Rødkløver og planteøstrogener – hva betyr de for kvinnekroppen?

Skrevet av
Planteøstrogener og rødkløver - hvad betyder de for kvindekroppen?

Planteøstrogener og rødkløver – hva betyr de for kvinnekroppen?

Østrogener har mange viktige roller for hele kvinnekroppen – det er ikke bare utviklingen og funksjonen til de kvinnelige kjønnsorganene. I løpet av en jentes vekst og fertile alder, er kroppen selv i stand til å opprettholde et stabilt nivå av østrogen, som er viktig for beinstyrken og kvaliteten på huden vår. Samtidig holder de også arteriene friske, sikrer normalt blodtrykk og normale kolesterolnivåer. Hjernefunksjon og humør påvirkes også av østrogener. Dermed kan det raskt konkluderes med at østrogener spiller en viktig rolle i å bevare ungdommeligheten til kvinners vev.


Hvorfor er planteøstrogener viktige?

Planteøstrogener er stoffer som finnes i planter, og som er i stand til å etterligne østrogenenes virkning. Dette er mulig da deres strukturer er utrolig lik de menneskelige østrogenene. Samtidig er menneskekroppen også i stand til å akseptere dem som om de var deres egne. Derfor mener man også at planteøstrogener er de primitive forløpere for våre egne menneskelige østrogener.

Planteøstrogener har eksistert i vår kost i tusener av år. Forskere mener at planteøstrogenene skaper den optimale balanse med kroppens egne østrogener, etterhvert som kvinner gjennomgår deres reproduktive fase og er igjennom den. Derfor er det tydelig at kroppene våre har tilpasset seg planteøstrogenene og nærmest ikke kan unnvære dem. Imidlertid er planteøstrogener ikke så sterke og effektive som de østrogener kroppen selv er i stand til å skape. Derfor ses også kun minimal effekt av planteøstrogener hos yngre kvinner, da de har tilstrekkelige mengder av egne østrogener i blodet, som er mye sterkere.
 
Når alderen stiger faller østrogennivået også, og planteøstrogenene blir mer og mer vesentlige, da de med tiden vil overta de menneskelige østrogeners rolle. Ved omkring 50 års alderen vil østrogenproduksjonen være så lav at planteøstrogenene er hovedkilden til østrogenaktiviteten.
 
Plantehormoner som har en god effekt på kroppens østrogener, kan klassifiseres i grupper:

 • Flavoner
 • Flavononer
 • Flavololer
 • Chalconer
 • Lignaner
 • Isoflavoner

De meste allminnelige typer av planteøstrogener er flavoner, lignaner og isoflavoner. Lignaner og flavoner finnes i de fleste kornsorter, frukter og grønnsaker, mens isoflavoner finnes kun i belgplanter som kløver, soya, linser, kikkerter og bønner. Man vet at det finnes over 1.000 forskjellige isoflavoner, og nyere forskning viser at det er fire isoflavoner som spiller en helt unik og viktig rolle i denne forbindelse. Dette er biochanin, formononetin, genistein og daidzein. Disse fire isoflavoner finnes i særlig store mengder i rødkløverplanten sammen med plantens andre komplekse næringsstoffer. 


Rødkløver og kvinnekroppen

Rødkløver (Trifolium pratense) tilhører belgplantefamilien og er en av de rikeste kilder til isoflavoner som finnes i naturen. Rødkløver kan ha følgende fordeler: 

 • Rødkløver inneholder ca. 10 ganger mer isoflavon enn soyabønnen som er den nest rikeste belgplanten, som inneholder isoflavon.
 • Rødkløver er en av de få plantene som inneholder alle fire viktige isoflavoner. Soyabønnen inneholder kun to – genistein og daidzein.
 • Rødkløver inneholder ingen toksiske substanser, sånn som anti-nutritive faktorer som forekommer i andre belgfrukter.
Bilde og link til Herrens Mark REGOMEO

Det er isoflavonene (planteøstrogenene) i rødkløver som kan ha den regulerende effekten på hormonsystemet. Når rødkløver inntas i sin naturlige form, kan det være vanskelig for oss mennesker å ta opp isoflavonene. Dette er fordi glukosemolekyler er festet til isoflavonene. I Herrens Mark REGOMEO er det derfor tilsatt melkesyrebakterier som bryter ned glukosen. Derved kan isoflavonene tas opp i blodbanen i såkalt aglykonform. Samtidig har melkesyrebakteriene en fantastisk evne til å hjelpe mikrofloraen vår i tarmen.

Herrens Mark REGOMEO kan derfor bidrage med en positiv effekt på: 

 • Hetetokter
 • Søvn
 • Treg fordøyelse
 • Humørsvingninger

Derfor har noen kvinner en positiv effekt av å ta REGOMEO i forbindelse med ubehag i overgangsalderen. Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark inneholder også peppermynte, sitronmelisse, salvie og løvetann.


Les også:

Overgangsalderen? Det er helt normalt!
For høyt blodtrykk – hva kan man gjøre?


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.