Muskelsmerter – Slik lindrer du plagene!

Skrevet av
Vanlige muskelsmerter er i rygg, korsrygg, skuldre og nakke

Har du opplevt ømme muskler, eller smerter i muskler og ledd? Da vet du at det kan være en voldsom belastning og forhindring i hverdagen, og at du gjerne vil at muskelsmertene skal forsvinne så fort som mulig. Her kan du lese mer om hva muskelsmerter skyldes og hvordan du kan lindre muskelsmerter.

Hva skyldes muskelsmerter?

Det kan være flere forskjellige grunner til at du opplever muskelsmerter i ben, lår, rygg, bryst, nakke, skuldre eller armene. I mange tilfeller er muskelsmertene en ømhet etter fysisk aktivitet, men det kan også skyldes sykdommer. Faktisk finnes det også en del tilfeller av muskelsmerter hvor man aldri med sikkerhet finner frem til en årsak.


Muskelsmerter ved fysisk aktivitet

Muskelsmerter i korsryggen og ryggraden

Når du trener musklene ved f.eks. styrketrening, oppstår det bitte små skader på musklene og muskelfibrene. Disse riftene og skadene må repareres etterpå, men det kan oppstå en midlertidig betennelsestilstand under reparasjonsprosessen som kan gi ytterligere ømhet i musklene.

Den voldsomme og forsinkede ømheten som typisk inntrer 12-36 timer etter treningen, er også kjent som DOMS(Delayed Onset Muscle Soreness). Man har enda ikke funnet frem til et endelig svar på hvorfor man opplever DOMS, selv om det har blitt forsket på det i over 100 år. Man vet imidlertid at det skjer i forbindelse med de små riftene og skadene på muskelfibrene, som krever tid og næringsstoffer til å bli gjenoppbygget enda sterkere.

Hvis du har vondt i ledd og muskler etter en treningsøkt, kan det også være et tegn på at du har overbelastet kroppen og leddene, og du kan oppleve å ha ømme ledd i lang tid etterpå. For å unngå ytterligere skader og smerter i flere ledd, bør du justere litt på treningsmengden og -formen din, så kroppen langsomt kan venne seg til belastningen.


Slik kan du lindre muskelsmerter

Hvis du har blitt øm og sliten i musklene etter en hard treningsøkt, kan du forsøke å lindre f.eks. muskelsmerter i armene eller ryggen med en massasje. Dette kan være med en deilig massasjeolje eller annet massasjeutstyr, som kan løsne opp musklene og få deg til å slappe av og avspenne musklene.

Utover det kan du forsøke deg med varmebehandling av ømme muskler med en varmepute eller varmende gel. Når muskelen blir varmet opp, slapper den mer av, og så vil det dessuten være en økt blodsirkulasjon og blodtilstrømming til muskelen. Den økte sirkulasjonen betyr en økt tilføring av viktige næringsstoffer til gjenoppbygging samt en avskaffelse av avfallsstoffer i musklene. Du kan velge en gel eller krem til muskelsmerter som Nardos muskelbalsam, som effektivt øker blodgjennomstrømningen i musklene.

Ellers er hvile og restitusjon en sikker måte å komme over ømme muskler etter trening på. Musklene har bruk for tid til å bli gjenoppbygde, og etter en passe hard belastning under trening vil du også oppleve at musklene har blitt sterkere enn før - det såkalte superkompensasjonsprinsippet. Derfor er hvile og restitusjon i forbindelse med trening viktig for å kunne forbedre din fysiske form.


Varmebehandling med infrarødt lys

En infrarød lampe er enda en mulighet for å bruke varme mot muskelsmerter. Det infrarøde lyset og varmen fra lampen gir en effektiv lindring av spente og ømme muskler, og strålene kan trenge dypt inn i huden og øke blodsirkulasjonen. Du kan både bruke en varmelampe med infrarødt lys eller et massasjeapparat til dette formålet. Blant massasjeapparater med varme og infrarødt lys er Beurers produkter spesielt populære. De har et stort utvalg av elektriske apparater til mange formål, og hele 4 forskjellige massasjeapparater med infrarødt lys.


Voltaren gel mot muskelsmerter

Du har sikkert hørt om Voltarol gel i forbindelse med muskelsmerter, og det er heller ikke uten grunn at denne gelen er favoritten hos mange når det kommer til behandling og lindring av muskelsmerter. Voltarol inneholder nemlig et stoff fra gruppen NSAID, som har en god smertestillende effekt ved akutte muskelsmerter, som man kan oppleve i forbindelse med trening eller tunge belastninger.

