Fiskeolje test - slik velger du den beste fiskeoljen

Fiskeolje test - slik velger du den beste fiskeoljen

fiskeolje test, hvilken skal du velge

Hva er fiskeolje?

Fiskeolje er et av de vanligste kosttilskuddene på det norske markedet. Det betyr også at det er et stort utvalgt fiskeoljer å velge mellom og det kan godt være litt forvirrende. For hvordan vet du hva du skal kikke etter, og hvordan unngår du å kjøpe et dårlig produkt med elendig kvalitet?

I dinne artikkelen gir vi deg råd og veiledning til hvordan du kan lage din helt egen fiskeoljetest. Vi gjør vårt beste for å svare på hva du skal kikke etter, og hvordan du kan finne den fiskeoljen som svarer til akkurat dine behov. Til slutt gir vi også et bud på hvilke produkter vi anbefaler. 

Fiskeolje er blitt et populært kosttilskudd fordi oljen har et høyt innhold av essensielle omega-3 fettsyrer (EPA og DHA). Disse fettsyrene er det vanskelig å få nok av gjennom kosten alene, og derfor er et kosttilskudd med fiskeolje en enkel og praktisk måte å sikre at man får de nødvendige mengdene av disse viktige fettsyrene. De beste fiskeoljetilskuddene gir deg minst 600-1000 mg omega3 fettsyrer per anbefalt daglig dose, er laget på bæredyktig vis, samt testet og sertifisert av tredjeparts laboratorier for å sikre at kvalitet, renhet og holdbarhet er helt på toppen. Hva slags fiske er fiskeolje laget av?

Det finnes mange forskjellige typer fisk, og fisk lever i mange ulike hav. Og det burde ikke være overraskende at vilken type fisk man bruker og hvor denne  fisken har levd, kan variere fra fiskeolje til fiskeolje. Og heller ikke overraskende at hvilken type fisk man bruker har noe å si for kvaliteten og egenskapene til den endelige fiskeoljen. 

En av grunnene til at typen fisk er viktig er mengden skadelige tungmetaller og andre stoffer i fisken. Små fisk som sardiner og ansjoser har en kortere livssyklus enn store fisk som laks og makrell og har derfor ikke mulighet til å oppta like store mengder av disse skadelige stoffene. 

Jo mere tungmetaller fisk inneholder, jo mere skal den rengjøres og prosesseres før den kan bli til kosttilskudd. Små fisk med lavere innhold av tungmetaller og andre stoffer skal derfor ikke igjennom den samme prosessen for å komme ned til godkjent nivå, som store fisk med høyere innhold. Derfor er fiskeolje av små fisk mer naturlig enn fiskeolje av store fisk. 

Den billigste fiskeoljen er ofte laget på restprodukter fra fiskeindustrien. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det, men det er billigere å lage fiskeolje av rester fra store fisk, enn å bruke små fisk, og dermed skal oljen behandles mer for å bli brukbar. 

I tillegg til fiskeolje, finnes det også omega 3 oljer fra krill og sel, disse oljene har litt andre kvaliteter enn fiskeolje, og mange av de samme positive egenskapene. 


Hva slags prosess er brukt for å rense oljen?

Som nevnt inneholder en del fiskeolje også skadelige stoffer, som for eksempel tungmetaller, og disse skal renses vekk fra det ferdige kosttilskuddet. Det er viktig at oljen inneholder så lite skadelige stoffer som mulig, fordi de kan føre til skader og sykdommer, spesielt hos barn og fostre. 

For at man skal kunne bruke fiskeolje til kosttilskudd så renser man oljen. Man filtrerer den, og bruker noe som kalles molekylær destillering slik at man kan redusere innholdet av skadelige stoffer til nivåer som er vurdert sikre for alle. 

Så hvilke nivåer vurderer man at er sikkert for mennesker? Her er noen av de ulike anbefalingene, avhengig av hvem du spør. Denne tabellen oppsummerer de mest brukte standarder: 

*ppt = deler per million
**ppb = deler per milliard


Er fiskeoljen frisk?

