Pakkeliste til ferien – ting du skal huske når du reiser

Skrevet avHar du booket ferien, men er i tvil om hva du skal huske å pakke med til reisen? Vi har samlet en full pakkeliste til ferien med alt du skal huske på når du reise. Listen dekker alt fra dokumentasjon til ørepropper. 

Viktigste ting til reiseapoteket

 • Personlig medisin
 • Plastre, forbinding og kompress
 • Hånddesinfeksjon som gel eller servietter
 • Medisin mot diaré
 • Melkesyrebakterier/probiotika
 • Solkrem, solstift og aftersun – gjerne med forskjellig SPF
 • Smertestillende/lokalbedøvende krem til forbrenninger og stikk
 • Insektsmiddel
 • Kløestillende krem til mygg- og insektstikk
 • Antihistaminer til eventuell allergi for f.eks. pollen, insektbitt eller brennmaneter
 • Midler mot reisesyke – armbånd og tabletter
 • Prevensjon
 • Ørepropper
 • Nikotinsubstitusjon – f.eks. nikotintyggegummi eller nikotinplaster
 • Sprøyter og kanyler

Du finner noen av produktene på listen ved å klikke her hvor du finner vårt reiseapotek. På Med24.no kan du også finne et utvalg av reisestørrelser som f.eks. tannpasta, bodylotion, barberskum, hårspray og shampoo. 

Forsikring

Når du reiser uten for Norge, skal du bestille EU-kort (det europeiske helsetrygdkort). Det gir deg rett til nødvendig helsehjelp i andre EU/EØS-land. Kortet er gyldig i 3 år. Det gjelder i følgende land: Belgia, Bulgaria, Kypros, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Litausen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Sverige, Romania, Sveits, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Tjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Kortet bestilles enkelt på Helsenorge.no.

Vaksiner

Det anbefales å undersøke ditt behov for vaksinasjoner i god tid før avreise. Der er meget stor forskjell på hvor lenge et vaksinasjonsprogram tar, da noen vaksiner ikke må gis sammen med andre. Vaksiner kan være relevante hvis du skal besøke mer eksotiske land eller nabolandene i det tidligere Østeuropa og Sydeuropa.

Du kan raskt og enkelt finne ut om det er nødvendig med vaksinasjoner for deg her www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/aktuelle-reisevaksiner/. 

Munnbind eller maske

Skal du ut å reise er munnbind veldig godt å pakke med til turen. Uansett om det er fordi du vil passe på deg selv og familien din, eller om det er et krav under reisen eller på reisedestinasjonen, er et munnbind praktisk å ha med seg i vesken. Det er ofte også penger å spare, hvis du har munnbind med hjemmefra. Du er også sikret at munnbindene lever opp til de anbefalingene som er utstukket av WHO og myndighetene, når du kjøper munnbind eller masker hos Med24.no.
Du kan se hele utvalget vårt av kirurgiske munnbind av type 1, type 2 og FFP 2 masker her.

Plastre, forbindinger og kompress

Det anbefales å ta med et allminnelig sortiment av plastre i forskjellige størrelser og varianter. Det kan f.eks. være Nexcare Active, som er en praktisk reisestørrelse med forskjellige varianter. Compeed har en miks-eske som inneholder 5 plastre i 3 forskjellige størrelser. I tilfelle større sår, kan det tas med strikkforbinding, fikseringstape, plaster med kompress og sårskylling.  

Forebygg og behandle diaré

For å forebygge reisediaré, bør du alltid påbegynne en probiotisk behandling før avreise. Lactiplus inneholder melkesyrebakterier som opprettholder den normale tarmflora og dermed forebygges mageplager som diaré. Start behandlingen ca. 2-5 dager før avreise og fortsett til du er hjemme igjen. Du bør alltid ta med et legemiddel til akutt behandling av diaré.

