Appelsinhud - Hva er det og hvordan blir du kvitt problemet?

Skrevet av
Appelsinhud vil mange gjerne unngå. Fjern appelsinhud med disse rådene

Mange kvinner får på et tidspunkt i livet stiftet bekjentskap med den såkalte appelsinhuden – en ruglete og ujevn hud som oftest finnes på lår, rumpe og hofter, og som til en viss grad minner om overflaten på en appelsin.

Hva er appelsinhud?

Appelsinhud eller cellulitter, som det også heter, er egentlig små depoter av fett, som ligger i underhuden. Det finnes nemlig små hulrom i bindevevet hvor fett kan opphope seg, og dette kommer til syne som en ujevn og ruglete hud.

Med alderen blir bindevevet også stivere, og derfor opplever mange kvinner også at mengden og graden av appelsinhuden stiger etterhvert som de blir eldre. Appelsinhuden er heldigvis ikke farlig, og det er faktisk helt vanlig blant kvinner, da opp mot 80-90% av alle kvinner har opplevd å få appelsinhud.

Hvorfor får man appelsinhud?

Det er mange forskjellige grunner som spiller inn når det kommer til utviklingen av appelsinhud. For det første er det genetiske forskjeller med tanke på hvor lett man utvikler det. Derfor vil noen kvinner oppleve  å få mye appelsinhud, selv om de følger de rådene som sies å kunne hjelpe. Hvis din mor og mormor har mye appelsinhud, kan du derfor høyst sannsynlig se frem til selv å få appelsinhud på sikt.

Kvinner utvikler generelt også lettere appelsinhud enn menn på grunn av kroppens høye produksjon av østrogen. Menn produserer også østrogen, men i mye mindre mengder, og menn kan faktisk også oppleve appelsinhud, det sees bare ikke så ofte som hos kvinner.

Det er dog forskjellige faktorer som du med fordel kan forsøke å unngå, hvis du vil minske utviklingen av appelsinhud:

  • Stress
  • Røyking
  • Overvekt
Appelsiner, appelsinhud - når huden ligner overfladen på en appelsin

Stress kan gjøre bindevevet mer slapt og på samme måte som ved røyking blir huden generelt mindre spenstig og motstandsdyktig. Dette kan få appelsinhuden til å tre tydeligere frem, og det samme kan overvekt, da det gir en økt belastning av bindevevet.

Når det skjer store hormonelle forandringer i kroppen – som f.eks. ved graviditet, ser mange kvinner også at det oppstår mer appelsinhud på kroppen. Dette henger også sammen med at kroppen ved graviditet forbereder seg selv på amming og derfor kan lagre mer fett enn vanlig. Du kan lese mer om amming her.

En stor og viktig faktor i utviklingen av appelsinhud er fettprosent og kost. Hvis du har en høy fettprosent, har du større sjanse for å utvikle tydeligere appelsinhud, da det lagres mer fett på hele kroppen. En høy fettprosent henger som regel sammen med en usunn kost og evt. lavt stoffskifte.

Hvis du ikke spiser etter de offisielle kostrådene, kan du risikere å utvikle overvekt og for høy fettprosent, og det er derfor alltid en god idé å spise variert. Sats på mer frukt, grønt, fisk og fullkorn og skjær samtidig ned på sukker, salt og mettet fett.

Bli kvitt appelsinhud

Mange kvinner er misfornøyde med å ha appelsinhud, og ønsker derfor å bli kvitt den. Det er dog langt fra alle som faktisk har mulighet til å fjerne den helt, men det finnes heldigvis muligheter for å minske og redusere den. Det finnes dessverre heller ingen enkel og godt dokumentert behandling som effektivt kan fjerne appelsinhud, men mange har opplevd god effekt av forskjellige råd og metoder.

Trening

Ved å gjøre styrke- og kondisjonstrening jevnlig oppnår man mange fordeler, og noen av dem har også en effekt i forhold til appelsinhud.

