Forstoppelse - hva gjør jeg?

Skrevet av
Forstoppelse og magesmerter. Få hjelp til forebygging og behandling

Forstoppelse er en utbredt tilstand i befolkningen, og opptil 20 % av befolkningen lider av forstoppelse. Forstoppelse kan være svært ubehagelig, og for noen kan det til og med være en stor hindring i hverdagen.

Hva er forstoppelse?

Kjennetegnet på forstoppelse er vanskeligheter med å få ut avføring eller at du sjeldnere kjenner avføringstrang og har dermed færre toalettbesøk enn normalt. Forstoppelse er svært vanlig og kan være et resultat av ulike uvaner, for eksempel et for fiberfattig kosthold, for lite væskeinntak, for lite fysisk aktivitet eller høy og langvarig bruk av avføringsmidler. Hos noen mennesker er det ingen klar årsak til forstoppelse, men det finnes likevel flere måter å prøve og lindre plagen på. 

Forstoppelse kan også være et symptom på andre tilstander, for eksempel IBS og stoffskiftesykdommer, eller det kan være en bivirkning av legemidler som smertestillende, hostedempende og legemidler mot leddgikt og epilepsi. Hvis dette er tilfellet, bør du snakke med legen din da det kan finnes alternative legemidler du kan bytte til. 

Symptomer på forstoppelse

Forstoppelse medfører mye ubehag, og noen av symptomene på forstoppelse er sjeldnere avføringer og spesielt hard og klumpete avføring. Hvis du opplever endringer i avføringsmønsteret, for eksempel at avføringstrangen blir sjeldnere eller forsvinner helt, eller hvis det er blod i avføringen, bør du kontakte legen din. Et annet symptom på forstoppelse er en følelse av ufullstendig tømming av tarmen etter toalettbesøk.

Det finnes ulike typer forstoppelse som kan skyldes ulike vaner knyttet til kosthold, væskeinntak, aktivitetsnivå og avføringsmønster eller plutselige endringer i disse vanene.

Kronisk forstoppelse

Hvis du lider av kronisk forstoppelse, kan det skyldes mange ulike årsaker eller en kombinasjon av flere. Du kan for eksempel være mer utsatt for kronisk forstoppelse hvis du ikke får i deg nok fiberrik mat eller væske i løpet av dagen, eller hvis du sitter mye stille.
Ved kronisk forstoppelse kan du selv forsøke å få i gang systemet ved å drikke rikelig med væske, spise nok fiberrik mat, øke den daglige fysiske aktiviteten og forsøke å skape regelmessige og fornuftige avføringsvaner.

Dersom du har hard avføring kan avføringsmidler som virker mykgjørende være verdt et forsøk. Movicol og Duphalac er eksempler på avføringsmidler som øker tarminnholdets volum ved å trekke til seg vann slik at avføringen blir mykere. 

Har du perioder med både løs og hard avføring kan du forsøke å ta fibertilskudd, som for eksempel Vi-Siblin.

Overnevnte avføringsmidler kan brukes forebyggende mot forstoppelse og har ikke umiddelbar virkning. Det vil si at avføringsmidlene er godt egnet ved kronisk forstoppelse og gir best effekt ved daglig bruk over en kort periode. Dersom det er behov for å bruke slike midler over lenger tid bør man kontakte lege. 

Akutt forstoppelse

Akutt forstoppelse kan oppstå hvis det skjer en plutselig endring i kostholdet eller aktivitetsnivået. Dette kan skyldes sykdom, at du er sengeliggende eller ute av stand til å bevege deg de anbefalte 30 minuttene om dagen, eller andre forhold som reduserer inntaket av fast føde eller væske. Ved akutt forstoppelse kan du prøve å bruke et avføringsmiddel som Microlax rektalvæske, som virker raskt oppmykende på tarminnholdet og bidrar til å tømme tarmen.

Irritabel tarm-syndrom

Irritabel tarm, også kjent som irritabel tarm-syndrom eller IBS, er en tarmsykdom der det er forstyrrelser i tarmens funksjon. Du kan oppleve smerter og ubehag i magen, en følelse av oppblåst mage og/eller avføringsforstyrrelser som vekselvis diaré og forstoppelse. Hvis du lider av IBS, er det lurt å følge med på avføringen og etablere gode vaner. Symptomene på IBS kan forverres av enkelte matvarer og stress, men med livsstilsendringer er det mange som opplever bedring i tilstanden. En del av behandlingen av IBS er å få god og tilstrekkelig nok informasjon og mange opplever at fastlegen er til stor hjelp. Riktig kosthold og stressmestring kan bidra til å lindre symptomene, og dersom tilstanden krever det kan legen din forskrive legemidler som tas i tillegg til livsstilsendringene. Ved IBS er det fokus på at legemidlene som tas skal lindre de mest plagsomme symptomene. 

Gode råd

Treg mage og forstoppelse er ofte er et resultat av et fiberfattig kosthold og en inaktiv livsstil, og dette er også to parametere du kan påvirke for å lindre og forebygge plagene.

