Hva er søvnapne?

Skrevet av
Søvnapne

Den hyppigste form for søvnapne som oppleves, er kalt obstruktiv søvnapne eller OSAS. Obstruktiv søvnapne syndrom er en sykdom som skyldes sammenfall i de øvre luftveier under søvnen. Når luftveiene faller helt eller delvis sammen, vil kilden til luftopptak bli blokkert, og det kan volde plagsomme etterfølger såvel som livstruende konsekvenser.

Når luftveiene blokkeres og du utsettes for apne (manglende åndedretsbevegelser), vil det kun være mulig å gjenvinne pusten under en kortvarig oppvåkning. Når det skjer, og søvnen igjen faller over deg, vil luftveiene tillukkes på ny, en ny apne oppstår og din kropp vil igjen ha behov for å vekke deg, sånn at du igjen kan få luft til de livsviktige organer og prosesser.

Visste du at man kan ha mer enn 400 apner i løpet av natten? De forskjellige apner kan vare mellom 10-60 sekunder, men også lengre. De mange sekunder uten luft og de medhørende søvnforstyrrelser, gjør det langt fra uforståelig at en nedsatt søvnkvalitet og dårlig velvære den etterfølgende dag, er prisen man må betale.  


Er søvnapne farlig?

Apnene vil både medføre et fall i blodets oksygeninnhold og endringer i hjertets samt hjernens blodtrykksforhold. Hvis man ikke mottar behandling for søvnapne, kan det yte en stor belastning for hjerte og kar. Sykdommen øker blant annet risikoen for høyt blodtrykk, hjerneblødninger og blodpropper i hjertet.

Den tretthet, utmattelse og søvnighet som følger individet med søvnapne gjennom hele dagen, kan dessuten føre til ulykker blant annet under bilkjørsel. Med søvnapne kan det ofte bli vanskelig å holde de trette og tunge øyne åpne. Små lurer både på arbeidsplassen, hjemme eller under kjørsel kan således bli en uheldig konsekvens.

Søvnapne er derfor forbundet med flere former for helsesomkostninger og sykdom. Ved behandling kan man dog minske risikoen for konsekvensene av søvnapne.  


Mulige konsekvenser ved søvnapne

 • Tretthet, utmattelse og søvnanfall
 • Mentale forstyrrelser
 • Sosiale problemer (både i familien og på arbeidet)
 • Økt risiko for ulykker (bl.a. i trafikken)
 • Endringer i hormonproduksjonen f.eks. nedsatt veksthormon
 • Irritabilitet og nedsatt vekst (særlig hos barn)
 • Økt risiko for hjerte-karsykdommer samt slagtilfeller


Årsak

Ofte oppstår apne som følge av at hjernens luftveier ikke fungerer optimalt. Årsakene til søvnapne er blant annet avhengige av følgende faktorer: 

 • Overvekt
 • Forandringer i den øvre luftvei (forstørrede mandler eller polypper)
 • Forsnevringer i nese eller svelg
 • Hjernesykdommer eller sykdommer i musklene
 • Nedsatt stoffskifte
 • Overforbruk av steroider eller veksthormon.
 • Dårlig hjerte

Alkohol og sovemedisin kan dessuten være med til å forverre obstruktiv søvnapne.


Har jeg søvnapne?

Noen av de hyppigste tegn på søvnapne er dagtretthet samt søvnanfall. Snorking er derutover et av de mest allminnelige symptomer på søvnapne. Over 20% av befolkningen snorker i løpet av søvnen, men allikevel vil kun en mindre andel av disse ha/få søvnapne. Symptomene kan like så være: 

 • Snorking med pustepauser
 • Utmattelse
 • Uforklarlig/hyppig oppvågning under søvn
 • Økt tilbøyelighet til vannlatning om natten
 • Konsentrasjons- og hukommelsesbesvær
 • Følelsen av aldri å være uthvilt
 • Irritabilitet
 • Potensforstyrrelser
 • Smerter i toppen av magen under søvn


Hvor hyppig er søvnapne?
Søvnapne ses både hos voksne og barn. Mens det minimum finnes 2-4% menn som lider av søvnapne, finnes det omtrent 1-2% kvinner, som har sykdommen. Som regel stiger risikoen for søvnapne med alderen.

Vær oppmerksom på at ovenstående symptomer kan være tegn på andre sykdommer eller lidelser. Såfremt du har mistanke om søvnapne eller opplever endringer i ditt fysiske velvære, bør du henvise deg til egen lege for en profesjonell vurdering. Man bør overordnet la seg undersøke hvis man har tendens til voldsom snorking og følelsen av ikke å være uthvilt i løpet av dagen etter en “normal nattesøvn”.

Opplever du søvnbesvær, finnes det flere søvnapparater, naturlegemidler, medisin og kosttilskudd, som kan bidra til en bedre søvn. Du kan finne flere produkter mot søvn i sortimentet hos Med24.no. 


Undersøkelse for søvnapne

I første omgang vil undersøkelser foretas hjemme eller under indleggelse. Her brukes utstyr som er i stand til å måle pusting, søvn og hjerterytme om natten. Mange andre sykdommer avklares også ved hjelp av de forskjellige tester. Blant annet kan man i form av blodprøver m.m. foreta en vurdering av årsaken til dine problemer.  


Behandling av søvnapne

Såfremt din snorking har tendens til å volde en mild grad av søvnapne, kan legen eventuelt foreta et kirurgisk inngrep på ganen eller forsnevringer i nesen. De fleste barn som enten snorker mye eller har søvnapne, vil få fjernet enten mandler eller polypper som behandling.

Den behandling som oftest brukes til voksne med OSAS er kalt CPAP.

Hvad er CPAP?
Continuous positive airway pressure (CPAP) er en overtrykksbehandling med luft som gis gjennom en ansiktsmaske. Med denne behandling er det mulig å oppheve de pustepauser, som søvnapne forårsaker. Masken kan både gi en normalisering av din søvn og forbedring av din energi i dagligdagen. Dog kan bivirkninger eller plager som tørre slimhinner eller tåreflod forekomme. 


Hva kan du selv gjøre?

Snorker du mye, eller lider du av overvekt, har du en økt risiko for å utvikle OSAS. Her kan du hjelpe deg selv blant annet ved vekttap - regelmessig mosjon, sunn kost og unngå sukkerholdige varer samt alkohol og røyking. Disse råd kan også lette livet for personer som i forveien lider av søvnapne.

Unngå helst mosjon og måltider kort tid før sengetid, da det kan nedsette søvnkvaliteten. Hvis du lider av søvnapne, bør du være oppmerksom på at sovemidler og bestemte typer medisin kan forverre sykdommen. 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.