Vernemidler og beskyttelse mot virus

Skrevet av
Dame kjøper inn med munnbind - beskyttelse mot coronavirus

I denne tiden med en pandemi forsaket av smittsomt virus, er det stort fokus på hvordan vi sammen kan begrense overførsel av smitte til hverandre. Derfor har du kanskje overveid hvordan du best håndterer den utfordring som individ, og om du kan ha nytte av å bruke vernemidler.

Det finnes flere forskjellige former for vernemidler som kan beskytte deg mot smitte fra partikler, bakterier og virus som Coronavirus, men det er avgjørende at du før bruk setter deg grundig inn i hvordan vernemidlene brukes og bortskaffes, så du ikke ender opp med en ekstra kilde til smitte.


Unngå smitte med personlige vernemidler

I luften omkring oss og på mange overflater, kan det være mange kilder til smitte. Det kan sitte bakterier og små viruspartikler etterladt av andre menneskers hender overalt, og især plastikk og metall som dørhåndtak, mobiltelefoner og gelendere kan være fylte med bakterier eller små viruspartikler. Derfor er det vanskelig å holde seg helt fri for smitte når man beveger seg ut i offentligheten og blant andre mennesker. Til tross for det har du likevel flere muligheter for å beskytte deg selv og andre fra smitte.

Når du handler på internettet og mottar din pakke, behøver du dog ikke være bekymret for å komme i kontakt med en kilde til smitte. WHO har nemlig uttalt at risikoen for å bli smittet ved å motta pakker – selv fra områder med Covid-19, er meget liten.

De forskjellige former for vernemidler har fordeler og ulemper i forskjellige situasjoner, og du bør derfor sette deg inn i når et vernemiddel kan utgjøre en hjelp og ekstra beskyttelse, og når det bare er til ekstra besvær.


Hold dine hender rene med håndsprit

Kvinne bruker håndsprit til desinfeksjon av hendene - beskyttelse mot coronavirus

En av de mest effektive og grunnleggende måter du kan minske risikoen for å bli smittet med virus eller bakterier, er ved å ha en grundig og god håndhygiene. I gjennomsnitt tar vi mennesker nemlig på vårt eget ansikt mange ganger i timen, og hvis bakterier eller virus fra hendene kommer i kontakt med én av slimhindene i ansiktet – f.eks. i øyne, nese eller munn, har de adgang til kroppen og kan gjøre deg syk. Derfor er rene hender første skritt til å unngå smitte, for det er utrolig vanskelig å minne seg selv om å unngå å røre ved noen overflater som ikke er helt rene.

Håndsprit er en effektiv og enkel løsning til å desinfisere dine hender, når du har tatt på potensielle kilder til smitte. Du kan hurtig ta håndspriten frem fra vesken når du er på farten og ikke har mulighet for å få vasket hender. Et meget smittsomt virus som coronavirus, som gir infeksjon med COVID-19, kan overleve i mange timer på de fleste overflater, og på plastikk og metall kan virus faktisk overleve i helt opp til 3 døgn. Det kan være meget vanskelig å unngå å røre ved overflater som disse, både fordi det av og til er nødvendig, og fordi det krever stor omlegging av våre vaner å holde hendene i ro, når vi beveger oss rundt. Vi nordmenn er ikke vant til å skulle bekymre oss om hygiene i det offentlige rom i samme grad som spredningen av coronavirus krever, og derfor er det en god løsning hvis vi forsøker å huske å sprite hendene med jevne mellomrom.

For at en håndsprit med alkohol er effektiv mot corona virus (Covid-19), er anbefalingen 60% ved etanol og 70% ved isopropanol. Alle de typer håndsprit du finner i kategorien “Håndsprit”, overholder anbefalinger og standarder for håndsprit, og er derfor effektive i kampen mot Corona-virus.


Hjemmelaget håndsprit

Det er i øyeblikket stor etterspørsel på håndsprit. Hvis du ikke har mulighet for å få tak i håndsprit med en tilstrekkelig høy alkoholprosent, kan du forsøke deg med å lage en hjemmelaget håndsprit, som kan brukes sammen med grundig håndvask. Du kan lære å lage din egen håndsprit i denne artikkelen, hvor du får to forskjellige guides til rengjøringsmidler til hendene. Hvis din håndsprit er basert på etanol, anbefales det en alkoholprosent på minimum 60% for effektivt å slå coronavirus ihjel, og hvis du bruker isopropanol alkohol er det hele 70% ifølge amerikanske CDC.