Du kan bruke Voltarol til å behandle symptomer som ømhet i musklene, men det egner seg ikke som forebyggende middel eller til å bruke regelmessig. Bruker du Voltarol eller andre varmeprodukter kan du oppleve bivirkninger som forbigående irritasjon av huden.


Sykdom og ukjente årsaker til muskelsmerter

Noen muskelsmerter skyldes andre tilstander eller sykdommer i kroppen, som f.eks. ved diskusprolaps, hvor det egentlig er en nerve som blir påvirket av en diskus i ryggsøylen. På den måten kan nerven forårsake muskelsmerter i de områdene som nerven går til.

I tillegg kan muskelsmerter i ryggen, omkring hoftene og i benene være et resultat av leddgikt i ledd som hofte og knær. Ved leddgikt får mange personer nemlig en annerledes og overbelastende gange – f.eks. en lett halting som belaster musklene i benene, rygg og hofter annerledes enn normalt.

Det er imidlertid også noen muskelsmerter som man ikke helt vet hva kommer av. Det kan nemlig være vanskelig å finne den presise årsaken til muskelsmerter, hvis man f.eks. ikke har opplevd endringer i bevegelsesmønsteret eller aktivitetsnivået sitt. Disse muskelsmertene kan ofte oppstå i nakken, skuldrene, underarmene og i hoften.

Hvis du er vant til å trene kan du sikkert kjenne forskjell på alminnelig ømhet etter en trening, og andre former for muskelsmerter som kan skyldes forskjellige sykdommer. Hvis du er i tvil om hva muskelsmertene dine skyldes, bør du ta kontakt med legen din eller en fysioterapeut som kan hjelpe deg med å bli kvitt muskelsmertene.


Muskelsmerter i nakken

Veldig mange nordmenn plages også med spenninger og muskelsmerter i nakken, som kan være begrensende og slitsomme i hverdagen. Hvis du opplever slike smerter, kan det være fordi musklene dine har vært anspente i lang tid – f.eks. på grunn av stress eller psykiske belastninger. Når musklene er spente gjennom lang tid, blir de til slutt stive og ømme, og du sitter igjen med plagsomme smerter i nakken.

Den beste behandlingen for muskelsmerter i nakken er altså å endre på noen av faktorene eller vanene i hverdagen, som forsaker stress eller som utgjør en belastning. Å utføre en spesifikk form for styrketrening kan lindre smertene dine, og potensielt gjøre forløpet kortere. Du kan også forsøke deg med behandlinger som fysioterapi, massasje eller å holde området varmt med en varmepose.


Muskelsmerter i overgangsalderen

Det kan være mange plager forbundet med overgangsalderen, og utover de allment kjent hetetoktene, humørsvingningene og søvnforstyrrelsene, er ledd- og muskelsmerter også forholdsvis vanlige plager.

For å komme lettere igjennom overgangsalderen har mange kvinner valgt å supplere kostholdet og livsstilen deres med et kosttilskudd som Rødkløver, som med sitt høye innhold av planteøstrogen kan bli en hjelpende hånd for kroppen gjennom hormonforandringene.


Slik unngår du ømme muskler etter trening

Trening har gi muskelsmerter i form av stølhet

Når du starter på noe nytt – et nytt løpeprogram eller nye styrketreningsøvelser, vil du alltid oppleve stølhet i starten. Etterhvert som du kommer i bedre form og musklene dine blir mer vant til å være aktiverte på denne måten, vil omfanget og varigheten av stølheten etter en trening bli mindre. Start derfor alltid med en langsom stigning i belastning og intensitet, så unngår du samtidig å overanstrenge kroppen eller å få skader.

Det er alltid en god idé å varme opp før en treningsøkt og strekke ut etterpå, men det har ikke nødvendigvis noe med ømhet i musklene å gjøre. Når du varmer opp, er det for å forebygge skader senere, fordi oppvarming forbereder både muskelceller og nerver på de bevegelsene som du skal til å gå i gang med. Utstrekking etter trening er viktig for musklenes bevegelighet, men det har høyst sannsynlig ingen innvirkning på hvor øm du blir etterpå.

For å unngå skader som strekk eller fibersprengninger som følge av overanstrengelse, bør du gå gradvist til verks med treningen din. Som nybegynner er det altså ikke en god idé å starte med et hardt styrketreningsprogram eller et langt utholdenhetsløp på mange kilometer, hvis det ikke er noe du er vant til. Det kan nemlig gjøre vondt i leddene hvis de presses alt for hardt for tidlig.


Les også:

Hva er den beste treningsformen for meg?
Trening i det fri - 7 morsomme ideer til gøy aktivitet


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.