Planteøstrogener og rødkløver - hva betyr de for kvinnekroppen?

Skrevet av
Rødkløver og planteøstrogen

Planteøstrogener og rødkløver - hva betyr de for kvinnekroppen?

Østrogener har mange viktige roller for hele kvinnekroppen – ikke bare utviklingen og funksjonen av de kvinnelige kjønnsorganer. I en pikes oppvekst og i den fødedyktige alder, er kroppen selv i stand til å opprettholde et stabilt østrogennivå, som har betydning for knoklestyrken og kvaliteten av huden vår. Samtidig holder de også arteriene sunne, sikrer et normalt blodtrykk og normale kolesterolnivåer. Hjernefunksjonen og humøret påvirkes også av østrogener. Dermed kan det raskt konkluderes med at østrogener spiller en viktig rolle for bevarelsen av kvinners vevs ungdommelighet. For å oppnå et så stabilt østrogennivå som mulig, kan det være en fordel å innta planteøstrogener - de såkalte phytoøstrogener.


Hvorfor er planteøstrogener viktige?

Planteøstrogener er stoffer som finnes i planter, og som er i stand til å etterligne østrogenenes virkning. Dette er mulig da deres strukturer er utrolig lik de menneskelige østrogenene. Samtidig er menneskekroppen også i stand til å akseptere dem som om de var deres egne. Derfor mener man også at planteøstrogener er de primitive forløpere for våre egne menneskelige østrogener. 

Planteøstrogener har eksistert i vår kost i tusener av år. Forskere mener at planteøstrogenene skaper den optimale balanse med kroppens egne østrogener, etterhvert som kvinner gjennomgår deres reproduktive fase og er igjennom den. Derfor er det tydelig at kroppene våre har tilpasset seg planteøstrogenene og nærmest ikke kan unnvære dem. Dog er planteøstrogener ikke så sterke og effektive som de østrogener kroppen selv er i stand til å skape. Derfor ses også kun minimal effekt av planteøstrogener hos yngre kvinner, da de har tilstrekkelige mengder av egne østrogener i blodet, som er mye sterkere.

Når alderen stiger faller østrogennivået også, og planteøstrogenene blir mer og mer vesentlige, da de med tiden vil overta de menneskelige østrogeners rolle. Ved omkring 50 års alderen vil østrogenproduksjonen være så lav at planteøstrogenene er hovedkilden til østrogenaktiviteten.

Plantehormoner som har en god effekt på kroppens østrogener, kan klassifiseres i grupper: 


  • Flavoner
  • Flavononer
  • Flavololer
  • Chalconer
  • Lignaner
  • Isoflavoner.

De meste allminnelige typer av planteøstrogener er flavoner, lignaner og isoflavoner. Lignaner og flavoner finnes i de fleste kornsorter, frukter og grønnsaker, mens isoflavoner finnes kun i belgplanter som kløver, soya, linser, kikkerter og bønner. Man vet at det finnes over 1.000 forskjellige isoflavoner, og nyere forskning viser at det er fire isoflavoner som spiller en helt unik og viktig rolle i denne forbindelse. Dette er biochanin, formononetin, genistein og daidzein. Disse fire isoflavoner finnes i særlig store mengder i rødkløverplanten sammen med plantens andre komplekse næringsstoffer. 


Rødkløver og kvinnekroppen

Rødkløver (Trifolium pratense) tilhører belgplantefamilien og er en av de rikeste kilder til isoflavoner som finnes i naturen. Rødkløver kan ha følgende fordeler: 

  • Rødkløver inneholder ca. 10 ganger mer isoflavon enn soyabønnen som er den nest rikeste belgplanten, som inneholder isoflavon.
  • Rødkløver er en av de få planter som inneholder alle fire viktige isoflavoner. Soyabønnen inneholder kun to - genistein og daidzein.
  • Rødkløver inneholder ingen toksiske substanser, sånn som anti-nutritive faktorer som forekommer i andre belgfrukter.


Rødkløver som alternativ til reseptpliktig østrogenbehandling

Flere kvinner i overgangsalderen velger et kosttilskudd med rødkløver, i stedet for en allminnelig østrogenbehandling som er ordinert av egen lege. Dette skyldes til dels at de reseptpliktige østrogener gir mange bivirkninger og kan øke forekomsten av bryst- og eggstokk kreft. Samtidig tyder flere studier på at rødkløver har en effekt på symptomer på overgangsalderen. Her er det tale om reduksjon av hetetokter og bremsing av avkalkning i ryggsøyle og hofter.

Det viser seg at det er fermenteringsprosessen med melkesyrebakterier som har den egentlig effekt for rødkløver. Ved fermenteringen blir planteøstrogener i stand til å kunne opptas direkte gjennom tarmveggen og over i blodbanen. Dette gir et optimalt opptak av både urteekstrakter og melkesyrebakterier. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.