Behandling og lindring ved senebetennelse

Skrevet av
Kvinne med smerter i hånden grunnet senebetennelse

Mange har opplevd hvor ubehagelig en senebetennelse kan være, og den kan dessverre vare lenge. I alvorlige og mer kroniske tilfeller kan det være nødvendig med en operasjon. Men visste du at du selv kan gjøre tiltak for å behandle senebetennelse? Les her og finn ut hvordan du selv kan lindre og behandle senebetennelser med øvelser, støttebind og hvile.

Hva er senebetennelse?

Senebetennelse er en betennelsestilstand i senene som kan gi store smerter i vevet omkring. Leddene i kroppen er de fleste steder omgitt av sener, og ved overbelastning kan det oppstå irritasjon i senene. Dette gjør at vevet hever opp og det kan oppstå inflammasjon i senene, derfra kommer navnet senebetennelse. Tilstanden oppstår når du overbelaster håndleddet eller foten.

Senebetennelse heter tendinitis eller tendonitis på engelsk.

Hvorfor får du senebetennelse?

Senebetennelse kommer av en overbelastning av håndleddet eller foten. Det kan være pga. ensformig arbeid hvor du gjør den samme bevegelsen igjen og igjen. Senebetennelse ses ofte ved f.eks. stillesittende arbeid foran computer, eller samlebåndsarbeid hvor arbeidsoppgavene er veldig ensformige. Senebetennelse kan også oppstå hos sportsutøvere hvor leddene blir ekstra belastet.

Hvordan føles senebetennelse?

Der er forskjellige symptomer på senebetennelse og det kan være veldig smertefullt. Smertegraden kan variere fra person til person, men typisk vil du oppleve hevelser og en brennende følelse.

Symptomene på senebetennelse kan bl.a. være:

  • Området føles ømt når du trykker på senen
  • Hevelser i området omkring senen
  • Nedsatt funksjon av håndledd eller fot
  • Smerter i håndledd når senene beveges
  • Smerter i foten når senene beveges

Hvor kan man få det?

Det er mest vanlig å få senebetennelse i håndleddet og i foten. Her er det nemlig veldig mange muskler og sener, og derfor større risiko for irritasjon.

Hvis du opplever ømhet når du trykker på innsiden av skinnebeinet, har du nok skinnebeinsbetennelse og ikke senebetennelse i skinnebeinet som mange tror. Men det kan føles som det samme.

Senebetennelse i håndledd

Hvis du opplever smerter og hevelser i håndleddet, har du muligens senebetennelse i tommelfinger og håndledd. Smertene setter seg typisk omkring tommelfingeren og kan stråle helt opp i underarmen. I noen tilfeller er smerten så intens at det kan være helt umulig å bevege tommelfingeren.

Senebetennelse i foten og ankelen

Utover senebetennelse i håndleddet er det også vanlig å få senebetennelse i foten. Igjen kommer det av overbelastning og irritasjon av senene, f.eks. pga. en forstrekking i fotleddet eller for stramme sko. Senebetennelse i foten kan ta lengre tid å bli kvitt, da det kan være vanskelig å holde foten i ro hvis du har stående arbeid eller trener mye.

Behandling av senebetennelse

Hvis du er så uheldig å ha fått senebetennelse, lurer du kanskje på hvordan man behandler den? Dessverre er det ingen rask behandling, men her kan du finne flere metoder til hva du kan gjøre.

Det beste du kan gjøre for å behande senebetennelse, er å avlaste det ramte leddet så mye som mulig. Det er det samme behandling om det er senebetennelse i håndleddet eller i foten.

Ro og hvile er ofte nok til at senebetennelsen går over av seg selv igjen. I noen tilfeller kan det være en stor hjelp å få en støttebandasje eller skinne på for å avlaste leddet ytterligere, da det kan være vanskelig å holde fullstendig i ro. Man bør likevel ta skinnen eller bandasjen av i løpet av dagen for å bevege leddet. Noen har behov for å bruke skinne eller bandasje i flere måneder, men du bør allerede etter et par uker sjekke om du kan klare deg uten. Det er normalt å få senebetennelse flere ganger, da det fort kan blusse opp igjen ved konstant overbelastning av leddene.

Øvelser ved senebetennelse

En annen behandling kan være fot –og håndleddsøvelser. Her kan det være en god ide å ha en ergoterapeut eller fysioterapeut med, som kan hjelpe med en lett gjenopptrening. Du kan medvirke til å forebygge senebetennelse ved å gjøre lette fot –og håndledds øvelser som styrker leddene.

Massasje ved senebetennelse

Massasje kan også være en effektiv metode for behandling av senebetennelse. Den hjelper til å sette i gang blodsirkulasjonen, og sørge for at musklene restituerer ordentlig.

Støttebind ved senebetennelse

Hvis du har mye ensformig arbeid og gjør den samme bevegelsen mange ganger i løpet av dagen, kan du ha ekstra behov for et støttebind når du har senebetennelse. Om det er håndleddsstøtte eller støtte til ankelen, har Futuro utviklet støttebind som gir ekstra support og avlastning. Her vil Futuro Wrap ankelstøtte eller Futuro Comfort håndleddsbandasje (med skinne), kunne hjelpe deg til å gi konstant støtte og hjelpe til behandling.


Smertestillende ved senebetennelse

For ytterligere lindring av senebetennelse, kan det være behov for smertestillende. Det kan f.eks. være Panodil som inneholder paracetamol og virker svakt smertestillende. Du kan også bruke Ibux som inneholder Ibuprofen og virker smertestillende på muskel- og leddsmerter, samt dempende på betennelseslignende tilstander i forbindelse med overbelastning. I alvorligere og mer kroniske tilfeller kan det være nødvendig med en operasjon av senebetennelsen. I tilfelle du trenger operasjon, skal du regne med en sykemelding.

Hvis du vil kombinere med ekstra behandling, kan du med fordel kjøpe Voltaren gel mot senebetennelse. Produktene fra Voltaren virker lokalt smertestillende, og er med til å lindre smerter og hevelser.Les også:

Riktig bruk av reseptfrie smertestillende
Årsaker og behandling for leddsmerter
Muskelsmerter – Slik lindrer du plagene!


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.