Kostfiber bør utgjøre en stor del av kostholdet ditt, og det anbefales faktisk å spise minst 25-35 g kostfiber per dag for voksne. Dette tilsvarer ca. 75 g fullkorn, f.eks. fra havregryn, rugbrød, knekkebrød eller fullkornspasta, og du kan med fordel la minst halvparten av dine fem om dagen være grønnsaker. Det er viktig at du får i deg fiber fra ulike kilder, da kostfiber har ulik effekt på magen avhengig av om det kommer fra grønnsaker, frukt eller kornprodukter. Hvor mye fiber du trenger, varierer fra person til person, men det er lurt å følge de offisielle kostrådene.

Det er viktig å drikke rikelig med vann i løpet av dagen da du mister mye vann gjennom urin og svette. Hvis du har problemer med å huske å drikke rikelig med vann, kan du ta med deg en vannflaske slik at du enkelt kan holde oversikt over hvor mye vann du drikker. Gjør det ellers til en vane å ta et ekstra glass vann til måltidene i løpet av dagen for å unngå å bli dehydrert.

Fysisk aktivitet bidrar til å stimulere avføringen, så det er lurt å bevege seg minst 30 minutter hver dag. Det trenger ikke å være en styrkeøkt på treningssenteret, men kan også være en rask spasertur eller en sykkeltur til jobben. Fysisk aktivitet har en rekke andre helsefordeler enn bare å stimulere tarmen, og i tillegg kan det øke livskvaliteten og trivselen. Det anbefales at intensiteten på det fysiske arbeidet er moderat, det vil si at du typisk blir litt andpusten, men at du kan føre en samtale mens du gjør det. Hvis du ønsker å øke den daglige treningsmengden eller trenger nye ideer til trening, kan du finne treningsinspirasjon her.

Egenbehandling

Avføringsmidler deles i tre ulike grupper. Mykgjørende midler som får magen i gang i løpet av få dager, tarmstimulerende midler som gir raskere tømming og klyster/stikkpiller for ekstra rask tømming. Sistnevnte er typisk brukt før diagnostiske undersøkelser og kirurgi. 

Ved vedvarende forstoppelse er Duphalac, som virker mygjørende, og fibertilskuddet Vi-Siblin godt egnet. Midlene kan brukes over en lenger periode fordi tarmen ikke tar skade av dem. For å unngå forstoppelse er det viktig med rikelig væskeinntak og fysisk aktivitet.

Ved akutt forstoppelse kan tarmstimulerende midler brukes for å fremme tarmens naturlige bevegelse og lette avføring. Tarmstimulerende midler er kun ment til kortvarig bruk da tarmens normalfunksjon kan reduseres ved bruk over lenger tid. Det finnes ulike formuleringer, som tabletter, dråper, stikkpiller og klyster. Pursennid og Dulcolax er tabletter og har effekt innen 12 timer og bør derfor tas på kvelden. Laxoberal er dråper som tas oralt, gjerne gjennom mat eller drikke, og som i tillegg til å påvirke tarmfunksjonen bidrar til å øke salt- og vanninnholdet i tarmen som kan føre til jevnere avføring.

Stikkpiller og klyster er rektale midler som raskt lindrer forstoppelse og har effekt fra 15-45 minutter etter innføring. I tillegg til at midlene er effektive mot forstoppelse, er de også godt egnet for å tømme tarmen før en diagnostisk undersøkelse eller operasjon. Ved misbruk av rektale avføringsmidler er det stor risiko for å ødelegge den normale tarmfunksjonen. Misbruk kan også gi redusert opptak av næring og væske i kroppen. 

Forstoppelse hos barn

Mange barn opplever forstoppelse i løpet av det første leveåret, blant annet fordi barn ikke alltid har regelmessige toalettbesøk og kan undertrykke tarmtømmingsrefleksen hvis de er midt i en god lek. Derfor er det viktig å etablere regelmessige avføringsvaner hos barn for å forebygge forstoppelse.

Kostholdet spiller også en viktig rolle for barns avføring, og et grovt og fiberrikt kosthold er viktig. Et fiberrikt kosthold med mye grønnsaker, frukt og kornprodukter stimulerer aktiviteten i tykktarmen og gjør avføringen mykere. Dessuten er dette også en del av et sunt og næringsrikt kosthold, og barn bør også følge de offisielle kostrådene - akkurat som voksne.

Det finnes legemidler ved forstoppelse hos barn, men husk og alltid snakke med lege før du gir barnet ditt legemidler mot forstoppelse. Legemidler blir da et supplement til gode avføringsvaner og et mer fiberrikt kosthold som kan hjelpe barnet med å unngå forstoppelse i fremtiden. 

Når bør du kontakte lege?

Forstoppelse er helt normalt og går vanligvis over etter en periode. I noen tilfeller bør man likevel kontakte lege: 

  • Ved langvarig forstoppelse i 2 uker
  • Ved vektnedgang uten åpenbar grunn
  • Ved blod eller slim i avføring
  • Alder > 50 år
  • Ved vedvarende forstoppelse eller forverring etter bruk av avføringsmidler i 2 uker
  • Ved forstoppelse med feber og sterke magesmerter i tillegg

Kilder: Helse Norge, NHI, Norsk legemiddelhåndbok 

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.