Tørrhet i skjeden

Skrevet av
Behandling av plager ved tørrhet i skjeden

Tørrhet i skjeden kan skyldes mange forskjellige ting. Oftest er det fordi skjeden ikke er tilstrekkelig fuktig og den kan dermed bli tørr og irritert. Overgangsalderen er også en av de mest kjente grunn til tørrhet i underlivet, da mange i overgangsalderen kommer til å lide av tørre slimhinner. Uansett grunn kan du her lese mer om hvordan du kan forebygge og behandle tørrhet i skjeden her.

Hva skyldes tørrhet i skjeden?

Som skrevet ovenfor kan det være mange grunner til at du opplever tørrhet i skjeden. Det kan være meget ubehagelig og kan påvirke deg i din hverdag. Tørrhet i skjeden rammer opp til 50% av alle kvinner og dermed er det et meget normalt og utbredt problem i forhold til kvinnekroppen.

Under kan du se hvilke årsaker som kan være til tørrhet i skjeden:

 • Bruk af tamponger/bind
 • Stress
 • Overgangsalder
 • Hormonforandring (fødsel/amming)
 • Medisinsk behandling
 • Strålebehandling
 • Kroniske lidelser

I forbindelse med puberteten og overgangsalderen skjer det en endring av vårt normale østrogennivå i kroppen. Dette kan påvirke slimhinnene i kroppen, som blant annet sitter i underlivet. Normalt østrogennivå sørger for at kroppen produserer utflod, som er kroppens egen måte å bevare fuktigheten i underlivet på. Når østrogennivået påvirkes negativt, kan dette bety at skjeden ikke blir tilstrekkelig fuktig, og du kan dermed opplever at ditt underliv er irritert og klør.

Også under amming kan du oppleve tørrhet i skjeden. Dette er igjen en bivirkning av en prosess som foregår i kroppen din. Under graviditet og amming produserer kroppen en masse hormoner. Disse hormonene kan påvirke din østrogenbalanse, så balansen i ditt underliv også blir påvirket negativt. Du kan lese mer om amming her.

Behandling av tørrhet i skjeden

Behandlingsmulighetene i forbindelse med tørrhet i skjeden er stor. Der finnes innvortes og utvortes muligheter, så du kan finne den metode som passer deg best. Da nedsatt østrogen er hovedårsaken til tørrhet i skjeden, er lokalbehandling med østrogen en av de mest effektive behandlingsmetoder.

Vi har listet noen av mulighetene opp under:

 • Laser
 • Østrogenbehandling
 • Kosttilskudd
 • Glidekrem
 • Vaginalkrem
 • Vaginaltabletter/stikkpiller
 • Korrekt intimhygiene

I forbindelse med sex kan tørrhet være meget ubehagelig. Her vil det være anbefalelsesverdig å bruke glidekrem for å forebygge ubehag. Glidekrem kan med fordel også brukes til hverdag, for å gjenopprette en mer behagelig følelse i underlivet.

I forhold til korrekt intimhygiene er det viktig at du bruker produkter som er produsert til nettopp underlivet. En feil PH verdi i din intimsåpe kan også medføre tørrhet i skjeden. Du skal samtidig passe på at du ikke overvasker ditt intimområde og ei heller vasker deg oppe i skjeden, da du kan oppleve irritasjon. Du kan finne vårt utvalg av intimsåper med korrekt PH verdi her.

Det finnes mange husmorråd som veileder deg i hva du selv kan gjøre hjemme. Det anbefales dog ikke å bruke f.eks. yoghurt og eddik eller andre former for lokalbehandling som ikke er laget til formålet. Klorvann og boblebad vil samtidig ha en negativ effekt på dine slimhinner i skjeden.


Forskjell på tørrhet i skjeden og vaginal atrofi

Atrofi og tørrhet i skjeden blir ofte sammenlignet og forvekslet. Det er imidlertid en stor forskjell på disse to. 

Vaginal atrofi

Vaginal atrofi er en uttynning i slimhinnen i underlivet. Tilstanden oppstår hos nesten alle kvinner i overgangsalderen og gjør slimhinnene tynnere og mer skrøpelige.

Det finnes flere symptomer på vaginal astrofi:

 • Kløe
 • Svie
 • Tørrhet i skjeden
 • Smerter

Disse symptomer minner mye om allminnelig tørrhet i skjeden og kan derfor enkelt forveksles med hverandre. De bør dog ikke forveksles, da det i virkeligheten er en betydelig forskjell på de to tilstandene. Vaginal atrofi skjer når østrogennivået faller og blodsirkulasjonen i slimhinnene forminskes. En god blodsirkulasjon bidrar til sunne, fuktige og velfungerende slimhinner, som er mer motstandsdyktige overfor infeksjoner og andre problematikker i forhold til ditt underliv. Hvis Vaginal atrofi ikke blir behandlet, kan det være økt risiko for infeksjoner og inkontinens hos kvinnen.

Man bør i tilfelle av vaginal atrofi ta kontakt med sin lege. Er du i tvil om du har vaginal atrofi, kan legen også hjelpe deg med å få det oppklart. Det finnes noen kriterier i forbindelse med tilstanden som du skal oppfylle for å få diagnosen. Det er dog en meget normal tilstand å få. Faktisk har ca. annenhver kvinne i overgangsalderen vaginal atrofi, og finner en god måte å leve med det på.

Det finnes, liksom ved allminnelig tørrhet i skjeden, flere behandlingsmuligheter ved vaginal atrofi. Lokal østrogenbehandling anbefales av mange. Denne behandling fås som krem, stikkpiller, skjedetabletter eller en silikonring som plasseres i skjeden. Typisk skal du gjennomføre behandlingen daglig i 2–4 uker, og deretter gå ned på to ganger om uken for å vedlikeholde effekten. Utover denne behandlingsmuligheten finnes det også laserbehandling og systematisk østrogenbehandling.


Les også:

• 10 råd til en god intimhygiene
Overgangsalderen? Det er helt normalt!
Repadina® plus – behandling mot vaginal tørrhet


Pil til toppen Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.