Riktig bruk av reseptfrie smertestillende

Skrevet av
Smertestillende ved smerter i ledd og knær

Smerte er ubehagelig og kan komme av en rekke ufarlige tilstander; som menstruasjonssmerter, muskelsmerter etter trening og moderat hodepine. Ved lette og mindre alvorlige smerter og plager, kan tilstanden enkelt behandles med reseptfrie smertestillende. Les vår guide om hvordan du bruker de smertestillende legemidlene riktig.

Generelle råd ved bruk av reseptfrie smertestillende

Hos Med24 apotek finner du et bredt utvalg av reseptfrie smertestillende i ulike styrker og legemiddelformer. Ikke alle smertestillende er like godt egnet til alle typer smerter – vi vil derfor hjelpe deg å velge riktig legemiddel, basert på anbefalinger, smertetype og dine behov.

Velkjente reseptfrie smertestillende kan i dag fås kjøpt på apotek, i dagligvarebutikker, kiosker og på bensinstasjoner. Bruk av reseptfrie smertestillende er likevel ikke for alle og det er flere ting du bør være klar over før du svelger Ibux-tabletten med et glass vann. 

 • Reseptfrie smertestillende er beregnet til bruk ved lette, mindre alvorlige og kortvarige smerter og plager. Dette kan være alt fra muskelsmerter og moderat hodepine, til menstruasjonssmerter og tannverk. Dersom smertene er langvarige, uavklarte og tilstanden forverres over tid, bør du oppsøke lege.
 • Les alltid pakningsvedlegget nøye for å sikre riktig bruk, riktig dosering og god effekt, og for å være sikker på at det er et legemiddel du kan bruke. Gravide og personer med nyre-, hjerte- og karsykdommer bør utvise forsiktighet ved bruk av reseptfrie smertestillende.
 • Enkelte legemidler finnes i ulike styrker og legemiddelformer og da er det viktig å ta hensyn til individuelle behov som vekt, alder, preferanser og sykdom. Dersom du er usikker, bør du rådføre deg med en farmasøyt eller lege før bruk.
 • Behandling med reseptfrie smertestillende bør skje over så kort tid som mulig og den laveste dosen som gir tilstrekkelig smertelindring bør brukes. Dersom tilstanden ikke forbedres eller forverres etter noen dagers behandling med smertestillende, bør du oppsøke lege.
 • Dersom du bruker andre legemidler, bør du rådføre deg med farmasøyt eller lege før bruk av reseptfrie smertestillende.
 • Rådfør deg alltid med lege før samtidig bruk av ulike typer smertestillende, da det kan gi økt risiko for bivirkninger.

Paracetamol er førstevalget

Virkestoffet paracetamol finnes i Paracet, Pinex og Panodil, og regnes som et trygt førstevalg ved feber og milde smerter. Legemidler med paracetamol kan du trygt forsøke dersom du er usikker på hvilket reseptfritt smertestillende du bør velge. Paracetamol har god smertestillende og febernedsettende effekt samt få bivirkninger, og kan brukes i kombinasjon med de fleste legemidler. Paracetamol kan trygt brukes i behandling av smerte og feber hos gravide, ammende og barn forutsatt at anvisningene følges. 

Paracetamol kommer i ulike legemiddelformer, som tabletter, smelte- og brusetabletter, mikstur og stikkpiller.  

Bruk ikke paracetamol ved alvorlig leversykdom. 


Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID)

NSAID er en gruppe virkestoffer, som i tillegg til å virke smertestillende og febernedsettende, har betennelsesdempende effekt. NSAID motvirker hevelse, ømhet, rødhet, irritasjoner og smerte i betent vev, og er effektive i behandling av skader eller betennelse i muskler og ledd. Reseptfrie NSAID inkluderer blant annet Ibux, Voltarol, NaproxenNurofen og Aspirin. NSAID har god effekt på smerte og feber, men gir oftere bivirkninger sammenlignet med paracetamol. Det er også en rekke legemidler som ikke bør kombineres med NSAID og flere forsiktighetsregler knyttet til denne gruppen med smertestillende.   

NSAID finnes i ulike legemiddelformer, som tabletter, kapsler, mikstur og gel.

Barn, gravide og eldre bør kun bruke NSAID etter avtale med lege.


Hodepine

Ved tilfeldig lett til moderat hodepine gir legemidler med paracetamol - Paracet, Pinex og Panodil, effektiv smertelindring og er svært godt egnet.

