Blodtrykksmåler

Vår anbefaling: Kjøp blodtrykksmålere som er klinisk testet og godkjent. Hos oss er det enkelt, for vi selger kun blodtrykksmålere som er klinisk testet og godkjent. Vi har løpende gode tilbud på blodtrykksmålere.

Ytterligere informasjon:
Hvordan virker en blodtrykksmåler? | Valg av mansjettstørrelse til blodtrykksmåler | Hvordan måler man blodtrykket? | Hva koster en blodtrykksmåler?  | Godt å vite om blodtrykk

26 Produkt(er)

Alt du skal vite om blodtrykk og blodtrykksmålere

For høyt blodtrykk kan sjeldent merkes, men allikevel kan det føre til hjertekarsykdommer. Derfor er det viktig at man regelmessig får målt sitt blodtrykk, og heldigvis er det lett å gjøre selv. Alt du trenger er en klinisk testet blodtrykksmåler.

Et blodtrykksapparat gir deg muligheten for å måle ditt blodtrykk i ro og mak i ditt eget hjem. Du kan anvende ditt blodtrykksapparat akkurat når det passer deg uten at du behøver å besøke legen. Et blodtrykksapparat gir deg dermed den optimale mulighet for og selv overvåke blodtrykket, sånn at du kan konsultere en lege hvis ditt blodtrykk begynner å endre seg.

Det er flere gode pålitelige merker på markedet for blodtrykksapparater, herunder Omron og Microlife som nok er de mest kjente merker. Den anvente teknologi har utviklet seg i retning av enda høyere presisjon og pålitelighet gjennom de seneste ti år, hvilket blant annet har betydd at de automatiske blodtrykksapparater nå brukes regelmessig på landets sykehuser og hos de praktiserende leger.


Hva er blodtrykk?

Blodtrykket sier noe om hvor hardt hjertet arbeider. Jo større kraft hjertet trekker seg sammen med, jo høyere blir blodtrykket.
Rent teknisk er blodtrykket et uttrykk for blodets trykk på blodårenes vegger, og man skjelner typisk mellom det systoliske blodtrykk og det diastoliske blodtrykket.

  • Det systoliske blodtrykk er det trykk, hjertet arbeider med når det trekker seg sammen.
  • Når hjertet så slapper av mellom to sammentrekninger, faller trykket igjen. Det trykk som kan måles dér, kalles for det diastoliske blodtrykk.

Blodtrykket er ikke en konstant størrelse. Det svinger alt etter omstendighetene, og anstrenger du deg eksempelvis gjennom arbeid eller mosjon, eller tar du en iskald dusj, så stiger blodtrykket. Heretter, når du slapper av igjen, vil blodtrykket falle, og være aller lavest når du sover.

Hvis du plages med at blodtrykket faller mye når du skifter fra sittende til stående stilling, kan du evt. bruke kompressionsstrømper som gir trykk på den nederste delen av benene og bidrar til å føre blod og væske vekk fra benene.


Hva er et normalt blodtrykk?

Et normalt blodtrykk er typisk definert ved at det systoliske trykk ligger i intervallet 100-140 og det diastoliske trykk i intervallet 60-90. Blodtrykket skal optimalt sett måles etter ca. 5 minutters hvile, og uten at man har røyket tobakk eller drukket kaffe umiddelbart før. Med alderen vil noen oppleve at blodtrykket stiger, og det er ikke unormalt å ha et systolisk blodtrykk på omkring 150 i 70 års-alderen.

Les mer om lavt blodtrykk her.


Når er blodtrykket for høyt?

Den generelle anbefaling er at det systoliske blodtrykk er under 140, og at det diastoliske blodtrykk er under 90. Det betyr at hvis blodtrykket er over 140/90, så er det for høyt. I tilfelle av for høyt blodtrykk, kan det være en god ide å få blodtrykket kontrollert hos sin lege.

For høyt blodtrykk kalles også for hypertensjon, hvilket betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det normale. Ved hjelp av sunn kost, røykestopp, mindre alkohol og mer mosjon, kan man selv gjøre mye for å motvirke for høyt blodtrykk. 


Hvordan virker en blodtrykksmåler?

En blodtrykksmåler gir deg mulighet for å måle ditt blodtrykk i ro og mak i ditt eget hjem. Du kan anvende din måler akkurat når det passer deg, uten at du behøver å besøke din lege. Blodtrykksmåleren gir deg altså den optimale mulighet for og selv overvåke ditt blodtrykk, hvoretter du kan kontakte din lege hvis blodtrykket begynner å endre seg.

Blodtrykket måles med en blodtrykksmåler som blant annet består av en mansjett som kan blåses opp ved hjelp av en luftpumpe. Det finnes både fullautomatiske blodtrykksmålere og elektriske blodtrykksmålere, hvor man selv skal blåse mansjetten opp. Dén handling kan være vanskelig og samtidig medføre en liten stigning i blodtrykket. Det kan derfor ikke anbefales å velge den typen. Den fullautomatiske blodtrykksmåleren er den best egnede til hjemmebruk.