Den beste forebygging mot diaré vil alltid være ekstra god hygiene. Sørg alltid for å drikke vann fra flaske, spis fornuftig, tenk hygiene, også når det bestilles mat og drikke på restauranter. Isterninger kan for øvrig også være bakteriebomber. Særlig håndhygiene kan du selv være ekstra påpasselig med. Det er ikke alltid mulig å vaske hender på reisen, så ta hånddesinfeksjon eller desinfeksjonsservietter med i vesken.

Pass på den skarpe sydensol

Solbeskyttelse er viktig både på utlandsreise, men også i Norge. Kreft i huden er nemlig blitt en hyppig kreftform i Norge, da mange nordmenn har uhensiktsmessige solvaner. Kreft i huden kan heldigvis forebygges med den riktige SPF som passer til din hud. Når du reiser sydpå er det viktig og ikke glemme at huden utsettes for økt solintensitet, da du kommer nærmere ekvator, og solens stråler derfor forsterkes. De beste solråd er å bruke rikelig med solkrem med den riktige SPF, søk skygge når UV indekset er høyest mellom kl. 12-15 og beskytt huden med hatt og tøy.

Skulle uhellet allikevel være ute og du får deg en solskade, er en aftersun uunnværlig til å fukte og lindre huden. Med litt lokalbedøvende middel kan du lindre smertene ved den medfølgende rødme og forbrenning. 

Unngå reisesyke

Midler imot reisesyke, herunder sjøsyke, luftsyke og bilsyke, kan kjøpes i håndkjøp. Seaband er et armbind som kan brukes til gravide eller til barn under 6 år, som enda ikke kan bruke reisesyketabletter eller ikke kan svelge en tablett. Tablettene har en forebyggende effekt, men skal likevel tas i god tid før avreise. Det kan anbefales å ta med spesielle oppkastposer som er særdeles velegnet til å ha med i bilen eller i vesken.

Hold gang i benene med støttestrømper

Hvis du skal på en lengre flyreise på mer enn 3 timer, kan ben og føtter hovne opp. Bruker du reseptpliktige legemidler for hjertet eller mot for høyt blodtrykk, anbefales det å bruke støttestrømper i flyet etter avtale med din lege. Risikoen for å få en blodpropp i benene er samtidig økt og din lege kan gi deg det beste råd, da han/hun kjenner din sykehistorie. Det anbefales å gå rundt i flyet når dette er mulig samt gjøre venepumpeøvelser.

Husk alltid at støttestrømper brukes til friske ben for å forebygge skader, hvorimot kompresjonsstrømper brukes til syke ben som krever behandling. 

Unngå irriterende myggstikk

For å unngå insektbitt, kan et forebyggende middel brukes. Autan kan brukes som et avskrekkende middel som forebygger at myggene stikker. Hvis uhellet allikevel er ute, kan plagene fra et myggstikk eller insektbitt lindres med et lokalbedøvende middel eller et kløestillende middel. Hvis det oppstår allergiske symptomer, kan en antihistamintablett brukes for å motvirke hevelse, kløe og rødme. 

Prevensjon - Beskytt deg selv

Kondomer brukes ikke kun for å unngå graviditet. Flere og flere nordmenn blir smittet med hiv-virus/aids i utlandet, de fleste ved seksuell kontakt. Det anbefales derfor alltid å bruke kondom hvis du har sex med en ny og ukjent partner. Samtidig minsker kondomet risikoen for å bli smittet med andre kjønnssykdommer samt leverbetennelse (type B). Ta alltid kondomer med hjemmefra, så du kjenner kvaliteten.

Propper i ørene

Spesielt barn lider under trykkendringene som påvirker trommehinnen under en flyreise. Sanohra ørepropper er spesielt utviklet til å sørge for en kontrollert og langsom trykkutligning. Normalt vil trykket over trommehinnen utlignes når man svelger, men er man tett i nesen forhindres trykkutligningen. Disse plagene kan lindres ved bruk av en allminnelig nesespray til forkjølelse som fås til både barn og voksne.

Det kan også anbefales å ta med allminnelige ørepropper for å unngå irriterende støy i flyet eller på hotellet. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.