Nype – alt om det spennende bæret

Skrevet av
Nypebusk med bær

Nypebusken finnes langs nesten alle norske kyster. De karakteristiske og fargerike nypene kan brukes til matlaging, personlig pleie og som kosttilskudd. Nypen er til og med et av de mest populære naturlegemidlene i Skandinavia og Tyskland.

Hva er nype?

Det er de avblomstrede rosene som i sluttfasen utvikler seg til nypebær, som kjennetegnes av de ovale eller runde fruktene som finnes på nypebusken. Normalt har nypebærene en lys oransje eller knallrød farge. Noen arter har imidlertid også et brunsvart ytre.

De egentlige nypefruktene er de små harde nøttene eller frøene som er gjemt inne i nypen. Hele nypen er en komplett samling av en rekke nyttige næringsstoffer, vitaminer og mineraler som har skapt stor interesse for fruktens mange egenskaper.

En allsidig ingrediens på kjøkkenet
Nypesyltetøy og nypete har blitt populært de siste årene. Den søtsyrlige smaken som nypene har, er interessant å bruke i syltetøy, juice og supper. For den som liker å eksperimentere på kjøkkenet, kan man lage sirup, muffins, vin og snaps basert på det vakre røde bæret.


Hva er nype bra for?

Norske nyper er ofte spesielt gode. Det skyldes at vårt kaldere klima bidrar til et høyere innhold av C-vitamin i bærene.

Nyper har et spennende næringskompleks, med blant annet følgende:

 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Kalsium
 • Fettsyrer

Nype som kosttilskudd

Nype, i likhet med mange andre spennende planter, finnes som kosttilskudd. Kosttilskudd basert på nype finnes både som nypepulver og som nypekapsler. Nypetilskudd finnes også som nypefrøolje eller som et flytende tilskudd tilsatt nypepulver på forhånd.

Nype som kosttilskudd kan ha ulik effekt avhengig av hvilket kosttilskudd du velger. Les derfor alltid det spesifikke produktet for å være sikker på at du velger riktig tilskudd. Hvis du ser på Natur-Drogeriet Nypekapsler, vil du finne egenskaper som:

 • Bidrar til et normalt immunforsvar
 • Bidrar til en normalt fungerende fordøyelse og fordøyelseskanal
 • Bidrar til kroppens naturlige forsvar
 • Bidrar til å opprettholde bevegeligheten i leddene
 • Støtter immunforsvaret
 • Bidrar til å opprettholde optimale ledd
 • Bidrar til generelt fysisk velvære

Hos Med24.no finner du nypekapsler eller -olje, nypepulver og nypedrikk. Det finnes også finhakkede nyper, som er perfekte til en velsmakende kopp te. Lito nypekapsler er et av kundenes favorittprodukter blant dem.


Bivirkninger

Nype har sjelden vist tegn på bivirkninger. Noen studier har rapportert om milde bivirkninger som diaré, forstoppelse eller elveblest. Hvis du opplever bivirkninger, kan det være et tegn på for høyt inntak eller overfølsomhet. Husk alltid å følge doseringen som er angitt på de enkelte kosttilskuddene. Hvis du er usikker på inntaket av nype, bør du kontakte legen din.


Les også:

Chlorella – Den Grønne Perle
Boswellia Serrata – Bli kjent med kosttilskuddet og de gode egenskapene det har
Fiskeolje-test – Slik velger du den beste fiskeoljen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.