Solkrem skader korallrevene – se hva du kan gjøre!

Skrevet av
Korallrev

Konflikten mellom naturen og mennesket er en evig føljetong. En konflikt som blir mye omtalt i media for øyeblikket har oppstått etter at ny forskning og dokumentasjon viser at verdenshavenes koraller blir skadet av solkrem. Solkremen er ellers noe vi ofte blir beskyldt for ikke å bruke nok av. Så hva gjør vi når vi nå vet at miljøet allerede er hardt belastet?

Hvorfor skader solkrem korallrevene?

Korallrev blir påvirket negativt av stoffer i solkrem

Mange av oss har hørt at korallrevenes dager er talte. Selv om årsakene til dette er mange, er det én spesiell synder som forskere og miljøaktivister er spesielt oppmerksomme på: solkrem. Grunnen til at solkrem har fått et dårlig rykte skyldes bl.a. at det er et skadelig produkt for korallrev.

Ingrediensene som finnes i tusenvis av solkremer verden over, som er de såkalte kjemikaliene «oxybenzone» og «octinoxate», har vist seg å forårsake dødelig skade på koraller.

Solfiltre er ikke farlig for deg

Mange vil nok bli overrasket over at de har inkludert disse i solkremen i utgangspunktet. Det er viktig å understreke at selv om disse to ingrediensene er dårlige for korallrev, er de ufarlige for mennesker. Faktisk er de en nødvendighet i mange solkremer, da disse to ingrediensene er optimale og beskyttende UV-filtre. Disse stoffene holder nettopp på hele formålet med solkremen.

Imidlertid havner flere tonn solkrem i verdens korallrev hvert år når turister ivrig svømmer rundt dem i verdenshavene. Tanken med solkrem er selvsagt å gi oss beskyttelse mot solen, men skal vi ta hensyn til miljøet, må vi tenke på andre måter i fremtiden hvis vi vil bevare naturens underverker.

Å nei, tenker du. Må vi virkelig velge mellom å skåne miljøet og å skåne oss selv? Heldigvis er det ingen grunn til panikk, for vi kan gjøre begge deler på en gang. Det finnes allerede en løsning, og det er ikke vanskeligere enn korallvennlige solkremer! Ved å benytte disse i stedet kan vi allerede starte å gjøre en endring.

Oksibenzon og oktinoksat – hva er det?

Oksibenzon er et såkalt solfilter som brukes som hovedformålet med en solkrem. Det fungerer som et filter i huden som fanger opp solens skadelige stråler og sorterer dem vekk ved å “ødelegge” dem, så forbrukeren kan forebygge mot solbrenthet, aldringstegn og andre solskader.

Oktinoksat benyttes derimot i mange produkter innen personlig hudpleie, men er mest kjent for å øke effektiviteten av oksibenzon i solkrem. Oktinoksat er en kjemisk forbindelse som gjør produktet uoppløselig i vann. I solkremen fungerer den som sagt som solbeskyttelsesmiddel ved å blokkere både UVA og UVB-stråler. 


Disse solkremene tar hensyn til korallrevet!

Som nevnt bør informasjonen om konflikten mellom koraller og solkrem ikke avskrekke deg fra å bruke solbeskyttelse, ettersom det for det første er utrolig viktig å bruke, og for det andre er vi forhandler for noen varemerker med solkrem som er 100 % korallvennlige. Vi på Med24 er nemlig opptatt av sunnhet både for deg og for miljøet! 


Du kan få trygge solkremer fra følgende merker hos oss:

  • Vichy
  • La Roche-Posay

Vichy – usynlig & fuktighetsgivende solkrem

Vichys solkremserie består av hudpleie til ansikt og kropp som beskytter alle hudtyper mot alle solens UV-stråler. Solkremene har forskjellige grader av solfaktor, og er veldig enkle å bruke. De absorberes raskt, føles behagelige på huden, og gjør huden myk og beskyttet mot solstrålene.

Vichys solkremer er også formulert for å ta vare på miljøet så vel som huden din. Enten du trenger en vanlig solkrem til hverdags eller vanntett solbeskyttelse til strandturen, finner du det hos Vichy.


La Roche Posay – eksklusiv solkrem til barn og voksne

Kanskje du allerede kjenner La Roche Posay fra deres populære hudpleie, som er et must i manges hudpleierutine. Du finner et stort utvalg av effektive kremer for kropp, ansikt og øyne i det store sortimentet. Solkremer fra La Roche Posay er intet unntak, da disse er minst like gode som resten av hudpleien.

Selv om La Roche-Posay Anthelios solkremserie er full av luksuriøse produkter, kan den brukes av alle. De effektive solkremene er utviklet for selv den mest delikate huden som ikke tåler solen. Produktene har høy UVA-beskyttelse.

Derfor bør du aldri droppe solkremen

Det kan være problematisk når titusenvis av turister daglig smører seg med beskyttende solkrem før de hopper i vannet ved for eksempel Hawaiis kyster, som er bostedet til hauger av koraller. Men på samme måte som naturen er sårbar overfor menneskeskapte produkter, er vi også sårbar overfor naturen – deriblant solen.

Solens UVA- og UVB-stråler er med på å gi huden den flotte gløden vi er så opptatt av, men samtidig er de også synderne som forårsaker solforbrenninger, rynker, soleksem og ikke minst hudkreft, med mindre vi passer på og nyter solen med omtanke. 

Hos Med24 ønsker vi at begge parter kommer til enighet i konflikten og har derfor valgt å fokusere på de ovennevnte miljøvennlige solkremene fra Vichy og La Roche-Posay. I tillegg har vi laget en guide som forteller deg hvordan du best kan beskytte deg mot solens skadelige stråler.

Du kan se vårt utvalg av alle våre solkremer her!Les også:

Miljøvennlig tøyvask og rengjøring
Hva er holdbarheten til solkremen din?
Solpleie til ansikt


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.