Beregn BMI - Mål og forstå BMI-tallet ditt

Skrevet av
Stort billede, målebånd og vægt på et gulv, Med24.dk

Vil du finne ut om du er overvektig, undervektig eller normalvektig? Med en BMI-kalkulator kan du få et innblikk i om vekten din er normal i forhold til høyden din. Her finner du både vår BMI-kalkulator, et BMI-tabell og en formel for BMI, slik at du enkelt kan få styr på din BMI!

Hva er BMI?

BMI er forkortelse for Body Mass Index og beskriver forholdet mellom vekt og høyde. Ved hjelp av en BMI-kalkulator kan du foreta en beregning av BMI og slik finne ut av ditt BMI-tall.

På BMI-tabellen nedenfor kan du se hvordan de ulike BMI-tallene er fordelt og hvilke BMI-grenser som klassifiserer undervekt, normalvekt og overvekt. Du kan derfor bruke BMI-beregningen som en rettesnor når du vil undersøke om du veier for mye, for lite eller akkurat passe i forhold til høyden din.


BMI-tabell, som grupperer BMI-tall i undervekt, overvekt og normalvekt, Med24.no

Hvordan beregner man BMI?

Er du interessert i å finne ut hvordan du kan beregne din BMI? Når du skal lage en BMI-beregning kan det gjøres på to forskjellige måter. Du kan enten bruke vår BMI-kalkulator som gir deg BMI-tallet ditt enkelt og raskt, eller så kan du gjøre en beregning ved hjelp av en utregningsformel for BMI.

BMI kvinner & BMI menn

Du kan både bruke en BMI-kalkulator for å beregne BMI for kvinner og BMI for menn, men en BMI-kalkulator egner seg ikke for å beregne BMI hos barn og tenåringer. Kalkulatoren viser BMI for voksne over 18 år. En BMI-test for barn vil ta høyde for barnets alder og kjønn – i motsetning til vår BMI-test for voksne, som utelukkende gjelder høyde og vekt.


BMI-kalkulator

Skriv inn vekten din i kilo og høyden din i centimeter, og trykk deretter "Beregn din BMI". Du kan se ditt BMI-tall under "Din BMI". Når du har tatt BMI-målingen sjekke tallet ditt i BMI-tabellen over og få svar på om vekten din er normal i forhold til høyden din.


Vekt (kg) Høyde (cm) Din BMI

Beregn BMI    Start forfra

Formel for utregning av BMI

Hvis du vil prøve å beregne BMI selv, kan du skrive inn vekt og høyde i følgende BMI-formel:

BMI = vekt(kg) / høyde(m)^2.

Når du har regnet ut BMI-tallet ditt kan du, slik som når du bruker BMI-kalkulatoren, bruke vår BMI-tabell for å få en indikasjon på om du er overvektig, normalvektig eller undervektig.Normal BMI og sunn vekt

Du kan bruke BMI som et verktøy for å finne ut om du har en sunn vekt. Det er imidlertid viktig å understreke at det er flere faktorer i forhold til en sunn vekt som BMI-tallet ditt ikke tar hensyn til.

Når du skal gjøre en BMI-beregning for å sjekke om du har normal BMI, må du være klar over at en BMI-kalkulator ikke skiller mellom muskelmasse og fettmasse. I stedet beregner den BMI-tallet ditt på grunnlag av at fettmassen din varierer, mens muskelmassen din er konstant – problemet er at dette ikke alltid er tilfellet.

Hvis du har en muskelmasse som over gjennomsnittlig stor, vil du bli klassifisert som overvektig av et BMI-diagram. Dette er fordi BMI-formelen regner ut tallet ditt basert på at vekten din skyldes en stor fettmasse, og tar ikke høyde for om man har stor muskelmasse.

Er du en muskuløs kvinne eller mann, kan det derfor være fornuftig å bruke andre beregningsmetoder enn BMI for å finne ut om du har en sunn vekt. Her kan du bruke midjemål, som beregner hvor mye fett som er rundt magen, eller midje-hofteforholdet, som sammenligner midjeomkretsen med hofteomkretsen.

Rundt billede, kvinder måler sin talje, Med24.dk

Midjemål

Ved å måle hvor langt det er rundt midjen din, kan du få en god ide om du har mye kroppsfett eller ikke.

Som kvinner bør midjemålet ditt ikke overstige 88 cm, da det ellers er ekstra økt risiko for livsstilssykdommer, mens en manns midjemål ikke bør overstige 102 cm før risikoen økes.

Midje/Hofte-ratio

Når du har funnet ut av målet ditt rundt midjen, kan du i etterkant regne ut av forholdet mellom midje og hofte, som beregnes ved å dele midjemålet på hoftemålet. Får du som kvinne et resultat over 0,85 er det økt risiko for livsstilssykdommer, og som mann er grenseverdien 0,90.


Overvekt

Hvis du har brukt vår BMI-kalkulator og funnet ut gjennom BMI-tabellen at du er overvektig, og også har funnet ut at både midjemålet og midje-hoftemålet er høyere enn det som er sunt for helsen din, bør du mest sannsynlig prøve å gå ned i vekt. Overvekt kan øke risikoen for flere ulike livsstilssykdommer, som diabetes, og psykiske lidelser som depresjon.

Når det gjelder BMI og eldre, skal BMI for kvinner over 65 og BMI for menn over 65 være mellom 25-29. Dette er definert som overvekt på BMI-diagrammet. Grunnen til dette er at en litt høyere BMI kan være gunstig for den eldre befolkningen, for eksempel under bekjemping av alvorlig sykdom.


Vil du lese mer om overvekt, hvilke konsekvenser som er forbundet med overvekt, og hvordan du kan oppnå en sunn vekt? Hopp inn og les artikkelen vår om overvekt her!Les også:

Inspirasjon til kjøttfri dag - 10 vegetariske alternativer
Kondisjonstrening – Få opp pulsen og styrk kroppen!
Blodtrykk – Dette sier blodtrykket om din helse


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.