Ellers anbefales det at du holder en god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask. Det er dog viktig at du vasker hendene grundig og husker å rengjøre alle områder av hendene - faktisk overses flere viktige områder ofte, og her kan virus gjemme seg og utgjøre en smittefare. Få styr på håndvasken i vår artikkel “Slik vasker du dine hender riktig”, hvor du får en utførlig guide til håndvask i trinn. Det er selvfølgelig viktig at du bruker en god håndsåpe, som lett kan fordeles på hendene, og at du sørger for å holde din såpedispenser eller såpestykke fri for bakterier.


Hansker som ekstra beskyttelse

En annen måte å holde hendene rene på, er ved å bruke engangshansker, som er en direkte barriere mellom dine hender og dine omgivelser. På den måten får du ikke smittsomme stoffer direkte på hendene, og de uvante hansker kan minne deg om ikke å røre deg selv i ansiktet. Med engangshansker kan du rett enkelt skille deg av med eventuelt kontaminerede hansker, hvis du har rørt ved en kilde til smitte.

Du kan få hansker i latex eller nitril, som er deilig elastiske og lette å få på, og som etterhvert tilpasser seg din hånds form når du har fått dem på. Når du bruker hansker, kan virus og bakterier godt overleve på hanskenes overflate, men hanskene kan bidra til din generelle gode håndhygiene samt fungere som en påminnelse om at du ikke skal røre deg i ansiktet eller andre overflater før du har desinfiert dine hender. For mange mennesker vil det nemlig være underlig og uvant å klø seg i øyne eller nesen med hansker på, og på den måten unngår du å gi smittsomme stoffer adgang til dine slimhinner.


Kan munnbind hjelpe?

Kvinne med munnbind i offentligheten beskyttelse mot coronavirus

Du har kanskje sett flere mennesker i Asia som benytter seg av munnbind i hverdagen til å beskytte seg selv mot forurensing i luften, men også her hjemme kan munnbind være nyttige å bruke. Med et munnbind har du ikke direkte adgang til din nese og munn, og du kommer derfor ikke til å infisere deg selv ved et uhell hvis du har bakterier, virus eller andre smittsomme stoffer på hendene.

Med et munnbind kan du dessuten stoppe partikler fra din munn og nese i å spre seg gjennom nys, drypp og små dråper med partikler. Den eventuelle smitte vil bli fanget av munnbindet, og blir ikke spredt til dine omgivelser, og du har begrenset risikoen for å smitte dine medmennesker. For at et munnbind fungerer optimalt, er det dog viktig at du påfører det korrekt samt skifter munnbindet ut når det blir vått. Du kan lese mer om bruken av munnbind her, hvor du dessuten kan finne forskjellige effektive medisinske munnbind.


Engangskitler

I forbindelse med utbredelsen og spredningen av Corona virus, har det blitt vanskelig å besøke sine nærmeste når vi samtidig skal unngå smittespredning. Et ekstra tiltak som kan begrense faren ved besøk, er engangskitler i non woven materiale, som lett kan åpnes og lukkes med borrelås. Kitlen utgjør en ekstra barriere mellom deg og dine omgivelser, og den er derfor meget velegnet til å bruke som en besøkskittel eller lignende.

Bruk av en engangskittel kan sikre at du ikke får kontaminert ditt eget tøy eller hud, og at du lett kan ta av og bortskaffe en eventuelt kontaminert kittel uten å komme i direkte kontakt med smitsomme stoffer. Du bør kassere kitlen straks etter bruk, så du ikke risikerer å spre virus eller mikroorganismer til andre overflater, hvor smitten kan spres ytterligere til andre personer.


Test deg selv med korona hjemmetest

Nå kan du selv teste deg med en korona hjemmestest. Det er både enkelt å gjøre, og så har du svaret ditt på bare 15-20 minutter. Da slipper du å vente på time for å testes, da denne kan tas hjemme i egen stue. Denne testen er en antigentest og erstatter ikke PCR-test.


Bli hjemme og hold god avstand

Hos Med24.no gjør vi vårt beste for å gi deg så sikre forutsetninger som mulig for å begi deg ut i samfunnet når det er strengt nødvendig. Derfor kan du bestille forskjellige typer av vernemidler online og få levert dem direkte til døren hjemme, som kan gi deg beskyttelse når du er vekk hjemmefra. Vi følger alltid anbefalingene fra myndighetene og oppfordrer derfor til å holde seg så mye hjemme som mulig og unngå tett fysisk kontakt med andre mennesker. Vi skal stå sammen i vanskelige tider som disse og vise hensyn og samfunnssinn, for at vi alle sammen kommer best ut på den andre siden.

Gå til top

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.