Hemmeligheten bak ingefær

Skrevet av
Oppkuttet ingefær til matlaging

Ingefær er en av de mest populære ingrediensene i det asiatiske kjøkkenet, og de fleste her hjemme kjenner den særlig som tilbehør til sushi eller i ingefærshots. Men ingefær er mye mer enn bare en ingrediens. Faktisk har den lille, knollformede roten blitt brukt for sine egenskaper i tusenvis av år.

Hva er ingefær?

Ingefær, som har det latinske navnet Zingiber, er en stengelknoll som først og fremst vokser i Asia og tropiske strøk, da roten trives best i temperaturer over 25 grader. Den interessante delen av planten kalles rhizomet, som er den delen av planten som vokser rett rundt jordoverflaten. Det mer vanlige navnet på rhizomet er ingefærrot. Ingefærplanten er i slekt med kardemomme og gurkemeie, og de brukes også ofte sammen i juice, matlaging og te.

De siste årene har ingefær fått mer og mer oppmerksomhet i Norge på grunn av sine mange egenskaper, og den brukes fortsatt mye som krydder, i matlaging, i ingefærshots, i ingefærte og som kosttilskudd.

I denne artikkelen kan du lese mer om kosttilskudd som inneholder ingefær og hva ingefær faktisk er godt for.



Hva er ingefær bra for i kroppen?

Ingefær kan inntas på mange måter, både som kosttilskudd, te og i matlaging. Ingefær som kosttilskudd finnes i mange former og smaker, som ingefærpiller, -tabletter og -kapsler, som fremstilles av ekstrakter av tørkede ingefærrøtter.

Nedenfor kan du lese mer om de viktigste fordelene ved å spise ingefær.


Nani ingefær kosttilskudd

Økt vitalitet og energi

Vi har alle opplevd å føle oss trøtte og energiløse, og noen ganger kan det være vanskelig å vite hva man kan gjøre for å få mer energi. Hvis du kjenner deg igjen i dette, kan en boost av ingefær være alt du trenger. Et kosttilskudd som bidrar til dette er Nani Ginger. I tillegg til å bidra til økt vitalitet og energi, har kosttilskuddet også mange andre fordeler.





Urizal One kosttilskudd med ingefær

Lindrer fordøyelsesproblemer

Magen din elsker ingefær. Hvis du lider av mage-, tarm- eller fordøyelsesproblemer, har ingefærroten potensial til å hjelpe deg med å komme tilbake til det normale. Knollroten har en bevist positiv effekt på fordøyelsesproblemer, der den kan bidra til å lette trykket i magen etter at du har spist. Kosttilskuddet Urizal One har et høyt innhold av ingefær. Til tross for det høye standardiserte innholdet av virkestoffer er det både mildt og skånsomt mot magen.




Natur-Drogeriet kosttilskudd med ingefær

Bidrar til økt leddbevegelighet

Mange kjenner følelsen av å føle seg ekstra stiv i leddene om morgenen, og det kan være spesielt ille i de kalde månedene. Ingefær har vist seg å ha gode resultater når det gjelder å bidra til å opprettholde bevegeligheten i leddene, slik at du kan unngå stivhet om morgenen. Ingefærkapsler fra Natur-Drogeriet bidrar til dette.



Hvor mye ingefær kan jeg spise per dag?

Hvis du for eksempel bruker ren ingefær i matlagingen, er det ingen grenser for hvor mye du kan innta. Selvfølgelig bør ingen matvarer inntas i for store mengder. Du kan også innta ingefær i form av kosttilskudd. Her er det viktig å ikke overskride den anbefalte daglige dosen.

Oppskåret ingefær med blader

Bivirkninger av ingefær – Kan man få for mye ingefær?

Det er sjelden at folk opplever betydelige bivirkninger ved normalt inntak av ingefær. Hvis du tar store doser av roten eller bruker kosttilskudd med for høy dose, kan du oppleve milde bivirkninger i form av ubehag:

  • Mildt ubehag fra fordøyelseskanalen
  • Halsbrann
  • Løs mage
  • Irritasjon i munnen

Hvis du tar ingefær som kosttilskudd, anbefaler vi alltid at du enten følger produktets anbefalte dose eller din egen leges råd og veiledning. Ingefær regnes som et trygt naturprodukt, men det finnes ikke nok forskning på mulige bivirkninger eller interaksjoner med andre medisiner når ingefær inntas i for store mengder. Rådfør deg med din egen lege hvis du er usikker på om inntaket av ingefær kan ha negative effekter på helsen din.


