Skal hunden være med på ferie? Vi gir tips til reisen

Skrevet av
Tips til å reise med hund

Det har blitt mye lettere å reise med våre firbeinte venner, hvor mange nyter den ekstra tiden du plutselig får med hunden din. Men før du setter nåla på verdenskartet og pakker reiseveskene, er det noen praktiske ting som er både gode og nødvendige å forberede seg på – vi veileder deg!


Beskytt hunden din mot sykdommer

Dessverre finnes det insekter og parasitter over hele verden. Derfor må du uansett reisemål vurdere å beskytte hunden din mot bitt og stikk fra parasitter og insekter som flått, mygg og sandfluer.

Det er fare for flåttbitt overalt i verden, og spesielt her hjemme og over grensa til vår "söta bror" i Sverige, er flåtten tallrik. Flåtten kan blant annet overføre borreliose og TBE, som kan gjøre hunden din alvorlig syk.

Hvis du foretrekker varmere temperaturer og derfor planlegger å reise til utlandet, bør du også være oppmerksom på de flyvende insektene. De kan være til stor plage for hunden din, men de kan også overføre ulike alvorlige sykdommer som vi ikke har her hjemme. Derfor er det også viktig å forebygge stikk.

Du kan gjøre hunden din ferieklar ved å behandle den mot stikk og bitt i forkant. Veterinæren kan skrive ut flått- og loppemiddel som holder flått, lopper, mygg og andre parasitter fra å stikke eller bite. Forhør deg med veterinær for å få en bred beskyttelse for hunden din. Med dette reduserer du risikoen for borreliose, TBE, leishmaniasis og tropisk hjerteorm. På Med24.no har vi produkter mot både flått og lopper.


De praktiske tingene før avreise

Etter du har sikret deg beskyttelse mot parasitter og insekter, er det mye annet forarbeid som må gjøres. Det er viktig å starte i god tid, da det kan være lange ventetider og noen av de praktiske kravene for å reise med hund må oppfylles i god tid før avreise.


EU-pass for selskapsdyr

Hunden din må ha pass utstedt av veterinæren. Passet er kun gyldig dersom det står at dyret er vaksinert mot rabies og veterinæren har signert og stemplet.


ID-merking i form av en mikrochip

For at hunden skal få EU-pass må den være ID-merket. Siden 2011 har mikrochipen vært eneste godkjente ID-merking (gjelder ikke dyr født før 2011).


Hunde-tag

Det er lurt å ha en måte for andre å indentifisere hunden din og kontakte deg. Du kan kjøpe en inngravert chip til å ha på halsbåndet. Denne bør ha navn, adresse og telefonnummer oppgitt, slik at du kan kontaktes dersom hunden din skulle gå seg vill på ferie.


Rabiesvaksinasjon

Hunden din må være vaksinert mot rabies dersom du reiser utenfor landegrensen. Vaksinasjonen må være utført minst 21 dager før avreise. Hvis hunden din allerede har en rabiesvaksinasjon som fortsatt er gyldig, trenger du ikke vaksinere dyret på nytt. Hunden din må være 3 måneder gammel før en gyldig rabiesvaksinasjon kan gis.


Ytterligere krav

Det kan stilles egne krav for innreise med hund i de enkelte landene. Skal du for eksempel til Sverige, må du ha godkjent og underskrevet bevis fra veterinær om at hunden er behandlet for revens dvergbendelorm.

Du finner informasjon om krav spesifikke for hvert land på Mattilsynets hurtigveileder for reise med kjæledyr.


Pakke til reise med hund

Når du tar med hunden din på tur, må du pakke for den som du ville gjort for deg selv. Det betyr at det er viktig å skrive ned alle de hverdagslige og nødvendige tingene på pakkelisten. Det er f.eks. mat og vann til hunden din, da du ikke kan anta at de har hundens favorittmat i utlandet.

