Histaminintoleranse - symptomer og behandling

Skrevet av
histaminintolerence-med24

Får du hodepine, flatulens eller allergiske hudreaksjoner etter et glass rødvin til middag eller etter å ha spist en sjokoladebit? Selv om det ser ut som en allergi ved første øyekast, kan det være histaminintoleranse. Lær om årsaken, symptomene og behandlingen av histaminintoleranse i denne artikkelen.


Hva er histamin?

Histamin er et signalstoff i kroppen som sprer informasjon mellom cellene dine og er viktig for immunforsvaret ditt. Stoffet er produsert av en aminosyre, og kan både produseres i kroppen og konsumeres gjennom mat. Histamins funksjoner er mange og viktige, og stoffet påvirker blant annet søvnrytmen, tarmsystemet og appetitten. Det frigjøres også ved allergiske reaksjoner og kan gi diaré, oppkast og mye mer. Mange lever hele livet uten problemer med histamin, mens andre opplever at de er intolerante.


Hva er årsaken til histaminintoleranse?

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor kroppen din ikke tåler et stoff som den kan lage selv. Histaminintoleranse er forårsaket av at kroppen din ikke klarer å bryte ned histaminet. Enzymet diaminoksidase (også kalt DAO) må bryte ned histaminet etter bruk, slik at det ikke tas opp i tarmen og påvirker kroppen din. Hvis du opplever allergilignende reaksjoner etter å ha spist histaminrik mat, har du sannsynligvis et lavt nivå av DAO og kan derfor ikke bryte ned histaminet.


Typiske symptomer på histaminintoleranse:

 • Diaré
 • Irritabel tykktarm
 • Oppkast og kvalme
 • Magesmerter og magekramper
 • Kronisk forstoppelse
 • Luft i magen og oppblåsthet
 • Hodepine
 • Rennende øyne og nese
 • Hoste
 • Svimmelhet
 • Ekstrem tretthet
 • Hevelse i øyne, lepper og svelg
 • Rødhet i ansikt og/eller på brystet
 • Kløe
 • Eksem
 • Utslett
 • Sterkere menstruasjonssmerter

Du kan oppleve ett eller flere av disse symptomene så snart du har inntatt histaminrik mat, men reaksjonene kan også komme flere timer senere. Symptomene kan vare opptil 12 timer. Det er viktig å huske at alle har et individuelt nivå av toleranse. Det betyr at du kan oppleve allergilignende reaksjoner med en gang du har spist en sjokoladebit, mens andre først blir syke etter å ha spist en hel plate.


Matvarer du bør unngå

Histamin finnes hovedsakelig i matvarer som er fermentert, høyt bearbeidet eller konservert. En god generell regel er at du bør spise ferskt og ubehandlet kjøtt og grønnsaker for å unngå reaksjoner på din intoleranse.

Det er ikke bare matvarer som har et høyt innhold av histamin som kan gi ubehag. Det finnes også matvarer som sørger for at kroppen din selv frigjør mer histamin, og du bør derfor også unngå dem. Samtidig er det også matvarer som forstyrrer DAO-enzymes nedbrytning av histamin.

Alle disse matvarene, enten de sørger for større produksjon eller bare inneholder mye histamin, er inkludert i følgende liste:

Tabel over histaminrige fødevarer og alternativer

Behandling av histaminintoleranse

Hvis du får utført en allergitest av legen din på grunn av symptomer på histaminintoleranse, vil den være negativ. Histaminintoleranse er ikke en allergi, selv om symptomene er like og begge oppstår når du spiser mat.


Hva kan du gjøre selv?

Den mest effektive behandlingen for histaminintoleranse er å unngå matvarer med mye histamin. Dette kan imidlertid være en utfordring da produsentene ikke trenger å informere deg om histamininnholdet på emballasjen. Histamin er dessuten umulig å unngå helt, da nesten all mat inneholder et høyere eller lavere nivå av histamin. Du kan enkelt leve et helt normalt liv med histaminintoleranse, og kan endre kostholdet dersom det er grunn til mistanke om intoleranse mot histamin gjennom følgende faser:


Fase 1: 14 dager uten histamin

Spis kun histaminfri eller histaminfattig mat i 14 dager. Hvis du opplever en rask bedring, er dette et tegn på histaminintoleranse.


Fase 2: Test deg selv

Etter de første 14 dagene kan du nå gradvis gjeninnføre histamin i små mengder til kostholdet ditt. Test en enkel matvare per dag og noter mengde, symptomer og tid i en symptomdagbok. På den måten kan du holde styr på hva og i hvilken mengde du tåler de utvalgte matvarene. Denne fasen bør vare seks til åtte uker. Hold også øye med andre faktorer, inkludert menstruasjon, medisiner og stress.


Fase 3: Langtidsplanen

I starten av tredje fase vil du forhåpentligvis ha en generell oversikt over hvilke matvarer kroppen tåler og i hvilke mengder. Dermed har du også laget et variert kosthold som du forhåpentligvis kan følge på ubestemt tid.

Reseptfrie legemidler mot histaminintoleranse

I dag finnes det ulike typer medisiner som virker mot histaminintoleranse. Histaminintoleranse kan imidlertid ikke kureres med medisiner, men medisinen kan lindre symptomene på kort sikt. Selv om du tar medisiner, er det ikke sikkert at alle symptomer forsvinner dersom du fortsetter å spise histaminrik mat. De vanligste medisineringsformene er antihistaminer og produktet DAOsin.Vil du vite mer?

Har du spørsmål om histaminintoleranse? Ikke nøl med å kontakte våre dyktige og utdannede farmakologer som står klare til å svare på dine spørsmål. Ta kontakt med dem her!


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.