10 gode råd mot høyt blodtrykk - Så enkelt kan det gjøres!

Skrevet av
for høyt blodtrykk

Ditt blodtrykk avhenger av hvor stor kraft ditt hjerte bruker på å sende blodet rundt i kroppen. Jo høyere kraft blodet pumpes rundt i kroppen med, desto høyere blodtrykk har du. Hvis du f.eks. er overvektig, bruker ditt hjerte flere krefter enn normalt, da motstanden i kroppen er større. Når man snakker om blodtrykk, opptrer det to verdier: Det systoliske blodtrykket og det diastoliske blodtrykket.

  • Systoliske blodtrykk: Måler trykket i blodårene når hjertet trekker seg sammen og pumper blod ut i kroppen
  • Diastoliske blodtrykk: Måler trykket i blodårene når hjertet slapper av mellom to slag

Det optimale blodtrykket er 120/80. Du kan selv måle ditt blodtrykk ved hjelp av en blodtrykksmåler og ellers kan du få målt blodtrykket hos din lege. Lider du av for høyt blodtrykk, er det viktig å gjøre noe aktivt med det. Forhøyet blodtrykk kan ha seriøse konsekvenser for din helse.

Her kan du lære hvordan du naturlig senker ditt blodtrykk ved hjelp av blant annet sunn kost og mosjon.

tips mot for høyt blodtrykk

1. Spis mindre salt

Salt har en dårlig effekt på ditt blodtrykk. Salt hoper seg opp i blodet og suger væske inn i blodårene. Det er denne prosessen som får ditt blodtrykk til å stige. Du kan spare på saltet både ved og unngå å oversalte din mat, men også ved å minske ditt inntak av f.eks. kjøttpålegg, lakris og fastfood. Disse matvarer inneholder en høy mengde salt.


2. Unngå overvekt

Hvis du veier for mye påvirkes hormonene i kroppen, hvilket kan resultere i et høyere blodtrykk. Derfor er det viktig å holde din vekt nede på et sunt og alminnelig nivå - eller så tett på som mulig! For hvert kilo du taper deg, faller ditt blodtrykk med 1 mm Hg. Taper du deg bare 5 kg, kan det altså gjøre en forskjell for din helse.


3. Drikk mindre alkohol

Et høyt inntak av alkohol kan resultere i et for høyt blodtrykk. Du kan med god samvittighet drikke et glass vin en gang imellom, men det er viktig at det ikke overskrider helsemyndighetenes anbefalte mengde alkohol pr. uke. Det vil si 7 gjenstander for en kvinne og 14 gjenstander for en mann.


4. Slutt å røyke

Et for høyt blodtrykk forværres av røyking. Dette skyldes nikitonen i tobakk, som brukes sigaretter. Nikotin frigir nemlig hormonet adrenalin. Hormonet får blodårene til å trekke seg sammen og får hjertet til å slå raskere, hvilket i siste ende vil resultere i at blodtrykket økes.


5. Innta kalsium

Personer med lavt kalsium innhold i kroppen har vist seg å ha en tendens til høyt blodtrykk, derfor bør du sikre deg å innta kalsium daglig. Dette kan du innta gjennom melkeprodukter som melk, yoghurt, ost mm. Den anbefalte mengde kalsium pr. dag er 1.000 mg. Spiser du ikke melkeprodukter, kan du ta et kosttilskudd med kalsium.


6. Få mosjon

Alle former for mosjon medvirker til å senke blodtrykket. Mosjon som får opp pulsen, får dine blodårer til å utvide seg og dermed faller ditt blodtrykk. Stillesittende arbeid kan ha en negativ innvirkning på blodtrykket, derfor er det spesielt viktig å få nok mosjon hvis du arbeider på kontor eller lignende.


7. Unngå stress

Stress kan raskt få blodtrykket til å stige. Særlig personer med lengrevarende stress, kan merke at det går ut over kroppen. Derfor er det viktig å unngå stress eller alt for stressede situasjoner hvis du har for høyt blodtrykk. Sørg for at du har tid til å slappe av, hvil hodet og bearbeid alle de inntrykk du får på en dag. Du kan f.eks. gå en tur og nyte naturen, så du samtidig får rørt deg.


8. Innta magnesium

Mineralet magnesium kan redusere det systoliske og diastoliske blodtrykket med henholdsvis 4 og 3 mmHg. Mineralet kan altså gjøre en forskjell for deg med for høyt blodtrykk. Flere blir anbefalt kosttilskudd av mineralet som behandling av høyt blodtrykk.


9. Spis sunt og variert

En sunn og variert kost består gjerne av proteiner i form av kjøtt, grønnsaker og frukt. Det anbefales at du spiser fisk minimum 2 ganger om uken, da det inneholder sunne fettsyrer. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke har laget en rekke anbefalinger til kost og mat, som er godt for ditt hjerte. En sunn kost vil forebygge overvekt og dermed også for høyt blodtrykk som følge av dette.


10. Innta kalium

Kalium er en elektrolytt som interagerer med natrium i blodets celler og kan hjelpe noen mennesker med å redusere blodtrykket. Derfor bør du innta grønnsaker med innhold av kalium hvis du lider av for høyt blodtrykk. Grønnsaker som kål, champignoner, erter, asparges, spinat, brokkoli og lignende har et høyt innhold. Du kan også ta kalium som et kosttilskudd.


Les mer om blodtrykk:

Blodtrykk | Det sier blodtrykket om din helse
For høyt blodtrykk - hva kan man gjøre?
Hvordan måler jeg mitt blodtrykk?
Lavt blodtrykk | Årsaker, symptomer & behandling


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.