10 tips til en god start på ammingen

Skrevet av

1. Forbered deg selv og din partner.

Det aller viktigste i forbindelse med amming er at du skal tro på deg selv. Du skal tro på at du kan produsere melk til din baby og at du kan gjøre babyen din mett. Er du for anstrengt og nervøs, kan kroppen din ha vanskeligheter med å produsere den mengden melk som er nødvendig for at ammingen fungerer. For lite melk resulterer i en fortvilet baby og en enda mer fortvilet mor.

Forbered partneren din på at ammingen er en felles foreldreoppgave, hvor farens støtte er like viktig som selve ammingen. Amming er en fulltidsjobb, og du skal påregne å amme mange timer i døgnet. De fleste babyer har bruk for å bli ammet om natten. Faktisk våkner ammebarn ofte mer end flaskebarn gjør. Inntil melkeproduksjonen er på plass og du har overskudd til annet, er ammingen din eneste jobb. 


2. Unngå for mange besøk og uro i starten.

I starten av ammingen anbefales det å unngå alt for mange besøkende. Babyer sover når det er besøk og uro, og avreagerer på stimulasjonen når gjestene har gått. Det kan dessuten være vanskelig å konsentrere seg om ammingen i et rom med mange mennesker. Hvis mange mennesker ikke kan unngås, kan du trekke deg til et rom med en stol, hvor du i fred og ro kan sitte og amme. Sørg for å ha de beste omstendighetene til din ammestart og værn om din lille familie. 


3. Sov når babyen sover!

Manglende nattesøvn kan gi mindre overskudd, og derfor er det viktig at få sovet når babyen sover. Du synes kanskje at det i stedet er mange praktiske ting som skal ordnes, men la det heller ligge og hvil dig. Du kan i stedet gjøre de praktiske tingene etterpå med babyen i en slynge eller bæresele. Din smerteterskel og viljestyrke er høyere når du har sovet.


4. Husk å spise og drikke i løpet av dagen.

Når du ammer har du bruk for mer mat enn normalt. Det gir deg energi til å produsere melk. Sørg for å spise så sunt som mulig, gjerne med mange mellommåltider. Det kan være en god idé å spise et lett mellommåltid før nattammingen. Drikk rikelig med vann i løpet av dagen, og ta gjerne en vannflaske inn i sengen om natten.


5. Bruk hjelpemidler hvis det er nødvendig.

Amming er ikke alltid lett og kan være smertefullt et par uker inne i ammingen. Det kan være hardt, men det er viktig at du holder ut inntil du er herdet. Mange kvinner opplever dessuten å få sår og revner i brystvortene, og det kan derfor være en god idé å skaffe seg en brystbeskyttende krem. De fleste brystbeskyttende og Lanolin kremer inneholder ikke konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer og behøver derfor ikke fjernes i forbindelse med amming. Hvis du har veldig vondt i brystvortene eller barnet ikke kan få ordentlig tak, er ammebrikker en løsning. Medelas ammebrikker er utrolig populære og blir brukt på sykehusene. Ammebrikkene er også utrolig gode og hjelper hvis du har problemer med flate, inverte, ømme eller sprukne brystvorter.  


6. I de første dagene.

La babyen spise så lenge den har lyst, og la babyen bli liggende hos deg ved brystet. Babyer holder naturlige pauser for å samle krefter og vente på melkeproduksjonen. En nyfødtes magesekk er på størrelse med en valnøtt, så selv om du kun kan pumpe 5-10 ml, så kan det være rikelig morsmelk i starten. Noen ganger ”masserer” babyen brystet som ammes. La endelig barnet gjøre det da det stimulerer melkeproduksjonen. 


7. Husk rapepauser.

Det er viktig at din babyen får rapet imellom måltidene da det ellers kan gi mageknip. Hvis babyen er urolig ved brystet og har vanskelig for å suge eller danne vakuum, kan det sitte en rap som babyen ikke får opp. Legg babyen opp over skulderen inntil den lille har rapet, og legg deretter babyen til samme bryst igjen for å være sikker på at det blir tømt. Det er normalt for ammebarn og ikke alltid å rape, så du skal ikke bli bekymret hvis ikke det lykkes.


8. Melk ut hvis det er nødvendig.

Når melken strømmer til kan brystene bli spente og harde, hvilket er helt naturlig. Brystene skulle gjerne bli myke igjen etter amming, men hvis de forblir harde kan det være nødvendig å melke litt ut og ta det verste trykket. Her er en manuell brystpumpe en god og billig løsning. Utmelking kan gjøre at du unngår knuter og brystbetennelse, men gjør det også lettere for babyen å få tak på brystvorten.

Det er da viktig, spesielt i starten av din amming, at babyen får råmelken. Råmelken er den melken som kommer først ut av brystet og inneholder en masse antistoffer som er viktig for barnet å få. Du bør heller ikke melke for ofte, da det kan sette melkeproduksjonen opp. Kvinnekroppen og ikke minst kvinnens bryster er et fantastisk instrument. Det er nemlig så smart, at mengden av melk regulerer seg selv, alt etter hvor mye babyen spiser. Hvis du noen dager har mindre melk enn andre dager, skal du bare amme løs. Jo mer du ammer, desto mer melk produserer du. Denne reguleringen skjer mest i starten av ammingen. 

9. Hud mot hud.

I de første timene etter fødselen er det særlig viktig å ligge hud mot hud med babyen. Legg babyen hud mot hud på magen og du vil oppleve at babyen automatisk begynner å søke etter brystet etter en liten stund. Hud mot hud kontakten vil samtidig få hjernen til å utløse hormonet oksytosin som får melken til å strømme raskere til. Hud mot hud er den mest effektive måten for foreldre og babyen å knytte seg til hverandre på. Derfor er det en god idé at det blir prioritert i de den første tiden. Når babyen ligger på brystkassen og slapper av, kan den kjenne igjen lyden av dine hjerteslag, som beroliger og gir trygghet. 

10. Anskaff deg en myk amme BH uten metallbøyler.

Det sies at stive bøyler i en amme-bh skader melkeproduksjonen, så derfor foreslår vi at du kjøper en amme-bh uten bøyler eller f.eks. med gelebøyler. Carriwell har utviklet en sømløs amme-bh med gelebøjler som er god til ømme og sensitive bryster. Gelébøylen støtter samtidig de naturlige forandringer i form og størrelse som et ammende bryst gjennomgår. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.