Den ultimate guiden til selvbruning

Skrevet av
Den ultimative guide til valg og anvendelse af selvbruner

Har du lyst til å ha lekker solbrun glød året rundt, men er redd for å ende opp med oransje striper, flekker eller en ujevn farge? Da har du kommet til rett sted, for her får du en komplett guide til både valg av farge, forberedelse og påføring av selvbruning, så du får det beste resultatet som holder lenge.


Hvordan virker selvbruning?

Når vi beveger oss ut i solen og solens stråler varmer huden, settes det i gang en prosess hvor pigmentet melanin dannes i hudcellene. Det er dette pigmentet som gjør huden mørkere og mer brun for å beskytte huden bedre mot solstrålene, da personer med lys hud er mer utsatte for de ultrafiolette og farlige strålene fra solen.

Selvbruning er i stedet en krem, spray, mousse eller annet produkt, som du smører på huden hvor du typisk etter et par timer vil få en glødende og solbrun farge. Dette er et resultat av at selvbruneren inneholder sukkerstoffet DHA (dihydroxyacetone) som reagerer med aminosyrene i de øverste lagene av huden, som gjør at huden blir brun.

Selvbruning er imidlertid kun en farge som legger seg oppå huden. Det er derfor ikke helseskadelig på samme måte som UV-strålene fra solen, som kan gi risiko for tidlig aldring, rynker, pigmentforandringer og celleskader. Samtidig er det viktig å huske at bare fordi huden har blitt mørkere på grunn av selvbruning, så er du ikke bedre beskyttet mot solens stråler - husk derfor alltid å bruke solkrem!

Da fargen oppstår som en reaksjon i de øverste hudcellene, holder fargen også kun inntil disse hudcellene dør og skiftes ut. Det er derfor nødvendig å vedlikeholde fargen ved å bruke rikelig med bodylotion og pleiende kremer, så selvbruningen legger seg penere og mer jevnt på huden. Når selvbruningen er helt vekk, kan du påføre et nytt lag. Hvis du bruker en gradual selvbruning, bygger du opp fargen over flere omganger, og du kan her påføre flere lag etter behov inntil du har oppnådd den ønskede fargen.Hvilken type selvbruning skal jeg velge?

Selvbruning kommer i mange forskjellige konsistenser og påføringsmetoder, og du kan oppnå et flott, jevnt og naturlig resultat uansett hvilken type du velger. Det er egentlig din personlige preferanse som er mest avgjørende, og derfor får du her en liten introduksjon til de forskjellige typene selbruning du kan finne her på siden:


Selvbruningskrem

Den klassiske selvbruningskremen har samme lette og myke konsistens som klassisk bodylotion, og du fordeler den også på huden på samme måte som du ville smørt kroppen inn med en fuktighetskrem. Derfor er selvbruningskremer en enkel måte å bruke selvbruning på. Husk at det er viktig å være oppmerksom på at du får fordelt kremen jevnt og godt, så fargen er lik over hele kroppen.

Når du har fordelt selvbruningskremen, skal du huske å vaske hendene godt etterpå så du ikke får helt unaturlig mørke hender sammenlignet med resten av kroppen.


Gradual tan med gradvis oppbyggende farge

Selvbruningsmousse påføres med hanske for jevnt og flott resultat

En gradual selvbruning er en spesiell type selvbruning som kan bygges opp over flere omganger. Hvis du ikke har prøvd en selvbruning før og ikke har lyst til å bli overrasket over et meget mørkt resultat den første gangen, er en gradual selvbruning et godt valg. Denne formen for gradvis oppbyggende selvbruning gir en naturlig og mild solbrun farge, og du kan bruke den til å bygge opp, vedlikeholde eller dypgjøre fargen din.


Spray tan

Mange foretrekker å bruke en selvbruning i sprayform, fordi det både er raskt og enkelt å få et jevnt resultat. Spray-metoden minner mye om en profesjonell spray tan med airbrush-metoden, og ved å bevege sprayboksen i lange og faste bevegelser får du det beste resultatet. Med en spray unngår du å skulle fordele selvbruningen med hendene, og du kan lettere unngå at produktet samler seg i flekker eller striper som gir et ujevnt resultat.


Mousse og skum

En mousse eller skum med DHA har en luftig og myk konsistens som lett fordeles med hendene eller en hanske. Med en mousse bør du fokusere på en enkelt kroppsdel alene, hvor du påfører en passende mengde mousse og fordeler den med forsiktige sirkulære bevegelser. Vær som alltid ekstra oppmerksom på tørre områder og steder med folder, så du unngår mørke samlinger og flekker.

