7 enkle råd - Slik klarer du 10.000 skritt om dagen

Skrevet av
Hvordan klare å gå 10.000 skritt hver dag?

Hvordan klare å gå 10.000 skritt hver dag? Du har sikkert hørt at det er sunt for deg å gå 10.000 skritt om dagen, men hvordan kan det la seg gjøre i en hverdag med mange timer stillesitting på jobben hver dag? Vi gir deg tipsene til hvordan du kan få det til. For det er mulig!


En gåtur er sunn - både for kropp og sjel

Virker en lang gåtur kjedelig og kanskje som sløsing av tid? Faktisk er det mange fordeler ved å gå ofte eller helst daglig. En daglig gåtur er nemlig ikke bare sunn for kroppen, men også bra for din mentale helse. Forskning viser at en rask gåtur har en positiv innvirkning på humøret og at daglige gåturer kan ha en effekt på mild til moderat depresjon. 

Jevnlige turer kan også være med på å:

  • Forebygge og minske stress
  • Regulere appetitten
  • Øke blodtilførselen til hjernen og produksjonen av nye celler
  • Gi deg finere hud på grunn av et aktivt blodomløp
  • Minske risikoen for hjertekarsykdommer med 25% ved regelmessig gange

Hvor mange skritt bør jeg gå hver dag?

Skal du følge Helsedirektoratets anbefalinger, skal du være fysisk aktiv minst 30 minutter om dagen ved moderat til høy intensitet. Det kan eksempelvis være rask gange, svømming, sykling, spinning eller sirkeltrening. Vil du bruke mosjon til å fremme et vekttap, skal du derimot opp på 60 minutters fysisk aktivitet daglig.

Når det kommer til mosjon, er 10.000 skritt er et fornuftig mål for daglig bevegelse. Du kommer lett over de 30 minutters anbefalte fysiske aktivitet daglig, får frisk luft og kommer vekk fra skjermer og andre stillesittende fristelser. Går du 10.000 skritt, tilsvarer det cirka 8 km eller 1 time og 40 minutters bevegelse, alt ettersom hvilket tempo du holder.

Strekning eller tempo?

Hvor mye kroppen får ut av 10.000 skritt daglig, kommer an på ditt tempo og terrenget du går i. Går du 4000 skritt i et høyt tempo og et kupert terreng, utfordrer du kroppen i høyere grad, og får opp pulsen mer, enn om du går sakte i et jevnere terreng.

Går du derimot 10.000 skritt i et langsomt tempo og i et flatt område, får du ikke på samme måte utfordret kroppen. Det er altså ikke antallet skritt som er avgjørende for din form og ditt hjerte – det er tempoet. Selv om du ikke forbedrer ditt kretsløp nevneverdig ved en lang, rolig gåtur, er det fortsatt veldig sunt for kroppen å bevege seg – uansett tempo!

Det er nemlig viktig å huske at den beste mosjon, er den du får. Alt teller med i regnskapet om et sunt liv! Mangler du motivasjon til å bevege deg mer eller endre din livsstil? Da kan du lese denne artikkelen med morsomme ideer til aktivitet i det fri.


Hvorfor 10.000 skritt?

Rådet om 10.000 skritt stammer opprinnelig fra Japan, hvor man etter OL i 1964 lanserte den første skritteller under navnet “manpo-kei” - eller 10.000 skritt. Den gang var målet og markedsføringen om de 10.000 skrittene bare et fengende slagord og et tilfeldig valg, som siden har vist seg å være veldig korrekt.

Selv om forskere ikke har funnet et magisk antall skritt, hvor de helsemessige fordeler inntrer, er 10.000 daglige skritt et riktig godt sted å starte. I dag er manpo-kei kjent av alle japanere og de 10.000 skrittene daglig har blitt målet for mange japanere.


Sånn går du 10.0000 skritt om dagen

Tur på skogsvei

Vil du gjerne gå 10.000 skritt daglig, eller vil du generelt bare gå mer? Her får du noen enkle tips til hvordan du kan gå litt hele dagen og dermed raskt nå 10.000 skritt.

1. Kjøp en skritteller

Undersøkelser viser at du går mer hvis du bruker en skritteller. Den lille telleren setter gang i ditt konkurranseinstinkt og er både en lett og morsom måte å holde styr på dine daglige skritt. Mange bruker også et digital klokke eller en smartphone, som ofte har en app til formålet.

2. Start dagen med en gåtur

Stå opp 10-15 minutter tidligere enn du pleier og ta en rask tur i nabolaget før du drar på jobb. På den måten har du satt de første skritt inn på kontoen allerede før du kommer på jobb.

3. Ta trappen

Bor du i en etasjeblokk eller jobber du i 3. etasje, kan du enkelt gå lengre enn du pleier hvis du konsekvent dropper heisen. Her har du mulighet for å få opp pulsen, eller få litt ekstra styrketrening hvis du har ryggsekk eller innkjøpsposer med.

4. Bytt ut sykkelen med gange

Lar du sykkelen eller kanskje bilen stå, får du fort gått mange skritt daglig. Gå når du skal handle, hente barn eller gå til jobb.

5. Skap mulighet for å gå

Øv deg på å skape muligheter for å gå. Du kan parkere bilen et stykke fra jobben, eller når du handler, og du kan arrangere møter hvor dere går i stede for å sitte på et møterom.

6. Bevegelse på jobb

Har du en stillesittende jobb på et kontor, gjelder det å komme opp og stå. Det er sunt for kroppen og kan dessuten gi noen skritt på kontoen. Selv når du sitter ned, kan du øve deg på å reise deg en gang i timen. Hent vann, kaffe, gå over til din kollega i stedet for å skrive en mail eller ta printeren som er lengst vekk.

7. Tur som samvær

Når vi har fri, har vi tendens til å bruke mye tid foran en skjerm. En daglig gåtur kan gi deg og din familie mulighet for å komme vekk fra skjermene, opp av sofaen og ut i naturen. Du kan også invitere en venninne eller venn med på tur i stedet for et cafébesøk.


Inspirasjon til en sunn hverdag

Vil du ha flere gode råd, guides og inspirerende artikler? I det store artikkeluniverset vårt finner du mange spennende artikler om Trening og Kost, Bærekraftig Livsstil, Kosthold og Mosjon og trening. Du kan dessuten finne masse treningsutstyr og slankeprodukter i Slank & Fitness.

pil til toppen med24

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.