Solpleie til ansikt

Skrevet av

Selv om solen er deilig å oppholde seg i og vi får livsviktige vitaminer fra den, er det alltid viktig å ta forholdsregler når man utsetter seg for solstråler. Lær mer om hvordan du kan ta vare på huden din, slik at du er beskyttet mot farlige UV-stråler og reduserer risikoen for hudkreft.

Beskytt huden med solkrem

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft, og rundt 9 av 10 tilfeller har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. I et land som Norge, med relativt korte somre som ofte bærer preg av mye skydekke, vind og nedbør, kan det være lett å glemme at UV-strålene faktisk er tilstede. For selv om du kanskje ikke blir solbrent, øker faktisk all UV-stråling fra sol og solarium risikoen for hudkreft. Det er ikke dermed sagt at du bør holde deg unna solen for godt - for sol trenger vi! Solen er nemlig vår viktigste kilde til vitamin D og er sunt i små mengder.

Når huden eksponeres for intens sol og blir solbrent, tar huden med seg disse hendelsene videre i livet. God solbeskyttelse er derfor viktig fra vi er barn til vi blir gamle. I Norge er det ikke nødvendig med solbeskyttelse når solen står lavt på himmelen på vinteren. Så fort solen beveger seg oppover og man oppholder seg på snødekte fjell hvor solen reflekteres og strålene blir sterkere, er det på tide å tenke på solbeskyttelse. En god solvane er å alltid beskytte huden med solkrem, spesielt i de områdene som ikke er tildekket av klær. Hodet er mer eksponert og utsatt for solforbrenning enn andre deler av kroppen, og det er derfor ekstra viktig med solbeskyttelse i ansiktet.


Kan jeg bruke solkrem til kropp, i ansiktet?

Med mindre det frarådes på forpakningen, kan du fint bruke en og samme solkrem på hele kroppen inkludert ansiktet. Solbeskyttelsen vil være den samme. Det er dog flere grunner til at du bør bruke en egen solkrem tilpasset ansikt. Solkrem til kropp har ofte en tykk konsistens og trekker seg ikke like godt inn i huden sammenlignet med krem til ansikt, og kan derfor oppleves som svært fet. Ved ulike hudtilstander, som for eksempel fet hud, kan solkrem til kropp gjøre vondt verre. Solkrem til ansikt har ofte en lettere konsistens som absorberer raskt inn i huden, gir rikelig med fukt og ikke tetter porer. Solbeskyttelse i ansiktet er viktig for å forebygge solskader, som ujevn pigmentering og tidlige aldringstegn, og det kan ofte være behov for høyere solfaktor i ansiktet. Solkrem til ansikt kan også gi andre fordeler, som anti-aging eller en mattende effekt til en fet og blank hud.

Se vårt store utvalg av solkrem til ansikt og finn det produktet som passer deg og ditt behov.Solkrem eller dagkrem med solfaktor – hvilken skal jeg velge?

En dagkrem med solfaktor gir god solbeskyttelse og er fin til daglig bruk i vinterhalvåret. Det er ofte flere aktive ingredienser i dagkremer enn solkrem, og dette gir mindre plass til solfilteret. Med andre ord må det påføres større mengder dagkrem med faktor 30 for å oppnå den samme solbeskyttelsen som en solkrem med faktor 30. 

Ønsker du aktive ingredienser samt god solbeskyttelse anbefales det å bruke en dagkrem tilpasset din hud og en egen solkrem til ansiktet. Husk at dagkremen alltid skal påføres først slik at de aktive ingrediensene får trekke godt inn før solkremen påføres. Noen solkremer er tilsatt ingredienser som gir kremen spesielle egenskaper, som for eksempel anti-aging, slik at du skal kunne bytte ut dagkremen med solkrem. De fleste solkremer til ansikt er tilsatt ingredienser med fuktighetsgivende egenskaper. Har du ikke behov for andre aktive ingredienser kan du fint erstatte dagkremen med solkrem når den sterke vårsolen titter fram. 


Hvilken faktor skal jeg velge?

Kreftforeningen anbefaler solkrem med faktor 30 eller høyere, avhengig av tidspunkt på dagen, hvor sterk solen er og hudtype. En lys og sensitiv hudtype kan være mer utsatt og da kan faktor 50 være aktuelt. Det samme gjelder hudtyper som er ekstra utsatt for solskader, som ujevn pigmentering. Enkelte legemidler kan gjøre huden sensitiv for sollys og i slike tilfeller bør huden beskyttes med en høy faktor.  


Hvilken solkrem skal jeg velge?

En solkrem til ansikt skal passe din hud og dine behov samt gi tilstrekkelig solbeskyttelse. Det er flere faktorer å tenke på når du skal velge en solkrem.

  • Hudtype: du bør velge en ansiktskrem tilpasset din hudtype. En sensitiv hudtype kan trenge en mild solkrem utviklet for intolerant hud, mens oljefrie solkremer med eventuelt mattende effekt kan være aktuelt til en fet hudtype.
  • Solfaktor: velg faktor 30 eller høyere, avhengig av din hudtype, hudens toleranse for sol og situasjonen (tid på dagen, hvor sterk solen er).
  • Bredspektret beskyttelse: det er viktig at huden beskyttes mot UVA- og UVB-stråling. UVA forårsaker hudaldring og UVB forårsaker solforbrenning.

Solkrem til ulike hudtyper

Solkrem til normal/kombinasjonshud

En normal hudtype har stabil fettbalanse og fukt som generelt gir en myk, jevn og fin hudoverflate. En kombinasjonshud er i utgangspunktet en normal hud, men med enkelte områder som er tørre og/eller fete. Typiske kjennetegn for en kombinert hud er en fet T-sone med eventuelt store porer, og tørre kinn. I perioder kan huden også få urenheter og kviser.

