Vink farvel til pigmentflekkene

Skrevet av
Pigmentflekker

De små flekker på huden er nesten ikke til å ta feil av. Du kjenner dem både som hormonflekker, leverflekker og pigmentforandringer.

Selv om man i løpet av årene ikke vil kunne komme fra en forandring i huden, anses pigmentflekker hos størstedelen av alle kvinner som en skjønnhetsfeil de helst vil være foruten. Heldigvis finnes det en rekke kremer og behandlinger som både kan være med på å forebygge og bekjempe dine pigmentflekker. Les bare med her! 


Hva er pigmentflekker?

Pigmentflekker oppstår når cellene produserer for lite eller for mye pigment. De er i dypest sett et uttrykk for endringer i huden og kan ses både som skygger, skjolder eller flekker. Pigmentflekker oppstår oftest i ansiktet, på halsen, brystet samt hender og armer.

Grunnen hvorfor de mørke eller lyse flekker oppstår, er hudens forsøk på å beskytte seg mot ytre og indre påvirkninger ved hjelp av pigment. Det kan være alt fra solens skadelige stråler, ubalanse i kroppen til psykisk belastning som stress. Såfremt vi passer godt på vår hud, vil sannsynligheten for forekomsten av pigmentflekker også være minsket.

Mange forveksler dog pigmentfeilene med de naturlige fregner. Det kan i flere tilfeller også være vanskelig å skjelne mellom de to. Dog kan pigmentfeilene ikke forsvinne, og de kan med tiden bli mørkere og mer ujevn, såfremt man ikke beskytter seg under solen m.m. 


Typer av pigmentflekker

Pigmentflekker kan se meget forskjellige ut i forhold til størrelse og farge. De oppdeles overordnet innenfor to kategorier: 

 • Mørke pigmentflekker (Hyperpigmentering). Disse dannes som følge av en økt produksjon av pigmentet melanin.
 • Hvite pigmentflekker (Hypopigmentering). Disse dannes som følge av en minsket produksjon av pigmentet melanin.


Er pigmentflekker farlige?

Pigmentforstyrrelser er helt allminnelige og kan finnes på stort sett alle mennesker. Som utgangspunkt er de helt ufarlige, men det er viktig å holde øye med dem, såvel som morsmerker. 

Du skal være oppmerksom på:

 1. Om de forandrer seg mye
 2. Om de blir mørkere
 3. Om de blir ulik i kantene

Hvis du er i tvil om dine pigmentflekker forandrer seg mye er det viktig å ta det opp med din lege. 

Årsaker til pigmentflekker

Årsakene til pigmentforandringer er mange. Hovedårsaken til de mørke merker er for størstedelen for mye sol og for lite, hvis ingen, beskyttelse mot UV-stråler.

Kanskje er man på nåværende tidspunkt ikke plaget av pigmentfeil, men med dårlige solvaner, kan du uten tvil se frem til en fremtidig hud, som både kan være særdeles rynket og fylt med pigmentfeil. Når det gjelder pleien av sin hud, bør man gripe inn allerede fra dag en.

Det er derfor også viktig at du passer godt på din hud, velger den rette behandling og velger en sunn og nærende pleie gjennom hele livet.  

Årsaker til pigmentfeil:

 • Psykisk belastning og ubalanse i kroppen.
 • Graviditet og hormonelle forandringer.
 • Flekkene kan være genetisk forårsaket.
 • Allergiske reaksjoner.
 • Hårfjerning og barbering.
 • Skader i huden fra fall og slag.
 • Solskader.
 • Hudirritasjon som akne og eksem.
 • P-piller.
 • Medisin, strålebehandling og kjemiske påvirkninger.


Fjerning av pigmentflekker

Store pigmentflekker i ansiktet og på armene kan være vanskelige å leve med. Er skaden skjedd, er det tross alt mulig å fjerne pigmentfeil på flere forskjellige måter. Glem ikke at det er allerviktigs at du i en tidlig alder pleier, beskytter og nærer din hud etter behov.

Behandling for pigmentflekker kan skje på følgende vis: 

Krem mot pigmentflekker

De fleste kremer mot pigmentfeil vil hemme produksjonen av melanin. De kan derimot også tilbakeføre det dannede pigmentet, sånn at huden igjen kan bli ensartet. De fleste kremer mot pigmentforandringer kan brukes alle de steder flekkene oppstår. Det er også mulig å finne serum og kremer som er henvent eksempelvis til ansiktet.  


Dermaruller

De små nålene på dermaruller er med til å stimulere celleveksten og bindevevet, og skulle etter sigende ikke bare ha en god effekt på akne, men også pigmentforandringer. Man kan få behandlet huden med dermaruller på en klinikk. Det er også mulig å kjøpe en derma roller til hjemmebruk. Du kan blant annet finne Ecooking Derma Ruller og Argador Dermaroller hos Med24.no  


Blekning av pigmentflekker

Der finnes både kremer, masker, peeling og serum mot misfarginger. Disse har en lysnende effekt og tilbys blant de fleste store merker innenfor personlig pleie og skjønnhet; herunder Pharmaceris, Nuxe, La Roche-Posay og Clinique.


Legens inngrep

Hos hudlegen får man oftest lys- eller laserbehandling mot pigmentflekker. Kjemisk peeling er også en mulighet. Disse inngrep er særlig effektive, men kan være smertefulle. 


Pigmentfeil

Makeup mot pigmentfeil

Går du ikke så mye opp i en permanent fjerning av dine pigmentflekker, men ønsker bare at de til tider skal kunne skjules, er makeup alltid en sikker vinner. Man kan nå langt når det gjelder ensartet hud og bruken av den rette concealer og foundation


Alternativ behandling

Er man hverken for bruk av inngrep med kremer, laserbehandling eller makeup, kan disse alternative behandlingsformer ifølge husråd hjelpe deg minst like godt på vei!

Flere bruker blant annet eplecidereddik mot pigmentfeil, og i tillegg kan en daglig behandling med salicylsyre også være med til å redusere eller fjerne leverflekkene. De mest effektive pigmentforebyggende planter og oljer sies å inneholde C-vitamin som ifølge forskning bidrar til å styrke huden.  


Forebygging av pigmentforandringer

Som påpeket er pigmentflekker etter sol en av de største årsaker til at folk er plaget av de brune og hvite flekker. Ved bare å beskytte seg med en solkrem med den rette solfaktor, kan du enkelt unngå de solskader som senere i livet forårsaker både rynker og hudforandringer. Du kan med stor fordel lese vår artikkel om valg av den riktig solfaktor!

Er pigmentforandringer forårsaket av graviditet eller genetiske årsaker, er det ikke mulig å forebygge, men du kan derimot bekjempe dem ved hjelp av ovenstående behandlingsmetoder.

Den beste viset pigmentfeilene kan forebygges på er som tidligere nevnt ved hjelp av den helt rette pleie av din hud. Vi har utviklet en ultimativ guide til alle hudtyper, som gir et godt overblikk over den rette pleie av din hud! 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.