Overgangsalderen? Det er helt normalt!

Skrevet av
Stort billede - Hænder holder et lille rødt ur, hvor klokken viser 18:20

Overgangsalderen er en naturlig del av en kvinnes liv, hvor produksjonen av østrogen og progesteron reduseres. Denne perioden kan være forbundet med en rekke ubehagelige symptomer, som kan redusere livskvaliteten. Det er imidlertid visse tips og triks du kan bruke for å minimere symptomene og problemene som ofte følger med overgangsalderen.

Hva er overgangsalderen?

Overgangsalderen er tiden i en kvinnes liv når hun naturlig slutter å menstruere. Det sies at kvinner er i overgangsalderen når de har gått et år uten menstruasjon. Menopause er en naturlig del av aldringsprosessen og markerer slutten på en kvinnes fruktbare periode, som typisk forekommer for de fleste kvinner mellom 45 og 55 år. Dette skjer når eggstokkene gradvis slutter å produsere de kvinnelige kjønnshormonene, østrogen og progesteron, noe som fører til at menstruasjonen opphører.

Østrogen og progesteron er ansvarlige for å regulere menstruasjonssyklusen, og spiller en viktig rolle i en kvinnes reproduktive system. Når eggstokkene slutter å produsere disse hormonene, vil en kvinne oppleve hormonelle svingninger og ubalanser, noe som kan føre til ulike symptomer og endringer i kroppen.Overgangsalder – symptomer

Symptomer på overgangsalder og alvorlighetsgraden av dem kan være ganske forskjellig fra person til person. Noen av dere er så plaget at det krever behandling, mens andre så vidt merker overgangsalderen, men plutselig opplever at menstruasjonen har stoppet uten videre.

Det vanligste symptomet som oppstår når du kommer i overgangsalderen er når menstruasjonsmønsteret ditt plutselig blir uregelmessig. Men det er også mange andre forskjellige symptomer og plager som du kan oppleve i forbindelse med perioden.

Rundt billede - Moden kvinde sidder med orange vifte

Hyppige

 • Hetetokter, svettetokter eller nattesvette
 • Søvnløshet
 • Hjertebank
 • Blødningsforstyrrelser

Mindre hyppige

 • Tørre slimhinner i skjeden
 • Smerter under samleie og redusert sexlyst
 • Kløe og utflod
 • Naturlig trang til å urinere
 • Urininkontinens
 • Hyppigere urinveisinfeksjon
 • Hjertekarsykdommer

Øvrige

 • Benskjørhet
 • Hyppigere benbrudd
 • Rygg- og leddsmerter
 • Hodepine, kvalme og magesmerter
 • Psykologisk påvirkning (overgangsalder og depresjon)
 • Tretthet og svimmelhet
 • Humørsvingninger


Hvorfor kommer man i overgangsalderen?

Forandringene og årsaken til hele oppstyret, finnes i eggestokkene, hvor det skjer et opphør med dannelsen av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron. Har du derfor fått fjernet livmoren, men ikke eggstokkene, vil du fortsatt oppleve denne hormonelle forandringen og dermed også de symptomene som forekommer i forbindelse med overgangsalderen.

Når blødningene blir uregelmessige, skyldes det at eggløsningen ikke lengre fungerer som den skal. Det kommer av at progesteron som frigis etter eggløsning og demper/styrer østrogen under eggets modning samt eggløsning, ikke lengre dannes. Etterhvert vil det også bety at det blir produsert mindre østrogen, og hvor det til sist vil skje et opphør av eggløsning, og dermed etterfølgende menstruasjonssyklusen. Derfor er uregelmessig blødning også en av de mest hyppige symptomene. Er du i overgangsalderen eller ikke?

Dersom kvinner over 45 opplever symptomer som blødningsforstyrrelser og hetetokter, kan man konkludere med at overgangsalderen har kommet. Men er du under 45 år kan du ta en blodprøve hos legen din, hvor du kan teste hormoninnholdet i blodet. Her måles bl.a. mengden FSH (det follikkelstimulerende hormonet), som er det viktigste kjønnshormonet som stimulerer eggstokkene. FSH er forhøyet i forbindelse med overgangsalderen, og kan være det i mange år før overgangsalderen. Tallet svinger imidlertid betydelig i perioden, og man kan derfor ikke si noe om endelig opphør av menstruasjonen.