Til normal/kombinasjonshud er det viktig å se etter en solkrem tilpasset denne hudtypen, som ikke er for fet samt gir rikelig med fukt. Dersom det ikke er behov for aktive ingredienser utover det du finner i en solkrem kan den fint erstatte dagkremen.Solkrem til tørr hud

Det er en vesentlig forskjell på en periodevis tørr hud, for eksempel på vinterstid, og en tørr hudtype. En tørr hudtype har lav talgproduksjon og dermed lite fett i overhudens fettlag. Hudtilstanden er ofte arvelig betinget. Et lavt fettinnhold gir en svekket hudbarriere og huden blir mer utsatt for ytre påkjenninger som sol og kulde, som igjen kan svekke hudens barriere. En tørr hud føles ofte stram og irritert, og kan være rød og flasse lett. Hudoverflaten er jevn og matt, kan være sensitiv og har ofte små porer og sjeldent kviser. 

Til en tørr hudtype er det viktig å se etter en solkrem tilpasset tørr hud som tilfører huden fett, fuktighet og næring, og bidrar til å forsterke hudbarrieren. Har du normal til tørr hud kan dagkremen fint byttes ut med en solkrem. En tørr til veldig tørr hud bør ha et lag med fuktighetskrem under solkremen slik at de aktive ingrediensene får trekke inn og virke. Solkrem til fet hud

En fet hudtype har høy talgproduksjon som gjør huden mer utsatt for urenheter og kviser. Hudoverflaten er ofte blank og dette er spesielt synlig i pannen, på nesen og haken. Huden har ofte store porer og kan føles tørr på grunn av mangel på fuktighet, spesielt på vinterhalvåret.   

Det er viktig å holde en fet hudtype i balanse og hindre urenheter og blankhet. Huden øker produksjonen av talg for å kompensere for lite fukt. Det er derfor viktig å se etter en solkrem tilpasset fet hud som er lett i konsistensen, gir rikelig med fukt og ikke inneholder ingredienser som tilstopper porene. Opplever du at huden er blank finnes det også solkremer med mattende effekt.

Legemidler mot akne kan gjøre huden mer ømfintlig for sol og det er lettere å bli solbrent. Det er derfor spesielt viktig med solbeskyttelse i ansiktet og resten av kroppen dersom du får behandling mot akne. Solkrem til en eldre hud

Aldring i huden er arvelig betinget, men påvirkes også av ytre faktorer som for eksempel UV-stråling fra sol, søvn og stress. Selv om hudaldring ikke kan unngås, er det mulig å forebygge synlige aldringstegn. En synlig aldrende hud kan ha ujevn pigmentering, og kan føles stram og uelastisk. Hudoverflaten kan ha sprengte blodkar og dype linjer (rynker). En aldrende hud er ofte tynn og tørr på grunn av mangel på fettstoffer og kollagen.

En aldrende hud trenger fuktighet og næring, som bidrar til god beskyttelse av hudbarrieren. En solkrem med anti-age beskytter og pleier huden med nærende ingredienser samt motvirke aldringstegn. Bruk av høy solfaktor bidrar til å forebygge aldringstegn.Hvordan skal jeg påføre solkremen for best mulig solbeskyttelse?

Riktig og regelmessig påføring har stor betydning for solkremens beskyttelsesevne og solens innvirkning på huden. For å sikre best mulig effekt er det viktig å huske følgende:

  • Tilstrekkelig mengde: en teskje solkrem til ansiktet og en håndfull solkrem til resten av kroppen er nok. Solkremen skal påføres jevnt. Sørg for at de utsatte områdene inkludert ører, nese, kinn, panne og nakke dekkes med solkrem. I de utsatte hudområdene er det fint å bruke en solstift med høy faktor.
  • Smør deg en ekstra gang: ved å smøre seg en ekstra gang før du går ut sørger du for lenger beskyttelsestid og du får smurt de områdene som ikke ble dekket første gangen.
  • Regelmessig smøring: hovedregelen er at solkrem skal påføres annenhver time for å opprettholde solbeskyttelsen. Du bør smøre deg dersom kremen tørkes bort eller huden utsettes for vann og svette, for eksempel ved bading eller trening. Selv vannresistente solkremer vil få en svekket effekt i kontakt med vann og svette, og bør umiddelbart påføres på nytt etter bading eller trening.
  • Bruk solkrem hele året. Dagkrem med solfaktor er fint å bruke når solen står lavt på himmelen i vinterhalvåret. Bruk dagkrem og solkrem eller eventuelt kun solkrem så fort vårsolen titter frem. Da er du beskyttet hele året.

Solbeskyttelse til ekstra utsatte områder

Ekstra utsatte områder som lepper, nese, kinn og ører bør beskyttes med høy solfaktor. I disse områdene bør man derfor være ekstra nøye med påføring og da er det fint å bruke en solstift som både er liten, praktisk og enkel å påføre. Til leppene finnes det egne solstifter som tilfører ekstra fuktighet og har mykgjørende egenskaper.  Hvordan kan huden beskyttes ytterligere mot solskader?

Gode solvaner er viktig for å forebygge solforbrenning på kort sikt og hudkreft på lang sikt. Unngår du å oppholde deg i solen når den står på det sterkeste og har gode solvaner vil risikoen for hudkreft redusere betydelig. Solbeskyttelse bør derfor være en del av hudpleierutinen din, uavhengig av alder og hudtype!


Kilder: Kreftforeningen, HelseNorge og materiell fra leverandører. 


Les også:

Hva er holdbarheten til solkremen din?
UVA & UVB stråler – Hva er forskjellen?
Solkrem skader korallrevene – se hva du kan gjøre!


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.