Noen selvbrunere med konsistens som skum og mousse gir med det samme en svak farge, så du underveis i påføringen lett kan se hvor langt du har kommet. På den måten unngår du å gi samme område farge to ganger, og resultatet blir mer jevnt og ensformig. Etter litt tid vil selvbrunerens egentlige farge bli synlig, og du får et flott resultat med solbrun glød.


Tanning drops og selvbruningspulver

Såkalte tanning-drops og selvbruningspulver er ikke produkter som alene gir farge ved å bli påført direkte på huden. Du skal derimot blande dem med dine egne hudpleieprodukter, så de blir en naturlig del av hudpleierutinen din – f.eks. i dagkremen. Her kan du lett og raskt blande et par dråper i produktet ditt, som du deretter påfører som normalt. Dråpenes enkle dosering betyr at du selv har full kontroll over hvor mørk fargen din blir, og at du derfor kan starte stille og rolig hvis du er nervøs for ende med et alt for mørkt resultat.


Servietter

For en rask påføring av selvbruning, kan du få enkeltpakkede våtservietter med DHA som passer til alle hudtyper. Med en selvbruningsserviett ved hånden kan du i løpet av kort tid få en naturlig, solbrun farge i løpet av bare få timer. Du kan f.eks. ha en serviett i vesken eller som en del av din reise-toalettveske, da de individuelt pakkede serviettene nærmest ikke tar noe plass.Finn riktig farge og tone

Selvbrunere varierer mye i farge, så du på den måten får mulighet for å finne en selvbruning som ikke ligger alt for langt fra din naturlige hudfarge. For å få det peneste resultatet, kan du velge en farge som ligger tett opp til din egen hudfarge. På denne måten oppnår du et pent og meget sikkert resultat som ikke blir alt for mørkt i første omgang. Selvbrunere er som regel delt opp i light, medium og dark, men du kan finne flere forskjellige varianter hos de forskjellige merkene.

F.eks. kan du fra MineTan og TAN-LUXE finne mange forskjellige selvbrunere til forskjellige formål, hudtyper og aktivitetsnivå. Serien Colorbase fra MineTan har f.eks. selvbruningsskum til kalde, nøytrale, gylne, lyse, mørke og olivenhudtoner, så du kan matche fargen på din selvbruning helt perfekt.

Alle selvbruningene som kun finnes i én enkelt farge, gir deg imidlertid også et flott og helt naturlig resultat, og de er et godt valg hvis du er i tvil om hvilken hudtone du har. For første gang med selvbruning kan du også bruke en gradual selvbruning, som kan brukes til å bygge opp farge over flere omganger, så du kan oppnå akkurat den fargen som du ønsker.Slik bruker du selvbruning – Steg for steg

For å få det beste resultatet med selvbruning, er det en god idé å forberede deg litt først, så huden er velfuktet og klar. Dette innebærer både hårfjerning, eksfoliering og fukting av huden, og dette må du veldig gjerne gjøre allerede en ukes tid før du går i gang med selvbruningen.


Forberedelse før påføringen

Hvis du gjerne vil fjerne hår, f.eks. på benene, før du tar på selvbruning, skal du altså helst gjøre det senest dagen før, hvis du barberer deg med en høvel. Hvis du bruker voks til å fjerne hårene med, bør du også gjøre det allerede en ukes tid før påføringen av selvbruning for å få det mest jevne resultatet. På denne måten unngår du nemlig at porene er alt for åpne og at selvbruneren setter seg i porene.

Et annet viktig steg i forberedelsen er en grundig skrubbing av hele kroppen, så du får fjernet alle de døde og overflødige hudcellene. Ellers kan døde hudceller nemlig ligge i tykke lag, og få selvbruningen til å gi ekstra farge på enkelte utsatte steder.

I dagene opp til påføring av selvbruning, kan det også være en god idé å ha ekstra fokus på å bruke en myk og fet bodylotion eller krem etter dusjen, så huden har rikelig med fukt og holder seg sterk og sunn. Når du skal påføre selvbruneren, er det likevel veldig viktig at du ikke bruker noen form for krem rett før, da selvbruneren kan sette seg i kremen. Du bør derimot sikre deg at huden er fullstendig tørr og ren i forkant for å få det peneste resultatet.


