Hva er søvnapné?

Skrevet av
Mann med søvnapné brukes CPAP-maskin under soving

Sover du urolig, våkner om natten og føler at du ikke får puste ordentlig under nattesøvnen? Da kan det være at du lider av søvnapné, som i verste fall kan ha alvorlige konsekvenser for helsen din. Les mer om hva søvnapné er her!

Hva er søvnapné?

Den hyppigste form for søvnapné som oppleves, er kalt obstruktiv søvnapné eller OSAS. Obstruktiv søvnapné syndrom er en sykdom som skyldes sammenfall i de øvre luftveier under søvnen. Når luftveiene faller helt eller delvis sammen, vil kilden til luftopptak bli blokkert, og det kan volde plagsomme etterfølger så vel som livstruende konsekvenser.

Når luftveiene blokkeres og du utsettes for apne (manglende åndedretsbevegelser), vil det kun være mulig å gjenvinne pusten under en kortvarig oppvåkning. Når det skjer, og søvnen igjen faller over deg, vil luftveiene tillukkes på ny, en ny apne oppstår og din kropp vil igjen ha behov for å vekke deg, sånn at du igjen kan få luft til de livsviktige organer og prosesser.

Visste du at man kan ha mer enn 400 pustestopp i løpet av natten? De forskjellige pustestoppene kan vare mellom 10-60 sekunder, men også lengre. De mange sekunder uten luft og de medhørende søvnforstyrrelser, gjør det langt fra uforståelig at en nedsatt søvnkvalitet og dårlig velvære den etterfølgende dag, er prisen man må betale.

Er søvnapné farlig?

Pustestoppene vil både medføre et fall i blodets oksygeninnhold og endringer i hjertets samt hjernens blodtrykksforhold. Hvis man ikke mottar behandling for søvnapné, kan det yte en stor belastning for hjerte og kar. Sykdommen øker blant annet risikoen for høyt blodtrykk, hjerneblødninger og blodpropper i hjertet.

Den tretthet, utmattelse og søvnighet som følger individet med søvnapné gjennom hele dagen, kan dessuten føre til ulykker blant annet under bilkjørsel. Med søvnapné kan det ofte bli vanskelig å holde de trette og tunge øyne åpne. Små lurer både på arbeidsplassen, hjemme eller under kjørsel kan således bli en uheldig konsekvens.

Søvnapné er derfor forbundet med flere former for helsesomkostninger og sykdom. Ved behandling kan man dog minske risikoen for konsekvensene av søvnapné.  


Mulige konsekvenser ved søvnapné:

 • Tretthet, utmattelse og søvnanfall
 • Mentale forstyrrelser
 • Sosiale problemer (både i familien og på arbeidet)
 • Økt risiko for ulykker (bl.a. i trafikken)
 • Endringer i hormonproduksjonen f.eks. nedsatt veksthormon
 • Irritabilitet og nedsatt vekst (særlig hos barn)
 • Økt risiko for hjerte-karsykdommer samt slagtilfeller

Årsaker til søvnapné

Ofte oppstår apné som følge av at hjernens luftveier ikke fungerer optimalt. Årsakene til søvnapné er blant annet avhengige av følgende faktorer: 

 • Overvekt
 • Forandringer i den øvre luftvei (forstørrede mandler eller polypper)
 • Forsnevringer i nese eller svelg
 • Hjernesykdommer eller sykdommer i musklene
 • Nedsatt stoffskifte
 • Overforbruk av steroider eller veksthormon.
 • Dårlig hjerte

Alkohol og sovemedisin kan dessuten være med til å forverre obstruktiv søvnapné.

Har jeg søvnapne?

Noen av de hyppigste tegn på søvnapné er dagtretthet samt søvnanfall. Snorking er derutover et av de mest allminnelige symptomer på søvnapne. Over 20% av befolkningen snorker i løpet av søvnen, men allikevel vil kun en mindre andel av disse ha/få søvnapné. Symptomene kan like så være: 

 • Snorking med pustepauser
 • Utmattelse
 • Uforklarlig/hyppig oppvågning under søvn
 • Økt tilbøyelighet til vannlatning om natten
 • Konsentrasjons- og hukommelsesbesvær
 • Følelsen av aldri å være uthvilt
 • Irritabilitet
 • Potensforstyrrelser
 • Smerter i toppen av magen under søvn

Hvor hyppig er søvnapné?

Søvnapné ses både hos voksne og barn. Mens det minimum finnes 2-4% menn som lider av søvnapné, finnes det omtrent 1-2% kvinner, som har sykdommen. Som regel stiger risikoen for søvnapné med alderen.

Vær oppmerksom på at ovenstående symptomer kan være tegn på andre sykdommer eller lidelser. Såfremt du har mistanke om søvnapné eller opplever endringer i ditt fysiske velvære, bør du henvise deg til egen lege for en profesjonell vurdering. Man bør overordnet la seg undersøke hvis man har tendens til voldsom snorking og følelsen av ikke å være uthvilt i løpet av dagen etter en “normal nattesøvn”.

Opplever du søvnbesvær, finnes det flere søvnapparater, naturlegemidler, medisin og kosttilskudd, som kan bidra til en bedre søvn. Du kan finne flere produkter mot søvn i sortimentet hos Med24.no. 

Undersøkelse for søvnapne

I første omgang vil undersøkelser foretas hjemme eller under innleggelse. Her brukes utstyr som er i stand til å måle pusting, søvn og hjerterytme om natten. Mange andre sykdommer avklares også ved hjelp av de forskjellige tester. Blant annet kan man i form av blodprøver m.m. foreta en vurdering av årsaken til dine problemer.  

Behandling av søvnapne

Såfremt din snorking har tendens til å volde en mild grad av søvnapné, kan legen eventuelt foreta et kirurgisk inngrep på ganen eller forsnevringer i nesen. De fleste barn som enten snorker mye eller har søvnapné, vil få fjernet enten mandler eller polypper som behandling.

Den behandling som oftest brukes til voksne med OSAS er kalt CPAP.


Hva er CPAP?

Continuous positive airway pressure (CPAP) er en overtrykksbehandling med luft som gis gjennom en ansiktsmaske. Med denne behandling er det mulig å oppheve de pustepauser, som søvnapné forårsaker. Masken kan både gi en normalisering av din søvn og forbedring av din energi i dagligdagen. Dog kan bivirkninger eller plager som tørre slimhinner eller tåreflod forekomme. 

Hva kan du selv gjøre?

Snorker du mye, eller lider du av overvekt, har du en økt risiko for å utvikle OSAS. Her kan du hjelpe deg selv blant annet ved vekttap - regelmessig mosjon, sunn kost og unngå sukkerholdige varer samt alkohol og røyking. Disse råd kan også lette livet for personer som i forveien lider av søvnapné.

Unngå helst mosjon og måltider kort tid før sengetid, da det kan nedsette søvnkvaliteten. Hvis du lider av søvnapné, bør du være oppmerksom på at sovemidler og bestemte typer medisin kan forverre sykdommen. 


Les også:

Sliter du med å sove?
Hvorfor snorker vi? Få svaret her!
Hva er migrene?


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.