Blodtrykksmålere som måler på overarmen blir regnet som de mest pålitelige, og derfor selges det også flest av denne typen. Det er viktig å måle omkretsen av din overarm for å kunne velge den helt riktige blodtrykksmåler, da mansjettstørrelsen varierer på de enkelte modeller.

Hvis du bruker en mansjett som har feil størrelse, vil det påvirke resultatet, og målingen vil ofte ikke være til å stole på. Det er derfor viktig at du velger en mansjettstørrelse som passer helt nøyaktig til dine mål . Mål omkretsen av din overarm ved midtpunktet mellom din albue og din skulder og bruk skjemaet nedenfor til å finne den mansjettstørrelse som passer deg.

To typer av blodtrykksmålere

Til overarmen
Blodtrykksapparater som måler på overarmen har tradisjonelt vært mest pålitelige og det selges derfor også flest av denne typen blodtrykksapparater. Det er viktig å måle omkretsen av din overarm med henblikk på å velge det riktige blodtrykksapparat (mansjettstørrelsen varierer på de enkelte blodtrykksapparater).

Til håndleddet
Blodtrykksapparater som måler på håndleddet har blitt langt mer presise over de siste 5 år og de betraktes nå generelt som nesten like så presise som overarms blodtrykksapparater. Et blodtrykksapparat som måler på håndleddet er mye lettere å bruke, men det er viktig at apparatet holdes i samme høyde som hjertet når målingen foretas for å oppnå en presis måling.

Hos Med24 anbefaler vi et blodtrykksapparat som måler på overarmen, såfremt du vil ha den mest nøyaktige målingen!


Valg av mansjettstørrelse til blodtrykksmåler

Måling (cm) Måling (inches) Mansjettstørrelse
18-22 cm 7.1-8.7” Small
22-32 cm 8.8-12.8” Medium
32-45 cm 12.8-18” Large

De fleste blodtryksmålere kommer med en medium manchet. Det kan derfor være nødvendigt at tilkøbe en small eller large manchet, hvis det er denne størrelse, der passer.


Hvordan måler man blodtrykket?

Ditt blodtrykk blir lett påvirket. Det er derfor en rekke ting du bør være oppmerksom på i forbindelse med at du måler blodtrykket:

Foretar du målingen om morgenen, skal det helst foregå før du spiser frokoskt og drikker kaffe. Gjør det evt. som det første når du våkner. Det samme gjelder om kvelden. Hér bør du også måle før du kaster deg over kveldsmaten.

  • Du må ikke ha røyket den siste halve timen før målingen
  • Gå på toalettet før du foretar målingen da en fylt blære kan påvirke ditt blodtrykk
  • Målingen skal foregå i rolige omgivelser og ved romtemperatur.

Sett deg i en stol med god ryggstøtte og la armen hvile på armlenet eller et bord. Plasser din arm og blodtrykksmansjetten i høyde med ditt hjerte og sett fast mansjetten et par centimeter over albuebøyningen, så det er litt luft mellom mansjetten og armen. Spenn den heretter fast til armen, så den sitter tett – dog uten å stramme. Slapp av i kroppen – gjerne i fem minutter – før du begynner å måle ditt blodtrykk. Under målingen bør du sitte helt stille og forholde deg taus.

Ved hver måling bør du måle ditt blodtrykk tre ganger med to minutters mellomrom.


Hva koster en blodtrykksmåler?

Der er mange forskjellige blodtrykksmålere på markedet, og derfor er det også umulig å si hva en blodtrykksmåler koster.
Der er imidlertid et par ting som er viktige å holde for øye før du foretar et kjøp.

Først og fremst bør du velge en blodtrykksmåler som er klinisk testet og godkjent. Blant de ofte billigere blodtrykksmålere som ikke er klinisk testet er det flere som er upresise, og hos Med24.no har vi derfor valgt utelukkende å markedsføre klinisk testede blodtrykksmålere fra anerkjente produsenter.

Når du velger blodtrykksmåler, er det dessuten viktig at du er oppmerksom på apparatets funksjoner. Hvis dere f.eks. er to brukere i familien, bør dere velge et apparat som har to separate hukommelser, likesom at mansjettstørrelsen skal kunne passe dere begge to. I tillegg bør du legge merke til om apparatet har MAM-teknologi (særlig målefunksjon) og AFIB-teknologi som kan oppdage hjerteflimmer – en særlig hjerterytmeforstyrrelse, som kan øke risikoen for blodpropper i hjernen. Blodtrykksmålere med denne funksjonen kan anvendes til å screene for om man er i risikogruppen for nettopp blodpropper i hjernen.

Det er flere pålitelige produsenter på markedet for blodtrykksmålere, hvor blant annet Microlife, Omron og Beurer er de mest kjente. Måleteknologien har gjennom de seneste 10 år utviklet seg i retning av enda høyere presisjon og pålitelighet. Dette har blant annet betydd at de automatiske blodtrykksmålere nå brukes regelmessig på landets sykehuser og hos de praktiserende leger.

Hos Med24.no forhandler vi et bredt utvalg av klinisk testede blodtrykksmålere – blant annet fra Microlife, Omron og Beurer. Har du spørsmål til de forskjellige modeller, eller andre av våre produkter, er du alltid velkommen til å kontakte kundeservice som står klar til å hjelpe deg godt på vei.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.