Fiskeolje skal være frisk for å ha gavnlig effekt på menneskekroppen. Jo mer umettet en fettsyre er, jo mer utsatt er den for å oksidere og bli harsk. Omega 3 fettsyrer er noe av de mest umettede fettsyrene som finnes og har derfor også størst risiko for å bli harsk. Hvis en olje blir harsk har den ikke lengre den samme gode effekten på din helse. Harsk fiskeolje er ikke bevist til å ha noen negativ effekt på helsen ***


Hvordan lager man fiskeolje?

Først lager man råolje fra råstoff av fisk. Dette gjør man blant annet gjennom å koke og separere fiskefettet. Råoljen varmes til en høy temperatur for å fjerne bakterier. Deretter renses og raffineres oljen for få fjerne mest mulig av nedbrytingsstoffer fra proteiner og fett. 

Etter rensing inneholder fiskeoljen mellom 10% og 30% av omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Man oppkonsentrerer oljen slik at den inneholder opp til 60% gjennom å spalte fettet opp i fettsyrer og glyserol. Så blir fettsyrene trukket ut og sammensatt til et produkt med enda høyere konsentrasjon av omega-3 fettsyrer enn det som finnes naturlig i fisk. 

Til slutt blir oljen tilsatt antioksidanter for å hindre harskning og oksidering, og så kapsles oljen inn, eller helles på flaske, eller bearbeides videre til ferdig produkt. 


Er harsk fiskeolje farlig?

Mange tror at fiskeånden og smaken man kan få etter å ha tatt fiskeoljetilskudd betyr at fiskeoljen er harsk. Det betyr det ikke nødvendigvis. Fiskeolje er jo olje, og legger seg øverst i magesekken, og derfor risikerer man å få fiskeoppstøt etter å ha tatt kosttilskudd med fiskeolje. Og oljen er slu, og selv om man tar den først, kan den likevel finne på å legge seg øverst i magen. 

Men er harsk fiskeolje skadelig for deg?

De som lager fiskeoljekosttilskudd gjør det de kan for at oljen ikke skal harskne. I løpet av produksjonsprosessen fjernes deler av oljen som allerede kan ha harsknet, og man er nøye med temperatur og behandling som ellers kan bidra til harskningsprosesser. Utfordringen er at harskningsprosessen kan fortsette etter at oljen er produsert, lagt på kapsler og i flaske, og derfor er det også viktig hvordan oljen oppbevares og behandles etter produksjon. Høy temperatur bidrar til harskning, og derfor skal noe fiskeolje oppbevares kaldt, mens det meste skal oppbevares kjølig og ikke over romtemperatur. 

For å forhindre harsk olje, har fiskeoljeindustrien etablert lavere standarder for hva som anses som harsk olje enn hva som anses for harsknet olje i andre industrier. 

Det er ikke bevist at harsk olje har skadelige effekter på menneskekroppen, og tester som har blitt gjort på mennesker har ikke vist negative konsekvenser av å spise selv store mengder harsk fiskeolje over den perioden som ble testet (7 uker). 

  • Harskning er en normal prosess i umettede oljer
  • Kosttilskudd av fiskeolje produseres med antioksidanter og en prosess som er designet til å minimere harskning
  • Det er ikke bevist at harsk olje har en skadelig effekt på menneskekroppen, derimot har harske oljer stadig vist å ha en positiv effekt
  • Det er strengere regler for renhet i fiskeolje enn andre oljer ment for mennesker

Er din diskeolje frisk?

For å måle friskheten til fiskeoljer brukes TOTOX verdien. Dette er en verdi som beregner innholdet av Peroksid og Para-Anisidine og står for TOTal OXidation. Ifølge EUs reglement skal denne ligge under 25, og hvis denne overskrides kan ikke fiskeoljen brukes til menneskeføde. 


Hvor mye Omega-3 fettsyrer inneholder oljen?

