Årsaker og behandling for leddsmerter

Skrevet av
Mann holder seg på kneet på grunn av leddsmerter

Lider du av smerter i kneet når du går, eller plager hoften deg hver gang du reiser deg fra stolen? Smerter i leddene kan være svært ubehagelige og påvirke hverdagen din, slik at selv de minste oppgavene kan virke uhåndterlige. Leddsmerter i kroppen kan skyldes flere årsaker, men felles for dem alle er at smertene bør lindres så fort som mulig.Årsaker til leddsmerter

Det er mange forskjellige årsaker til at du kan oppleve smerter i leddene, samt mange forskjellige steder på kroppen hvor smertene kan oppstå. Kjenner du til leddsmerter i fingrene, leddsmerter i kneet, eller kanskje leddsmerter i albuen? Faktisk er leddsmerter i skuldre, ankler og hofter også svært vanlig. Når vi beveger oss arbeider leddene i hele kroppen, og hvis vi gjentatte ganger overbelaster leddene våre, kan det til slutt resultere i ubehagelige leddsmerter.

I noen tilfeller er det en spesifikk årsak til leddsmerter, men det er ikke alltid lett å finne ut hvorfor du lider av leddsmerter. Men leddsmerter i forbindelse med overgangsalder er ganske hyppige, samt ved fedme eller skader.

Overgangsalder og leddsmerter

Når du går inn i overgangsalderen, blir leddene dine svakere. Derfor øker risikoen for å utvikle leddsmerter. Muskler og ledd henger tett sammen, og etter hvert som du blir eldre blir muskelstyrken ofte svakere ettersom du bruker musklene mindre enn da du var yngre. Musklene støtter leddene dine, så når de blir svakere vil leddene dine bli utsatt for økt stress.

Gjennom hele livet har leddene vært utsatt for stress og belastninger. Hver gang du beveger deg, arbeider leddene dine, så når du kommer i overgangsalderen, er sjansen stor for at trettheten har rammet leddene dine. Spesielt leddsmerter i knærne er hyppige i overgangsalderen, da knærne bærer rundt kroppsvekten vår, som for noen øker med alderen.

Men leddsmerter i forbindelse med overgangsalderen kan påvirke hele kroppen, og behandling for leddsmertene kan være nødvendig for at du skal komme deg gjennom dagen.


Leddsmerter – overvekt

Overvekt kan også være en årsak til at du opplever smerter i leddene, hvor det igjen er knærne som er mest utsatt. Knærne gjør mye arbeid med å bære rundt på kroppsvekten vår, og når du er overvektig, belaster og sliter du ekstra mye på dem. Overvekt kan også gi leddsmerter i hofter og korsrygg, som også blir ekstra stresset etter hvert som kiloene øker.

Gjentatte bevegelser og overbelastning

Leddsmerter i ulike deler av kroppen kan også være forårsaket av repeterende bevegelser. Når du bruker de samme leddene igjen og igjen, for eksempel i forbindelse med arbeidet ditt, kan de bli overbelastet. Overbelastningene og påfølgende leddsmerter oppstår for eksempel hvis du sitter ved datamaskinen hver dag og bruker musen, eller gjentatte ganger maler vegger og tak. Disse overbelastningene kan bl.a. føre til leddsmerter i håndleddet, leddsmerter i fingrene og leddsmerter i albuen.

Leddsmerter kan også oppstå ved fysisk aktivitet, for eksempel hvis du utsetter leddene for store belastninger over lengre tid eller får en skade. Det er imidlertid viktig å huske at det ikke alltid er et klart svar på hvorfor du får leddsmerter, men at punktene ovenfor rett og slett kan være mulige årsaker til smertene dine.


Hvordan føles leddsmerter?

Leddsmerter kan føles forskjellig fra person til person, men det er likevel noen tegn du kan se etter:

  • Stive ledd og tretthet i leddene dine – de har problemer med å komme i gang etter at du har sittet eller ligget nede lenge.
  • Knaselyder når du bøyer knærne.
  • Problemer med å bevege fingrene.

