Hva er snorking og hvordan bli kvitt det?

Skrevet av
Plagsom og forstyrrende høylytt snorking

Snorking er det vanligste søvnrelaterte problemet blant folk, og er generelt ikke farlig. Det kan like vel være sjenerende og plagsomt, og kan forstyrre søvnen til både deg og partneren din. Les mer om hva snorking faktisk er og hvordan du kan prøve å bli kvitt det.

Hvorfor snorker vi?

Årsaken til snorking er vibrasjoner i bløtvevet bakerst i halsen. Når tungen slapper av under søvnen, synker den tilbake mot bakveggen i svelget og innsnevrer dermed for luftpassasjen, hvor luftens hastighet stiger. Dette setter i gang en vibrasjon av den bløte ganen og drøvlen. Denne vibrasjonen er lyden vi kjenner som snorking, og hvor høy snorkingen er kan variere.

De aller fleste snorker nå og da, og det kan også komme noe an på hvilken posisjon man sover i. Det er generelt sett ikke regnet som farlig og snorke, selv om det imidlertid kan oppleves som plagsomt eller sjenerende.

Er det noen som snorker mer enn andre?

Snorking forsterkes av overvekt, eller når man har drukket alkohol eller brukt sovemedisin. Røyking kan også forverre snorking i og med at det kan medføre til hyppigere nesetetthet. Det samme gjelder om man er allergisk.

Er snorking farlig?

Snorking er et av de mest forekomne søvn-relaterte problemene. Omtrent 40% av befolkningen snorker til vanlig, derav 50% av alle menn og 30% av alle kvinner mellom 45 og 64 år. De fleste av tilfellene vil omtales som det man kaller "sosial snorking" – altså snorking som kanskje er til irritasjon for de rundt oss, men som er helt ufarlig. Det er ingen grunn til bekymring med mindre man opplever andre symptomer i tillegg, som dårlig søvnkvalitet, oppvåkninger om natten og trøtthet på dagtid.

En mer alvorlig snorkelidelse er obstruktiv søvnapné. Her vil trange luftveier ikke kun føre til snorking, men også pustestopp under søvnen. Dette kan gi alvorlige konsekvenser for helsen, samt plager i hverdagen som konsentrasjonsvansker og søvnighet. Sykdommen er ganske sjelden med ca. 2% av befolkningen som lider av obstruktiv søvnapné, der overvektige og menn er mer utsatt.


Faktorer som kan forverre snorking:

Hvis du ønsker å bli kvitt snorkingen er det lurt å vite om forverrende faktorer. Punktene under er bevist å forverre snorking, og er best å unngå om dersom du vil slutte å snorke.


Alkohol: Med alkohol i blodet hemmes respirasjonssenteret i hjernen, musklene i svelget blir mer slappe, samtidig som vevet i svelget blir mer hevet. Luftpassasjen blir altså trangere.

Medisin: Muskelavslappende medisin, beroligende medisin og søvnmedisin har alle en grad av samme påvirkning som alkohol så lenge det finnes i kroppen.

Fysisk tretthet: Etter en langvarig fysisk anstrengelse er man mer trett enn vanlig. Ved hvile minskes muskelspenningen og man blir slappere. Dette gjelder også svelgets muskulatur.

Overvekt: Overvekt øker risikoen for snorking og søvnapné. Ved overvekt økes fettdepotene på halsen slik at halsomfanget økes, samtidig som svelgets diameter minskes, særlig når man ligger ned. Vektnedgang kan minske både apnetendens og snorking. 


Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt snorking?

Hvis snorkingen din plager deg eller andre er det naturlig å ville bli kvitt det. Det finnes imidlertid ingen "kur" mot snorking, men vi har samlet noen løsninger du kan prøve ut.

1. Reduser alle forsterkende faktorer

Bruk listen over og kutt ut så mye du klarer. Dette gjelder både alkohol, røyking og sovemedisiner. Husk å rådføre deg med lege før du begynner å trappe ned på eventuelle andre medisiner.

2. Få nok søvn

Snorking forverres desto tyngre man sover. Hvis du er godt uthvilt hver natt vil du ikke være like utslitt når du først går til sengs. Dermed er det mulig at snorkingen vil dempe seg hvis du tar søvnen seriøst.

3. Tren regelmessig

Overvekt forverrer snorking, og inaktivitet bidrar til å holde på en høyere fettprosent. Det kan dermed være til fordel for overvektige som snorker å prøve å få opp aktivitetsnivået.

4. Juster liggestillingen din

Som tidligere nevnt kan soveposisjon ha noe å si for snorking. Å sove på ryggen kan føre til mer snorking fordi det tillater tungen å falle ned mot svelget lettere. Det kan derfor kanskje hjelpe å sove på siden i stedet. Et annet alternativ er å heve hodet når du sover med en høyere eller ekstra pute.

5. Støvsug og vask hjemme

Hvis snorkingen din blir utløst eller forverret av pollen-, pels- eller støvallergi, bør du begynne å støvsuge hyppigere. Det kan også være lurt å skifte sengetøy oftere. Dette gjør at du ikke blir eksponert for allergi flere steder enn nødvendig, og at du dermed ikke vil være like tett i nesen når du sover. Husk også å ikke henge klær til tørk utendørs i pollensesongen dersom du er allergisk.

6. Snorkeskinne

En snorkeskinne / bittskinne kan potensielt åpne luftveiene dine imens du sover ved å sørge for en bedre og mer åpen tungeposisjon. Hvis du skal bruke snorkeskinne er det best med en som er laget spesielt for deg av lege eller tannlege.

7. Tunge- og ganeøvelser

Noen studier har bevist bedring ved å gjøre tunge- og ganeøvelser. Dette er trolig fordi musklene i området blir styrket. Her har du et eksempel på noen øvelser:


  1. Sug fast tungen i ganen og hold så lenge du kan.
  2. Press tungen mot de øvre fortennene, og gli deretter tungen bakover i ganen imens du fortsetter å presse.
  3. Sett spissen av tungen på baksiden av fortennene i underkjeven, og press undersiden av tungen mot munngulvet.

8. Snorkeoperasjon

Dersom du har prøvd ut mye og ingenting ser ut til å virke, kan du vurdere å operere. Under en såkalt snorkeoperasjon vil det bli festet små implantater til ganen, som vil gjøre bløtvevet fastere og dermed forhindre store vibrasjoner som forårsaker snorking.


Kilder: Lommelegen, NHI, Kry og Volvat.


Les også:

Sliter du med å sove?
Overvekt – les om årsaker og konsekvenser!
Pollenallergi: 10 gode tips for egenomsorg & forebygging


Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.