Appelsinhud - Hva er det og hvordan blir du kvitt problemet

Skrevet av
Appelsinhud vil mange gerne undgå. Fjern appelsinhud med disse råd

Mange kvinner får på et tidspunkt i deres liv stiftet bekjentskap med den såkalte appelsinhud – en bulet og ujevn hud som oftest finnes på lår, rompeballer og hoftene, og som til en viss grad minner om overflaten på en stor appelsin.

Hva er appelsinhud?

Appelsinhud eller cellulite, som det også heter, er egentlig små depoter av fett, som ligger i underhuden. Det finnes nemlig små hulrom i bindevevet hvor fett kan opphope seg, og det kommer til syne som en ujevn og bulet hud.

Med alderen blir bindevevet også stivere i det, og derfor opplever mange kvinner også at mengden og graden av deres appelsinhud stiger, etterhvert som de blir eldre. Appelsinhuden er heldigvis ikke farlig, og det er faktisk helt alminnelig blant kvinner, da opp imot 80-90% av alle kvinner har opplevd appelsinhud.

Hvorfor får man appelsinhud?

Det er mange forskjellige grunner som spiller inn når det kommer til utviklingen av appelsinhud. For det første er der genetisk forskjell på hvor lett man utvikler appelsinhud. Derfor vil noen kvinner oppleve mye appelsinhud, selv om de følger de råd som sies å kunne hjelpe appelsinhuden. Hvis din mor og mormor har mye appelsinhud, kan du høyst sannsynlig se frem til selv å få appelsinhud på sikt.

Kvinner utvikler generelt også lettere appelsinhud enn menn på grunn av kroppens høye produksjon av østrogen. Menn produserer også østrogen, men bare i mye mindre mengder, og menn kan faktisk også oppleve appelsinhud, det ses bare ikke så ofte som hos kvinner.

Det er dog forskjellige faktorer som du med fordel kan forsøke å unngå, hvis du vil minske din utvikling av appelsinhud:

  • Stress
  • Røyking
  • Overvekt
Appelsiner, appelsinhud - når huden ligner overfladen på en appelsin

Stress kan gjøre bindevevet mer slapt og på samme måte som ved røyking blir huden generelt mindre spenstig og motstandsdyktig. Dette kan få appelsinhuden til å tre tydeligere frem, og det samme kan overvekt, da det gir en økt belastning av bindevevet.

Når det skjer store hormonelle forandringer i kroppen – som f.eks. ved graviditet, ser mange kvinner også at det oppstår mer appelsinhud på kroppen. Dette henger også sammen med at kroppen ved graviditet forbereder seg selv på amming og derfor kan lagre mer fett enn vanlig. Du kan lese mer om amming her.

En stor og viktig faktor i utviklingen av appelsinhud er fettprosent og kost. Hvis du har en høy fettprosent, har du større sjanse for å utvikle tydeligere appelsinhud, da det lagres mer fett på hele kroppen. En høy fettprosent henger som regel sammen med en usunn kost og evt. lavt stoffskifte.

Hvis du ikke spiser etter de offisielle kostråd, kan du risikere å utvikle overvekt og for høy fettprosent, og det er derfor alltid en god idé å spise variert og mer frukt, grønt, fisk og fullkorn og samtidig skjære ned på sukker, salt og mettet fett.

Bli kvitt appelsinhud

Mange kvinner er lei av deres appelsinhud, og de ønsker derfor å bli kvitt den. Det er dog langt fra alle som rent faktisk har mulighet for å fjerne appelsinhuden, men man kan heldigvis gjøre forskjellige ting for å minske og redusere den. Det finnes heller ikke en dokumentert behandling som effektivt kan fjerne appelsinhud, men mange har altså opplevd gode erfaringer med forskjellige råd og metoder.

Trening

Ved å styrke- og kondisjonstrene jevnlig, oppnår man forskjellige fordeler, og noen av dem har også en effekt i forhold til appelsinhuden.

