Overvekt – les om årsaker og konsekvenser!

Skrevet av
Stort bilde, person som står på en badevekt, Med24.no

Kjenner du årsakene til fedme, og enda viktigere, konsekvensene forbundet med fedme? Nedenfor finner du mye relevant kunnskap om overvekt og gode tips for å få kontroll på vekten, og tips til hjelp for barn med overvekt.

Hva er overvekt?

Rundt bilde, kvinner som holder valkene på magen, Med24.no

Definisjonen på overvekt er enkel: hvis du har mer fett på kroppen enn det som er sunt for helsen din, så er du definert som overvektig. Selv om overvektsdefinisjonen er enkel, er verken konsekvensene av overvekt eller bivirkningene av overvekt på langt nær så enkle. Ved fedme og overvekt er det økt risiko for livsstilssykdommer – du har kanskje hørt om sammenhengen mellom blant annet overvekt og diabetes?

BMI overvekt

Et verktøy for å beregne overvekt er BMI, og faktisk kan du med BMI også finne ut om du er undervektig, normalvektig eller kanskje svært overvektig. Problemet med BMI er at den ikke tar hensyn til om vekten din skyldes høy fettmasse eller muskelmasse. Derfor kan du også bruke midjemål og hofte-midjeforhold for å hjelpe med å definere overvekt.

Ønsker du å finne ut hva BMI-tallet ditt er, finner du vår BMI-kalkulator i lenken under. Her kan du også lese mer om hva BMI er, samt bli introdusert for midjemål og hofte-midje ratio.


Årsaker til overvekt

Det er ikke én spesifikk årsak til overvekt og fedme, men det er ofte en sammenheng mellom bevegelse og kosthold – Spiser du flere kalorier enn du forbrenner, vil det bidra til overvekt. Dette dreier seg om et kalorioverskudd over en lengre periode. Du slipper altså å bekymre deg for overvekt dersom du har spist litt for mye i helgen.

En person som sykler til jobb, går ned og handler og har tid til en liten tur på treningssenteret etter middagen har mye lettere for å holde normal og sunn vekt enn den som har en stillesittende jobb, tar bilen overalt og ikke har energi eller tid til trening etter jobb.

Hvis du har en inaktiv hverdag, er det viktig at du tar mer hensyn til ditt daglige kaloriinntak slik at du ikke utvikler overvekt og fedme. Liker du mat og drikke, og ønsker å ha muligheten til å spise litt ekstra, er trening og bevegelse nødvendig. Heldigvis finnes det mange enkle og morsomme måter å bevege seg på, og å få litt svette i panna!Årsaker til overvekt kan i noen tilfeller også skyldes genetikken din, stoffskiftet ditt og miljøet du befinner deg i – men det er viktig å understreke at den mest utbredte årsaken er våre kostholds- og treningsvaner.

Konsekvenser av overvekt

For å forebygge overvekt og fedme og unngå konsekvensene av overvekt, som ømme føtter, vonde knær, hovne ankler eller noen av de mer alvorlige sykdommene, må du gjøre en innsats. De enkle løsningene som take-away, snacks, sofaen og bilen må byttes ut med deilige og sunne måltider, bevegelse og trening, slik at du ikke har lav puls hele dagen, men også blir litt svett i panna en gang i blant.

Dersom du ikke gjør en innsats vil du ha økt risiko for å oppleve en sammenheng mellom overvekt og sykdommer. Noen av konsekvensene av fedme og overvekt er:

 • Diabetes
 • Søvnapné
 • Redusert fertilitet
 • Hjerte- og karsykdommer
 • Kalsifisering av venene
 • Høyt blodtrykk

Konsekvenser av overvekt og fedme er ikke alltid bare livsstilssykdommer og andre sykdommer. I forbindelse med overvekt er det også noen som trenger å snakke med psykolog på grunn av den psykiske påvirkningen overvekten har på dem. Noen av de psykiske problemene som fedme og overvekt bidrar til er bl.a. problemer med selvtillit og depresjon. Overvekt hos barn kan i mange tilfeller også føre til erting og mobbing, som kan tynge og påvirke resten av livet.


Hjelp ved overvekt

Den beste medisinen mot overvekt, og dermed også mot risiko for eventuelle konsekvenser, er vektnedgang! For å oppnå vektnedgang må du, som tidligere nevnt, forbrenne flere kalorier enn du inntar. Du må med andre ord spise mindre og øke din fysiske aktivitet i løpet av dagen.