Når du velger en fiskeolje som kosttilskudd er det viktig at du velger et tilskudd som inneholder riktig mengde omega 3 fettsyrer, spesielt EPA og DHA. Det er nemlig disse to syrene som gir oljen sin effekt. Du skal ha mellom 600 og 1000 mg omega 3 hver dag for å oppnå effektet ved oljen. Dette tilsvarer å spise fisk ca 2 ganger om dagen. 

Du kan finne innholdet av omega 3 fettsyrer ved å lese på produktets varedeklarasjon og innholdsfortegnelse, og sjekke at den daglige anbefalte dosen av produktet, herunder EPA og DHA, gir de anbefalte mengder for å oppnå de sunnhetsmessige fordelene ved å ta produktet. Denne informasjonen forteller hvor mange kapsler eller milliliter du skal ta hver dag, og hvor mye som er i hver kapsel. 

Det kan være stor forskjell på produkter. Noen skal du ta opp til 6 kapsler om dagen, mens andre skal man kun ta 1 til 2. 


Er kosttilskuddet sertifisert, kontrollert og testet?

Fiskeoljen du kjøper skal helst være kontrollert og sertifisert av uavhengige organisasojner. Dette er din sikkerhet for at kosttilskuddet er friskt og ikke dårlig, ikke inneholder skadelige stoffer samt at det kommer fra bæredyktig fiskeri. 

De to vanligste sertifiseringene er Friend of the Sea og IFOS. Hvis kosttilskuddet har ett av disse to uavhengige sertifiseringene kan du være sikker på at produsenten tar sin produksjon og ansvar alvorlig og ikke har noe å skjule. 

Her kan du lese kort om de to organisasjonene: 

Friend of the Sea

Friend of the Sea er et av verdens ledende sertifiserings prosjekter for produkter som kommer fra bærekraftige fiskerier. Friend of the Sea er en uavhengig, non-profit organisasjon. Det er en av de mest utbredte sertifiseringene og er din sikkerhet for at produktet er godkjent av tredjepart kontroll og at produktet ikke stammer fra fiskerier som skader miljøet, fiskebestanden og fødevarekjeden i naturen. 

International Fish Oil Standards Program (IFOS)

International Fish Oil Standards Program (IFOS)

IFOS er den eneste organisasjonen som utelukkende jobber med sertifiserting og test av fiskeoljer. IFOS' tester analyserer blant annet produktenes aktive ingredienser, om det inneholder skadelige stoffer og friskheten av produktet. 4 gode huskeregler når du skal kjøpe fiskeolje:

  • Undersøk hva slags fisk kosttilskuddet er laget av. Små fisk inneholder som regel mindre tungmetaller og skal derfor gjennom mindre prosessering enn store fisk.
  • Undersøk hvor mye Omega-3 fettsyrer oljen inneholder, og hvile. Hvor mange kapsler skal du spise for å oppnå anbefalt daglig dose?
  • Er produktet testet og sertifisert av uavhengige organisasjoner slik som for eksempel Friend of the Sea eller IFOS?
  • Er oljen av god kvalitet? Hvis oljen er sertifisert av et tredjepart laboratorium og en av organisasjonene nevnt ovenfor så vet du at det er en sunn, god og bæredyktig olje.

Med24 anbefaler:

•    Eye Q
•    Puori Omega-3 O3
•    Eskimo-3
•    Omni Krill*
•    Biosym EPA-GLA+

*Hvis du er allergisk mot skalldyr skal du ikke spise krillolje siden denne er basert på skalldyr

***https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/are-the-health-benefits-of-fish-oils-limited-by-products-of-oxidation/BBEF89FBEB4252126BCBDFDCCC8D0FCE


Fri frakt fra 699 kr
Med Helt Hjem eller Postnord
14 dagers returrett
14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen
Medlemsbonus
Du får bonus hver gang du handler hos oss
Kundeservice
Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (10-14 hverdager) eller email info@med24.no
Abonner på vårt nyhetsbrev!
Meld deg til nyhetsbrevet vårt og få beskjed om nyheter og tilbud