Musklene som ligger under huden kan med fordel trenes sterkere, fastere og større, da det får den overliggende huden til å se strammere ut. Da musklene har en jevn overflate, kan de få bulene i huden til å virke mindre synlige, og på den måten indirekte minske appelsinhuden.

Muskler er dessuten super effektive til å forbrenne fett ved aktivitet, og en større muskelmasse er derfor mer effektivt i kampen mot appelsinhuden end bare å være tynn. Forskjellige målrettede treningsøvelser kan være med til å utjevne appelsinhuden på lårene, rompeballene og magen som f.eks. lunges, squat og forskjellige mageøvelser. Husk dog at man ikke kan punktforbrenne fett vekk, men at det i dette tilfellet er de underliggende muskler som kan få huden til å fremstå mer glatt. Fettforbrenningen er generell i kroppen, og kan ikke målrettes f.eks. lårene, selv om man gjør nok så mange øvelser til beina.

Hvis du er ny i treningsverdenen, kan du finne en rekke treningsutstyr som kan brukes hjemme her. Etter du har startet treningen, kan du godt forberede deg på ømme muskler, og du kan lindre ubehaget ved en massasje med f.eks. et massasjeapparat, massasjeolje eller med en varmende krem som Avivir Aloe Vera Heat.

Kost

Kost er som sagt et av de områder hvor man har mulighet for å påvirke sin generelle sunnhet, lagring av fett og appelsinhud. Det finnes et utall av forskjellige dietter og kurer, som alle menes å være den beste til å holde en sunn vekt og få nok næringsstoffer.

Hvis du er litt tilbakeholdende overfor å bevege deg inn i jungelen av kostråd, kan du alltid starte ut med å forsøke å følge de offisielle kostråd, som overordnet går ut på å spise variert, ikke spise for mye og å være fysisk aktiv.

Mange mener å ha opplevd at dehydrering kan være en medspiller som øker mengden av appelsinhud, og at man derfor bør drikke rikelig med vann hver dag. I den forbindelse kan vanndrivende midler som kaffe også øke appelsinhud og bør unngås. Vann har dog ikke noen direkte forbindelse eller påvirkning av fettstrukturen i huden, men har stor betydning i forhold til metthetsfølelsen og kosten, og kan derfor være en viktig faktor i et vekttap eller et forsøk på å holde den slanke linje.

Hudpleie

Sugekopp fra Sard - til bekjempelse av appelsinhud. Slipp appelsinhud

En god hudpleie kan ha stor betydning for synligheten av appelsinhud, og derfor finnes det mange ting du kan gjøre for å holde din hud jevn og flott.

Mange har god erfaring med å benytte forskjellige bodyscrubs, som utover å fjerne døde hudceller også gir god sirkulasjon og stimulering av huden. Appelsinhud er nemlig med til å gjøre blodtilførselen til huden dårligere, og derfor er det en god idé å øke sirkulasjonen gjennom en god skrub eller massasje.

Man kan også med fordel holde sin hud fuktig og smidig ved bruk av lekker bodylotion, som gir næring og nytt liv til huden. En sunn og frisk hud vil ha en myk overflate, hvor ujevnheter som appelsinhud er mindre tydelige.

Cupping

En spesiell behandlingstype til appelsinhud er cupping, hvor en sugekopp beveges i forskjellige mønstre over huden for å stimulere. Cupping kan med fordel kombineres med bruken av en olje, og hos Med24.no kan du finne sugekopper fra SARD Kopenhagen og Cellu-Cup, som også har hver deres olje for å bruke ved cupping.

Mange kvinner er lei av deres appelsinhud, men det er en helt alminnelig ting å ha. Hvis du ønsker å gjøre en ekstra innsats for å komme appelsinhuden til livs, har vi hos Med24.no en lang rekke produkter som sammen med en sunn livsstil menes å kunne minske tilstedeværelsen og tydeligheten av appelsinhud.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Postnord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mere på alle dine sunne innkjøp!

Meld deg til nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips til en sunnere livsstil.