Rundt bilde, kvinne og mann som løper på en vei, Med24.no

Kom for eksempel i mer bevegelse ved å:

 • Gå og sykle når du har mulighet – for eksempel ta sykkelen til jobben eller gå for å hente barna dine.
 • Hopp over heisen og ta trappene i stedet.
 • Ta med venninnene dine en tur og kjøp en to-go kaffe i stedet for et kafébesøk.
 • Lek med barna dine på trampolinen.

Det finnes mange små «triks» for hvordan du enkelt og raskt kan få litt ekstra bevegelse inn på kontoen. I tillegg til de små endringene i hverdagen, kan du også starte med en form for sport som får deg i godt humør. Kanskje du elsker å danse zumba eller spille fotball? Det handler om å finne en aktivitet du ser frem til, ellers tar det ikke lang tid før du mister interessen.

Vektnedgang kan sjelden oppnås uten fokus på kosthold – derfor må du fokusere på hva du spiser og drikker, og hvor mye! Det kan være lurt å føre et kaloriregnskap slik at du enkelt kan følge med på om du er i kaloriunderskudd.


Overvekt i Norge

Ifølge statistikk fra FHI over overvekt og fedme i Norge er over halvparten av nordmenn overvektige, og rundt 25% av voksne lider av fedme. Selv om fedme i Norge ikke kan sammenlignes med fedme i USA, som har mest fedme i verden, er nesten annenhver nordmann fortsatt litt overvektig. FHIs statistikk viser at overvekt finnes i flere grupper av samfunnet – både hos barn, unge, voksne, på tvers av geografi og utdanningsnivåer.

Overvekt hos barn

Barn og fedme er et økende problem. I USA ser man fedme hos hvert femte barn. I Norge er ikke statistikken for overvekt hos barn fullt så høy, men rundt 3% av norske barn sliter med fedme og 12% med overvekt. Barns overvekt defineres av å regne BMI i forhold til et persentilskjema som tar høyde for at barnet er i vekst. Persentilskjemaet viser gjennomsnittlig normalvekt for barnets kjønn og alder,. Dersom deres resultat er over 90 % på vekstkurven, er vekten deres definert som overvekt. Et resultat over 99 % tilsvarer alvorlig overvekt. Man ser overvekt både hos yngre barn og ungdom.

Hvordan snakker du med barn om overvekt?

Rundt bilde, familie på sykkeltur, Med24.no

Det kan være vanskelig å snakke med barnet ditt om overvekt. Kanskje opplever barnet ditt erting og mobbing på skolen, og føler seg derfor dårlig og er opprørt over kroppen sin. Din viktigste oppgave som forelder er:

 • Å støtte barnet ditt
 • Gi uttrykk for at du elsker barnet ditt uavhengig av hva vekten viser
 • Du bør ikke kritisere eller gjøre vekttap til et viktig fokuspunkt i samtalene felles i familien

Som utgangspunkt er ikke målet et vekttap, men i stedet at barnet ikke opplever ytterligere vektøkning.

Som med årsaken til fedme hos voksne, skyldes overvekt hos barn også sammenhengen mellom kosthold og fysisk aktivitet. Prøv derfor å endre vanene hjemme - lag noen sunne og mettende retter, og oppmuntre til fysisk aktivitet, som for eksempel en sykkeltur med familien eller kanskje en sport som er av interesse for barnet.

I likhet med overvekt og fedme hos voksne, kan også fedme hos barn og unge øke risikoen for ulike sykdommer, og det er derfor viktig at barn og fedme blir tatt på alvor.

Overvekt og graviditet

For de fleste er graviditet forbundet med glede og lykke, men noen kjenner også på bekymringen rundt overvekt og graviditet. Vil jeg gå opp i vekt under svangerskapet? Og hvilken effekt har overvekten min på graviditeten? Forskning på graviditet og overvekt har vist at overvekt bl.a. øker risikoen for tap av foster tidlig i svangerskapet og diabetes senere i svangerskapet. Men i stedet for å la bekymringer for overvekt og fedme ta over under svangerskapet, bør du heller se på det som en kickstart på en sunnere hverdag.

Husk alltid å konsultere jordmor eller lege dersom du er bekymret over risikoen for overvekt under svangerskapet eller vurderer vekttap i forbindelse med svangerskapet.

Senere i livet opplever også flere kvinner problemer med overvekt og overgangsalder. Her er det beste rådet, i likhet med fedme i forbindelse med graviditet, å akseptere det og se det som begynnelsen på en sunn livsstil med næringsrik mat og trening, i stedet for å kritisere deg selv.


Les også:

Hva er søvnapne?
Overgangsalderen? Det er helt normalt!
7 enkle råd - Slik klarer du 10.000 skritt om dagen


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.