Musklene som ligger under huden kan med fordel trenes sterkere, fastere og større, fordi det får den overliggende huden til å se strammere ut. Da musklene har en jevn overflate, kan de få ujevnhetene i huden til å virke mindre synlige, og på den måten indirekte minske appelsinhuden.

Muskler er dessuten supereffektive på fettforbrenning ved aktivitet, og en større muskelmasse er derfor mer effektivt i kampen mot appelsinhud enn bare å være tynn. Forskjellige målrettede treningsøvelser kan være med å utjevne appelsinhuden på lårene, rumpa og magen som f.eks. utfall, knebøy og forskjellige mageøvelser. Husk dog at man ikke kan punktforbrenne fett, men at det i dette tilfellet er de underliggende musklene som kan få huden til å fremstå mer glatt. Fettforbrenningen er generell i kroppen, og kan ikke målrettes f.eks. mot lårene, selv om man gjør mange øvelser for beina.

Hvis du er ny i treningsverdenen, kan du finne en rekke treningsutstyr som kan brukes hjemme her. Etter du har startet treningen, kan du trolig oppleve å få ømme muskler. Da kan du lindre ubehaget ved en massasje med f.eks. et massasjeapparat, massasjeolje eller med en varmende krem som Avivir Aloe Vera Heat.

Kost

Kost er som sagt ett av de områdene hvor man har mulighet til å påvirke sin generelle sunnhet, lagring av fett og utvikling av appelsinhud. Det finnes et utall av forskjellige dietter og kurer, som alle menes å være den beste til å holde en sunn vekt og få nok næringsstoffer.

Hvis du er litt tilbakeholdende overfor å bevege deg inn i jungelen av kostråd, kan du alltid starte ut med å forsøke å følge de offisielle kostrådene, som overordnet går ut på å spise variert, ikke spise for mye og å være fysisk aktiv.

Mange mener å ha opplevd at dehydrering kan være en medspiller i utviklingen av appelsinhud, og at man derfor bør drikke rikelig med vann hver dag. I den forbindelse kan vanndrivende midler som kaffe også øke appelsinhud og bør unngås. Vann har dog ikke noen direkte forbindelse eller påvirkning på fettstrukturen i huden, men har stor betydning i forhold til metthetsfølelsen og kosten, og kan derfor være en viktig faktor i et vekttap eller et forsøk på å holde den slanke linje.

Hudpleie

Sugekopp fra Sard - til bekjempelse av appelsinhud. Slipp appelsinhud

En god hudpleierutine kan ha stor betydning for synligheten av appelsinhud.

Mange har god erfaring med å benytte forskjellige bodyscrubs, som utover å fjerne døde hudceller også gir god sirkulasjon og stimulering av huden. Appelsinhud er nemlig med å gjøre blodtilførselen til huden dårligere, og derfor er det en god idé å øke sirkulasjonen gjennom en god skrubb eller massasje.

Man kan også med fordel holde huden fuktig og smidig ved bruk av en god bodylotion, som gir næring og nytt liv til huden. En sunn og frisk hud vil ha en myk overflate, hvor ujevnheter som appelsinhud er mindre tydelige.

Cupping

Cupping er en spesiell behandlingstype til appelsinhud. Det går ut på at en sugekopp beveges i forskjellige mønstre over huden for å stimulere. Cupping kan med fordel kombineres med bruken av en olje, og hos Med24.no kan du finne sugekopper fra SARD Kopenhagen, som også har olje for å bruke ved cupping.

Mange kvinner er lei av deres appelsinhud, selv om det er en svært vanlig hudtilstand. Hvis du ønsker å gjøre en ekstra innsats for å komme appelsinhuden til livs, har vi hos Med24.no en lang rekke produkter som sammen med en sunn livsstil menes å kunne minske tilstedeværelsen og tydeligheten av appelsinhud.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.