I tillegg er en pute eller hundeseng også en god idé slik at hunden din har et fast sted å sove. Noen få av favorittlekene bør også med, slik at hunden kan koble av og stresse ned på den nye stedet.


Trygg transport av hunden din

Det er viktig å sørge for trygg og sikker transport for hunden din. Uansett hvilket transportmiddel du velger, er det lurt å sjekke reglene og planlegge transporten grundig før avreise. På denne måten unngår du uforutsette og stressende overraskelser for deg og hunden, i tillegg til potensielle ekstrakostnader.

Reise med bil

I Norge gjelder reglen om god sikring av all last også får våre firbeinte pelsdyr. Det vil si at hunder skal alltid være sikret når bilen kjører, enten i hundebur, bak et gitter/nett, eller festet med bilsele laget for hunder. I utlandet kan det stilles andre krav til transport. Så husk å sjekke de enkelte reglene og kravene før du krysser grensene.

Husk å ta med rikelig med vann og mat til turen, i tillegg til poser for å samle hundens avføring ved lufting eller eventuelle uhell. Sørg for at det er god plass til hunden din i bilen, slik at den både kan ligge og sette seg opp. Ta i tillegg rikelig med pauser underveis så hunden får strukket på beina, og ta alltid hunden ut av bilen når du forlater den. Hunder skal ikke stå alene i bil, da det er fare for heteslag selv på gråværsdager – å låse hunden inne i bilen kan være straffbart!

Er du bekymret for at hunden din vil bli bilsyk på turen, er det lurt å ta kontakt med veterinæren og spørre om reisesyketabletter til hunden din. Disse skal gis 1-2 timer før avreise og funker forebyggende. Det er også viktig å tenke på at hunder blir lettere varme i bilen enn oss, spesielt om de sitter i bagasjerommet uten air condition. Det kan derfor være lurt å investere i en kjølematte som hunden kan ligge på.


Togreise

Du kan ta med deg hunden på de fleste tog i Norge. De eneste reglene som gjelder er at hunden oppfører seg pent og kontrollert, og oppholder seg på gulvet under setet, uten å hindre trafikk i midtgangen. Hvis du ønsker større gulvplass til hunden kan du kjøpe en kjæledyrbillett i tillegg til din egen.

Skal du med tog til utlandet kan det være egne regler. Sjekk derfor det enkelte lands regelverk før avreise. Det er også lurt å ha en reiserute, slik at du vet når det blir lengre pauser underveis, hvor hunden kan komme seg ut og få luft.

Flytur med hund

Det er kun små hunder som kan være med inn i kabinen på flyet, og de må oppholdes i bur. Størrelsen på hund og bur vil variere fra de ulike flyselskapene, så det er viktig å sjekke dette på forhånd. Hunden vil gjelde som håndbagasje, og du vil måtte betale for ekstra bagasje om du trenger det.

Større hunder er derimot nødt til å fly i lasterommet. Det vil si at hunden er nødt til å sjekkes inn i bur som spesialbagasje før du går om bord. Hunden vil da tas hånd om av flypersonalet frem til du kan hente bagasjen igjen. Trykket og temperaturen er likt som i kabinen, og hunden vil ikke være mer ukomfortabel i lasterommet. Ikke ta turer lengre enn maks 18 timer inkl. ventetid og mellomlandinger.

Husk også å sjekke om flyselskapet tillater din hunderase å fly. Det er ikke alle raser som er tillatt på fly, og mange flyselskap er spesielt strenge på raser med korte snuter. De ulike reglene er individuelle for hvert flyselskap.

Er du redd for at hunden din vil være veldig nervøs eller utagerende på flyreisen, kan du gi den et beroligende fôrtilskudd på forhånd for å gjøre opplevelsen mer behagelig for både deg og hunden.


Les også:

Ting å huske på når du oppholder deg i solen
Fiskeolje-test – Slik velger du den beste fiskeoljen
Lus og Luseegg - Forebygging og behandling av lus


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.