Pollenallergi: 10 gode tips for egenomsorg & forebygging

Skrevet av
Eng med masse pollen flyvende i luften under pollensesongen

Selv om vi i dag har rikelig med behandlinger mot pollenallergi, har stadig flere problemer med kløende og røde øyne, rennende nese og kløende hals. Allergien lar seg ikke kurere, men heldigvis kan du få hjelp av både reseptfrie og reseptbelagte medisiner. Her får du 10 gode tips til hvordan du kan lindre plager og unngå situasjoner som gir deg symptomer.
Hva er pollenallergi?

Pollenallergi er en allergisk reaksjon mot pollen fra planter, gress og trær og kan gi symptomer som øyeplager, nesetetthet, kløe i munn, hals og svelg. Høysnue omtales hyppig i forbindelse med pollenallergi og er også kjent som allergisk nesetetthet eller allergisk rhinitt. Høysnue (allergisk rhinitt) er en allergisk reaksjon i neseslimhinnen. Høysnue er en sykdom som kan være sesongbetont eller vare hele året. Hvis det er høysnue i enkelte måneder, vil det vanligvis være allergi mot bjørkepollen eller gresspollen. Har du symptomer hele året kan det i stedet dreie seg om støvallergi eller allergi mot kjæledyr. 

Symptomene på pollenallergi kan bl.a. være:

  • Tett, kløende og rennende nese
  • Hyppig nysing
  • Vannaktig sekret i nesen
  • Kløe i nese og øyne
  • Ev. nedsatt luktesans
  • Tretthet og nedsatt konsentrasjonesevne

Noen av symptomene kan minne om et virus og kan derfor være grunn til bekymring. Husk alltid å følge gjeldende retningslinjer og anbefalinger, bruk et munnbind ved behov og oppretthold et høyt nivå av håndhygiene.


Gode råd til egenomsorg

Heldigvis kan du gjøre noe selv for at allergien skal påvirke livet ditt minst mulig. I tillegg til medisiner kan fornuftige livsvalg og omtanke spare deg for de verste ulempene. Spesielt personer med alvorlig allergi kan føle seg nærmest invalidiserte i månedene det er mye pollen i luften. Få tips og råd her om hvordan du kan ta vare på deg selv og beskytte deg selv.

1. Unngå utendørsaktiviteter når pollentallene er høye

Det kan være en veldig god idé å følge dagens pollentall for å kunne regulere allergimedisinen din. Hvis du er hardt rammet, kan du vurdere å unngå utendørsaktiviteter på dagtid i periodene pollentallene er svært høye. Et enkelt sted å holde øye med pollentallene er f.eks. ved hjelp av Astma- og Allergiforbundets pollenvarsel på nett.

2. Bruk briller eller solbriller

Et annet smart tips er å bruke briller eller solbriller når du er utendørs. Brillene kan være fine hvis du har symptomer på høysnue som kløende eller røde øyne. Selv om glass ikke kan fange opp alle pollenpartikler, kan de spare deg for mye.

3. Ta et bad før sengetid

Om sommeren er det vanskelig å sitte inne hele dagen når solen står høyt og temperaturene stiger. For å unngå ytterligere irritasjon av hud, øyne og nese kan du ta et bad før sengetid slik at pollen vaskes av håret, klærne og ikke kommer inn i sengetøyet.

4. Bruk en beroligende øyekrem

Høysnue og andre allergier kan forårsake kløende øyne. Du kan derfor med fordel bruke en beroligende øyekrem som La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Eyes. Denne fantastiske øyekremen har en beroligende effekt og er spesielt god for sensitive øyeområder. Den reduserer ubehag og rødhet, og er derfor egnet for allergisk og intolerant hud.

5. Bruk pollenfiltre

I dag kan du kjøpe flere forskjellige løsninger som kan bidra til å beskytte deg mot pollen. Et av disse er pollenfiltre, som kan monteres i ventilasjonsanlegget i bilen, i boligen og ev. på jobb. Du kan også bruke nesefilter i høysesongen. Nesefilteret plasseres i nesen og hindrer pollen i å forstyrre slimhinnene. Hos Med24.no kan du kjøpe Rhinix, som er et klinisk dokumentert nesefilter.

6. Unngå lufting på dagtid

Unngå å lufte på dagtid, når pollennivået vanligvis er på det høyeste. Du kan derimot med fordel lufte ut om morgenen eller om kvelden etter at duggen har falt. Hold vinduer og dører lukket i de periodene hvor pollentallene er svært høye.

7. Skyll nesen og øynene flere ganger om dagen

Har du først fått pollen i øynene, kan det ha vært nødvendig å skylle nesen og øynene flere ganger daglig med saltvannsnesespray, nesespray eller engangsampuller for å fjerne pollen og ev. sekret. Alternativt kan du bruke sterile våtservietter for øynene for å fjerne pollen.

8. Unngå å tørke tøy utendørs

Det er ikke noe bedre enn følelsen av nyvasket sengetøy som har fått tørke i solen en hel dag. Lider du av høysnue kan det dessverre være en dårlig idé å henge opp sengetøy utendørs. Du risikerer å dra med deg pollen i sengen, hvor du kan få de samme allergiske reaksjonene som om du var ute.

9. Få nok søvn

Sørg for å ha faste leggetider og lytt til kroppen din. Slik opprettholdes en stabil hormonbalanse og dette gir immunforsvaret de beste forutsetningene. Melatonin, som er kroppens søvnhormon, skilles ut om kvelden. Stoffet gjør oss søvnige og produseres under søvn i mørket. Produksjonen stoppes når vi blir truffet av lys. Unngå derfor å sove med lys, mobiltelefoner, iPads etc.

10. Oppretthold et høyt hygienenivå i hjemmet

Særlig pollen og husstøvmidd kan være til sjenanse i hjemmet dersom sengetøyet ikke skiftes og rengjøres grundig. Det er derfor viktig med en ukentlig rengjøring for å fjerne både pollen og husstøvmidd i boligen.


Les også:

Allergi & høysnue - forebyggelse og behandling
Histaminintoleranse - symptomer og behandling
Vernemidler og beskyttelse mot virus


pil til toppen med24

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.