Når du er fertil eller i fertil alder er FSH under menstruasjon vanligvis under 10, og når eggene begynner å falle stiger tallet sakte. Hos kvinner i 70-årene er FSH vanligvis over 100.Overgangsalder hos menn

Kvinner er ikke de eneste som opplever overgangsalderen, det er bare ikke så mye snakk om overgangsalder og menn. For både menn og kvinner skjer det mye med kroppen når vi blir eldre, og også hos menn avtar produksjonen av kjønnshormoner over tid.

Med årene produserer menn mindre av kjønnshormonet testosteron, akkurat som kvinner produserer mindre østrogen og progesteron. For menn skjer dette typisk rundt 50-60 års alderen.

Overgangsalderen hos menn kalles andropause, og indikerer at de sakte begynner å få mindre mannlige kjønnshormoner. Akkurat som hos kvinner merker ikke alle menn de fallende kjønnshormonene, og symptomene kan også variere fra mann til mann.

Symptomer på overgangsalder hos menn kan f.eks. være tretthet, manglende sexlyst, problemer med ereksjon eller dårlig humør.Hvordan kan du hjelpe deg selv gjennom overgangsalderen?

Opplever du plagsomme symptomer i forbindelse med overgangsalderen? Noen kosttilskudd kan brukes i forbindelse med overgangsalderen, for å gi kroppen en hjelpende hånd gjennom dens forandringer, som kan gi ubehagelige ubehag og symptomer.

Regomeo Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark

Herrens Mark REGOMEO

REGOMEO er laget av presset juice fra rødkløverblader og blomster. Disse plantene høstes om sommeren når de er fulle av friskhet og vitalitet, og deretter presses og fermenteres de i en prosess som skiller planteøstrogenene fra sukkermolekylene i rødkløveren. Denne prosessen gjør at de kan absorberes direkte gjennom tarmveggen og inn i blodet. Rødkløver, med sitt innhold av planteøstrogener, samt tilsetning av ekstrakter fra sitronmelisse, salvie og peppermynte, bidrar til å lindre symptomene på overgangsalder.

Rødkløver støtter kvinner i en mer behagelig overgangsalder i forhold til:

 • Hetetokter
 • Økt svetteproduksjon
 • Rastløshet

Sitronmelisse bidrar til å opprettholde:

 • Et positivt sinn
 • Sunn søvn
 • Mental og fysisk velvære

Peppermynte bidrar til å styrke:

 • Fordøyelsessystemet

Salvie støtter: 

 • Normal svettefunksjon
 • Bevaring av leddfleksibilitet og bevegelighet
Natur-Drogeriet rødkløver 120 kapsler

Natur-Drogeriet Rødkløver

Natur-Drogeriets Rødkløver-kapsler er et naturlig kosttilskudd som inneholder 400 mg rødkløverekstrakt per kapsel og kommer i en pakke med 120 kapsler. Rødkløver er kjent for sitt innhold av planteøstrogener, spesielt isoflavoner, og kan bidra til å redusere mindre ubehag forbundet med overgangsalder.

Natur-Drogeriets Rødkløver-kapsler er enkle å ta og integrere i din daglige rutine. Du bør ta 1-2 kapsler to ganger om dagen før et måltid.


Det kan være mange ulike symptomer i forbindelse med overgangsalderen og i tillegg til bruk av kosttilskudd er det også andre ting du kan gjøre for å redusere symptomene.

Noen kvinner opplever at slimhinnene i skjeden blir tørre, og det kan gi ubehag i forbindelse med samleie. Her kan det være lurt å bruke et glidemiddel for å redusere friksjonen ved samleie. Dette kan bidra til å gi en bedre opplevelse for begge parter. Det finnes også reseptfrie vaginalkremer som kan lindre dette ubehaget.

Et annet tips er at det kan være lurt å holde soverommet ditt kjølig, og generelt ha flere lag med klær, slik at du raskt kan ta av deg noen hvis du får en hetetokt.


Les også:

Tørrhet i skjeden
Rødkløver og planteøstrogener – hva betyr de for kvinnekroppen?
Kollagen – din huds beste venn


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.