Dersom du opplever disse symptomene over lengre tid, og begynner å kjenne leddsmerter i knærne, leddsmerter i fingrene, eller kanskje leddsmerter i albuen, bør du kontakte legen din.

Akutte leddsmerter

Kanskje du ikke har hørt om akutte leddsmerter, men du har helt sikkert hørt om en forstuing. En forstuing kan gi deg akutte leddsmerter, da leddene i for eksempel ankelen, håndleddet eller fingeren er delvis eller fullstendig revet.

Leddsmertene, i forbindelse med en forstuing, kan føles skarpe og svært ubehagelige, og typisk vil området hovne opp. De akutte leddsmertene kan vare alt fra 3 uker til 6 måneder, avhengig av hvor alvorlig skaden på leddene dine er.

Kroniske leddsmerter

I motsetning til de akutte leddsmertene oppstår de kroniske leddsmertene ofte i forbindelse med slitasje på leddene våre. Rundt leddene våre er det brusk som beskytter knoklene, men når vi overbelaster og sliter ut kroppen, endrer brusken form og blir tynnere. Nervene begynner å sende smertesignaler, og forårsaker en smertefull følelse som forverres når de slitte leddene beveges og stresses.

Kroniske leddsmerter kan også skyldes revmatiske sykdommer, derfor kan du også oppleve leddsmerter ved psoriasis og diabetes. I disse tilfellene kan det hende at forslagene nedenfor ikke behandler leddsmertene dine. Forslagene nedenfor er for mulig behandling og forebygging av de tidligere nevnte årsakene til leddsmerter.


Forebygging og behandling – hva kan du gjøre?

Årsaken til leddsmerter er ikke alltid lett å peke på, og det er også vanskelig å komme med et konkret svar på hva du bør gjøre med leddsmerter. Hvor du er i prosessen spiller også en rolle for hva du kan gjøre. Kanskje kan du likevel klare å forebygge leddsmertene, eller kanskje du leter etter det beste middelet mot leddsmerter?

Her finner du 4 gode tips til hva du kan gjøre med leddsmerter:

Styrketrening - leddsmerter

Som tidligere nevnt spiller musklene en viktig faktor for om du utvikler leddsmerter, da musklene støtter opp om leddene dine. Derfor er det viktig at du beveger deg gjennom dagen, og spesielt når du blir eldre, slik at musklene fortsetter å støtte leddene dine og reduserer risikoen for overbelastning og smerter.

En tur med en venn, eller en sykkeltur ned for å hente melk, teller også! Så finn frem sykkelen og gåskoene, og ta vare på kroppen din – den vil bære deg rundt i mange år.

Spis unna leddsmerter

Lider du av leddsmerter kan det være en idé å ta en titt på kostholdet ditt. Kostholdet i seg selv kan ikke lindre leddsmertene, men overvekt er en hyppig årsak til leddsmerter. Endring av matvaner kan i de fleste tilfeller føre til vekttap og i den forbindelse også redusere belastningen på leddene.

Krem mot leddsmerter

Er leddsmertene dine så ubehagelige at det er helt umulig å gå en tur, og kanskje har vekten ingenting med smertene dine å gjøre? I så fall kan det være behov for å behandle leddsmertene med smertestillende.

Voltaren har utviklet en krem ​​for leddsmerter som lindrer smertene og behandler mulig betennelse. Volteran er effektivt mot leddsmerter, men også mot muskelsmerter. På Med24.no har vi også varme- og kuldekremer som kan være behagelige å bruke i forsøk på å lindre leddsmerter.Var det ikke leddsmerter du led av i det hele tatt, men i stedet smerter i musklene? Hopp inn og les artikkelen vår om muskelsmerter og lær hvordan du kan lindre dem.Les også:

Senebetennelse - behandling og lindring
Muskelsmerter - Slik lindrer du muskelsmerter!
Alt du bør vite om overgangsalderen


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.