Ingefær og graviditet

Du har sikkert hørt før at ingefær er bra mot kvalme hvis du er gravid, men det finnes ingen studier som støtter dette. Ifølge Mattilsynet i Norge anbefales ikke gravide å innta kosttilskudd, ingefærshots og lignende som inneholder en høy konsentrasjon av ingefær. Dette skyldes at studier har vist økt risiko for spontanabort ved for høyt inntak av ingefær*. Det er imidlertid fortsatt ikke kjent hvilke ingredienser i ingefær som kan påvirke graviditeten.

Hvis du tidligere har brukt ingefærtilskudd eller ingefærshots, anbefaler Mattilsynet at du slutter med det til graviditeten er over. I stedet kan du lindre svangerskapskvalmen ved å innta flere små måltider.

*Mattilsynet opplyser imidlertid at gravide trygt kan spise ingefær i normale mengder i matlagingen.


Ingefær og blodtrykksmedisin

Ingefærrot har blodfortynnende egenskaper og kan derfor påvirke INR-verdien (blodfortynnende effekt). Hvis du tar blodfortynnende medisiner som Marevan, bør du alltid rådføre deg med legen din før du tar kosttilskudd, da de kan ha en negativ interaksjon med medisinen.


Vanlige spørsmål om ingefær

Rundt bilde av ingefær på skjæreplate

Hvordan oppbevarer du ingefær?

Fersk ingefær kan oppbevares i kjøleskapet i minst tre uker.

Hvis du ikke vil ha bryet med å skrelle, hakke og skjære opp ingefærrot hver dag, kan du lage en stor porsjon og fryse den ned. På den måten kan du enkelt ta en håndfull ut av fryseren når du trenger det. Hvis du fryser ned fersk ingefær, holder den seg i ca. 6 måneder.

Holdbarheten på ingefærtilskudd er angitt på produktet.


Bør ingefær skrelles?

Nei, hvis roten er økologisk, trenger du ikke å skrelle den.

Økologisk frukt og grønnsaker, og i dette tilfellet rotknollen, kan tilberedes og spises med eller uten skall. Vi anbefaler imidlertid at du skyller roten grundig før du spiser den eller bruker den i matlaging. Ingefærroten sitter naturlig i jordoverflaten, og den kan derfor inneholde jordrester og bakterier som er ubehagelige i te eller annen matlaging. Bruk en grønnsaksbørste og skrubb og skyll ingefæren godt. Skjær den eventuelt i mindre biter når du skrubber den, slik at du kommer inn i alle kriker og kroker. Det er unødvendig å skålde røttene.


Hva er dansk ingefær?

Det finnes en plante som kalles dansk ingefær, eller dansk arum (Arum alpinum ssp. Danicum), men den må ikke forveksles med den tradisjonelle spiselige ingefærplanten (Zingiber Officinale). Den danske planten inneholder plantesaft, som kan være svært irriterende for mennesker. Bispebjerg Hospital beskriver følgende symptomer ved kontakt med denne planten:

  • Slimhinneirritasjon med brennende følelse i munn og svelg
  • Økt spyttproduksjon
  • Magesmerter
  • Løs mage
  • Mulige generelle effekter
  • Kan forårsake alvorlig hudirritasjon
  • Muligens blemmer

Behandling: Vask med såpe og vann etter hudkontakt. Skyll øynene i minst 5 minutter etter øyekontakt. Oppsøk lege eller legevakt hvis symptomene vedvarer.


Kan man dyrke ingefær i Norge?

Vil du dyrke din egen forsyning av denne vidunderroten? Heldigvis er det mulig å dyrke ingefærplanter i Norge, men det er ikke uten problemer. Plantene trives nemlig best ved temperaturer over 25 grader, noe som dessverre er altfor sjelden i Norge. Derfor har du best sjanse hvis du dyrker plantene i et drivhus. Her må du plante en rot med begynnende vekstknopper i matjord. Roten tåler ikke å tørke ut, så jorden må være fuktig, men godt drenert. Ingefærplanten tåler ikke å bli dynket i vann eller kulde.


Les også:

Nype – alt om det spennende bæret
Boswellia Serrata – Bli kjent med kosttilskuddet og de gode egenskapene det har
Guide til probiotika: Les om melkesyrebakterier og immunforsvaret

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

30 dagers returrett

30 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.