Tips til påføring av selvbruning

Når du er klar til å bruke selvbruneren, er det et par gode tips som du kan ha i bakhodet så du unngår de klassiske og fryktede feilene ved selvbruning. Det er nemlig ikke så vanskelig å få et flott og naturlig resultat hvis bare du er grundig med å få fargen jevnt fordelt.


Kropp:

Selvbruner mousse med lækker konsistens giver flot solbrun kulør

Hvis du velger å starte med å påføre selvbruneren på kroppen, er det en god idé å fokusere på én enkelt kroppsdel av gangen. Start f.eks. med den ene leggen, hvor du tar deg god tid til å sikre at selvbruneren er fordelt i et jevnt og tynt lag, før du beveger deg videre til kne og lår. Det beste er å fordele selvbruneren i lange og jevne strøk i sirkulerende bevegelser, så laget ikke blir for tykt første gang. Hvis du vil ha en mørkere og mer intens tan, kan du alltids bare påføre et esktra lag med selvbruning.

Med noen selvbrunere kan det fungere godt å bruke en hanske til å fordele produktet, fordi hansken ikke absorberer produktet. Samtidig får du en større flate å fordele selvbruneren med, som minsker risikoen for et stripete og flekkete resultat på kroppen. Ved å bruke en hanske, sikrer du samtidig at håndflatene dine ikke blir unaturlig brune.


Ansikt:

Når du kommer til ansiktet, kan du med fordel blande selvbruneren med litt ansiktskrem, da vi typisk er litt lysere i ansiktet enn på resten av kroppen. Heretter fordeler du bare kremen og selvbruningen i ansiktet som en normal fuktighetskrem, men pass på ikke å få produktet i håret. Selvbruningen vil nemlig sette seg i hårgrensen og gi en ujevn og mørk look som ikke ser så naturlig ut.

Det er også steder som ved neseboret, i øyenbryn og ved leppene hvor du skal være oppmerksom på at selvbruneren godt kan samle seg i et tykkere lag og gi mer farge. Et godt tips er å starte med å fordele selvbruneren i midten av ansiktet og arbeide deg ut mot sidene. Du kan ev. klappe områdene forsiktig med en klut eller en bomullspad, så overflødig produkt tørkes bort.


Øyelokk:

Øyelokkene er et annet delikat sted hvor du må passe på å ikke spre for mye selvbruning, både fordi øyelokkene er et tynt og lett hudstykke, og fordi det er stor risiko for å få selvbruning i øynene - som er ikke hyggelig. Bland derfor fuktighetskrem og selvbruning, og påfør forsiktig med en enkelt finger rundt øynene. Bruker du mousse og spray er det lurt å starte med å dosere en veldig liten mengde, for ikke å få for mye produkt på og samtidig unngå å få produktet i øynene.


Hender og føtter:

Hendene og føttene er også områder hvor selvbruneren har tendens til å samle seg i et tykt og ujevnt lag hvis ikke du er særlig oppmerksom. For å unngå å ha helt oransje eller brune føtter og hender, kan du ta rester av selvbruningen og smøre nedover på føttene og ut på håndryggen, så du ikke får en skarp kant. Pass veldig på å ikke fordele for mye selvbruning i folder og fordypninger, så du får et unaturlig resultat. Disse områdene er nemlig normalt mer skjult for solen enn andre steder, og de kan derfor være litt lysere enn resten av kroppen.
Beskytt og vedlikehold fargen din

Når du føler at du har fått fordelt selvbruneren godt på hele kroppen, bør du la den tørke litt før du kler på deg igjen. Etter ca. 10 minutter kan du godt ta på deg noe løstsittende tøy, men pass på å ikke ta på lyse og stramme klær de første timene.

Hvis du gjerne vil at fargen skal holde så lenge som mulig, anbefaler vi at du venter minst et par timer med å gå i dusjen, og gjerne helt til neste dag. På den måten får selvbruningen din god tid til å sette seg, og du unngår å vaske av for mye av produktet, så du ikke får mindre farge enn du ønsker.

Det er også en god idé å sørge for å holde huden fuktet og pleiet med en fyldig og fet krem, så huden ikke tørker ut eller flasser av for raskt. Hvis du er vant til å bruke bodylotion eller fuktighetskrem etter dusjen eller om kvelden, er det helt perfekt og du kan med god effekt fortsette denne vanen.

