør plassere den der du har vondt, siden varmen kan hjelpe musklene til å slappe av og dermed lindre smertene.
Når bør man oppsøke lege?
Menstruasjonssmerter er som regel ikke farlig. Men for noen er smertene under mensen likevel så intense og vonde at det kan påvirke livskvaliteten, samt muligheten til å fungere normalt. I noen tilfeller kan veldig sterke smerter skyldes endometriose, infeksjoner eller andre helseproblemer som det er lurt å få utredet. Du bør kontakte lege ved disse tilfellene:
- Når reseptfrie legemidler ikke lindrer smertene
- Du har smerter på andre tidspunkt enn da du har mensen
- Smerter eller blødninger etter sex
- Ved smerter du ikke har opplevd tidligere eller ikke kjenner årsaken til
Få en mer komfortabel menstruasjon
I mange år har det vanligste vært å bruke bind og tamponger under mensen, men etter hvert har det kommet innovative alternativer som menstruser og menskopper. Disse alternativene er verdt å prøve, og kan hjelpe deg med å få både en mer komfortabel, og bærekraftig, menstruasjon.

Menstruasjonstruser
Menstruser er en praktisk løsning for kvinner under menstruasjon. Disse trusene er designet med et spesielt absorberende materiale som kan absorbere blod og forhindre lekkasjer.
En av fordelene med menstruser er at de kan brukes i stedet for tradisjonelle bind eller tamponger, som ofte kan være en kilde til ubehag og plager i underlivet. Menstruser er designet med tanke på komfort, og er derfor laget av mykt og pustende materiale, som kan redusere risikoen for hudirritasjon og svetteproblemer.
Menstruasjonstruser er et godt alternativ for kvinner som opplever sterke menstruasjonssmerter, da de kan brukes hele dagen uten behov for konstant utskifting. Det absorberende laget i trusen er også i stand til å absorbere en større mengde blod enn vanlige bind eller tamponger, noe som gjør dem til en ideell løsning for kvinner med tunge menstruasjoner.
I tillegg er menstruser også mer miljøvennlige, da de kan gjenbrukes i stedet for å måtte kastes etter engangsbruk. Dette kan være en fordel for kvinner som ønsker å redusere avfallsmengden sin under mensen.
Menskopp
Sammen med menstruser er en menskopp et populært alternativ til tradisjonelle bind og tamponger. En menskopp er en liten kopp, ofte laget av mykt medisinsk silikon, som føres inn i skjeden under menstruasjon og samler opp blodet.
En fordel med å bruke menskopp er at den kan gjenbrukes i flere år, noe som gjør den mer økonomisk og miljøvennlig enn engangsbind og tamponger. Det er også en praktisk løsning, da du ikke trenger å bytte den så ofte som bind og tamponger.
Menskopper kommer i forskjellige størrelser og modeller, så det er viktig å velge den koppen som passer din kropp og blødningsmengde under mensen.
Mange kvinner opplever at menskopper og menstruser er mer behagelige å bruke enn tradisjonelle bind og tamponger. Ettersom de sitter mer naturlig og er laget av materialer som er mer skånsomme, kan de redusere risikoen for irritasjon og ubehag.
Les også:
• Riktig bruk av reseptfrie smertestillende
• Menskopp - Ditt miljøbevisste alternativ
• Hva er eggløsning, og når har du det?