Du kan supplere bruken av selvbruning med en mist på hender, ansikt og føtter hvis du begynner å miste litt av fargen. Typisk vil du nemlig oppleve at disse områdene mister fargen først, og her kan en mist som Minetan Rose Water Illuminating Facial Tan Mist gi en rask og naturlig glød.Den beste selvbruningen

Det kan godt være nødvendig å prøve et par forskjellige typer selvbrunere før du finner ut om du liker spray, krem, mousse eller noe helt annet best. Det er også verdt å bruke litt tid på å finne frem til den riktige til deg, for når først du har funnet en selvbruning som fungerer, blir det ikke noe problem å ha en flott solbrun farge året rundt.

Hvis du likevel har vanskelig for å bestemme deg for hvilken selvbruning du skal velge, har vi samlet noen personlige anbefalinger samt noen klare kundefavoritter blant selvbruning fra nettsiden vår.


Ecooking Self Tanning Drops

Fra populære og kvalitetsbevisste Ecooking kan du få selvbruningsdråper i lett og flytende konsistens, som lett kan blandes med din dag- eller nattkrem for et naturlig og flott resultat. Her har du selv full kontroll over fargen, da du kan skru den opp og ned med antallet dråper du bruker.


MineTan Cucumber Ultra Hydrating Face & Body Tan Mist

Den bestselgende selvbruningsmisten fra MineTan i Cucumber-versjon sørger for at du får en sommerlig og gyllen tan, samtidig som de deilige ingrediensene pleier huden din. Den fukter huden og gir den en frisk, sunn og naturlig brunfarge. Du kan bruke den på både kropp og ansikt, og misten gjør at den er superlett å påføre selv for nybegynnere.


b.tan Tanned AF Self Tan Mousse

Få flotte brune ben med selvbruning

Hvis du er på jakt etter en selvbruning med en virkelig dyp og mørk farge, er selvbruneren Tanned AF Self Tan Mousse perfekt til deg. Selvbruneren er et skum som er formulert til å gi deg en ekstra mørk farge som kan holde seg flott i mange dager. Som all annen selvbruning fra b.Tan er denne moussen både vegansk og helt uten parabener, og den er i tillegg velegnet til alle hudtyper og -toner.


TAN-LUXE The Face Light/Medium

TAN-LUXE har med denne selvbruningsoljen klart å gi deg muligheten til å tilpasse selvbruningens farge til din hudtone helt selv. Produktet er formulert med rene og naturlige ingredienser, og du blander bare et par dråper i dagkremen, serumet eller ansiktsoljen din før du fordeler det jevnt i ansiktet. Bruk få dråper for et mildt og naturlig utseende, og flere dråper for et dypere og mer gyllent resultat.


Decléor Gradual Glow Lotion

Med en Gradual selvbruningslotion kan du gradvist bygge opp en solbrun farge over flere omganger, og denne lotionen er et særlig godt valg hvis du enda ikke er helt trygg i bruken av selvbruning. Gradual Glow Lotion gir både en gylden og naturlig glød, og så nærer den huden med sine fuktende, mykgjørende og pleiende egenskaper.Hvordan fjerner man selvbruning?

Kanskje du føler litt på panikken om fargen har blitt alt for mørk og unaturlig i forhold til hva du hadde forestilt deg – men ta det rolig, det er et par ting du kan gjøre for å få bort fargen raskere. For det første vil selvbruningens farge avta av seg selv i løpet av et par dager, alt etter hvilket merke du har valgt. Men du kan få fortgang i prosessen ved å bruke en selvbruningsfjerner som f.eks. b.tan Tan Go Away, MineTan Tan Eraser eller TAN-LUXE Glyco Water.

Ellers kan du forsøke med sitronsaft eller en tur i svømmehallen hvor klorinnholdet i vannet kan ha en blekende effekt. Da selvbruningen legger seg på det øverste hudlaget, kan du også prøve å eksfoliere og skrubbe huden med en deilig bodyscrub så du fjerner de pigmenterte og døde hudcellene.

Hvis du har opplevd at selvbruneren gir et mørkere resultat enn du ønsker, behøver du imidlertid ikke å avskrive selvbruneren helt. Ved neste påføring av selvbruning kan du prøve å blande produktet med litt bodylotion, så du på den måten fordeler en mindre mengde selvbruning på kroppen, noe som vil gi en litt svakere farge.
Les også:

Gode råd til hygiene og hudpleie
Appelsinhud - Hva er det og hvordan blir du kvitt problemet?
Gode råd mot pigmentflekker


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.