Hodepine som skyldes smerter og stivhet i muskler og ledd kan behandles med NSAID. Smertestillende gel, som virker lokalt på dyptliggende betent vev, bør forsøkes først - Voltarol, Voltarol Forte og Ibux. Dersom tilstrekkelig effekt ikke oppnås eller gel ikke kan brukes av praktiske grunner, kan andre NSAID forsøkes - Ibux, Ibumetin, Nurofen, Paralen og Apspirin

Fenazon-koffein har smertestillende og oppkvikkende effekt, og er et mulig alternativ til NSAID. 

Oppsøk lege dersom du opplever akutt og svært kraftig hodepine, og hodepine som gir andre plager som feber, nakkestivhet, mental forvirring og kramper.

Feber

Feber er et ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner og er ikke en sykdom i seg selv. Febernedsettende legemidler vil ikke gjøre at kroppen blir raskere frisk, men kan lindre smerte og gi bedre allmenntilstand. Ved høy feber har legemidler med paracetamol - Paracet, Pinex og Panodil, effektiv febernedsettende effekt og er anbefalt som førstevalg. Legemidlene tolereres godt av de fleste og kommer i ulike legemiddelformer.

Andre mulige alternativer er Ibux, Ibumetin, Nurofen og Aspirin.

Oppsøk lege ved følgende tilstander: 

 • Feberkramper.
 • Feber hos barn < 3 måneder.
 • Feber hos barn > 40 °C.
 • Feber hos voksne > 40 °C, eller 39 °C over mer enn 3 dager.
 • Feber samt kraftig hodepine og andre plager som svekket bevissthet, stiv nakke, magesmerter og uvanlig utslett.

Tannverk

Ved tannverk bør tannlege alltid oppsøkes for behandling. Paracet, Pinex eller Panodil kan brukes midlertidig. Har du moderate smerter kan du bruke Naproxen, Ibux, Ibumetin eller Nurofen

Andre mulige alternativer er Aspirin og Fenazon-koffein, men disse er ikke like godt egnet ved tannverk som de overnevnte. 

Menstruasjonssmerter

Krampesmerter i underlivet, vonde tak i korsryggen, og svimmelhet er noen mulige symptomer på menstruasjon og kan behandles med reseptfrie smertestillende. Ved milde symptomer kan Paracet, Pinex eller Panodil forsøkes. Moderate symptomer krever ofte behandling med Naproxen eller andre NSAID, som Ibux og Ibumetin.

Lette muskel- og leddsmerter

Muskelsmerter kan komme av blant annet fysisk overbelastning, stress og virusinfeksjoner, som influensa. Førstevalget ved muskelsmerter bør være smertestillende gel med lokal effekt – Voltarol, Voltarol Forte og Ibux. Hvis det er flere muskelgrupper og hudområder som må smøres kan det være mer praktisk med andre legemiddelformer, og da kan Paracet, Pinex eller Panodil forsøkes. Dersom tilstrekkelig effekt ikke oppnås kan NSAID, som Naproxen, Ibux, Ibumetin, Nurofen eller Aspirin forsøkes. 

Oppsøk lege ved vedvarende og sterke smerter, benbrudd og uttalt hevelse.

Forstuing/forstrekning

Ved forstrekning eller forstuing bør lokalvirkende gel - Voltarol, Voltarol Forte eller Ibux, være førstevalget. Dersom gel ikke gir tilstrekkelig smertelindring kan Paracet, Pinex eller Panodil tas i tillegg. 

Naproxen, Ibux, Ibumetin og Nurofen er mulige alternativer, men bør kun forsøkes hvis gel i kombinasjon med paracetamolholdige legemidler ikke gir god nok effekt.

Oppsøk lege hvis tilstanden vedvarer eller forverrer seg etter noen dagers behandling. 

Hvilken legemiddelform skal jeg velge?

Legemidler kommer i ulike former, som kan gjøre det enklere og øke motivasjonen til å ta medisinen hos både store og små. Hvordan et legemiddel skal inntas, hvilken smak den har og hvor raskt den virker er noen eksempler på hva som kan være viktig å tenke på. Velg den legemiddelformen som passer deg og ditt behov. 

Tabell for bruk av ulike former for smertestillende Med24.no

Gravide og ammende

Til gravide med milde og kortvarige smerter og feber er legemidler med paracetamol førstevalget – Paracet, Pinex eller Panodil. Når laveste virksomme dose tas over en kort periode på noen dager regnes legemidlene som trygge å bruke for gravide. Følg doseringen i pakningsvedlegget hvis ikke annet er avtalt med lege. Oppsøk lege dersom tilstrekkelig effekt ikke oppnås eller om det er behov for behandling i mer enn 5 dager. 

Gravide skal ikke bruke NSAID i noen deler av svangerskapet, med mindre det er avtalt med lege. NSAID kan gi uheldige effekter som økt risiko for spontanabort og forsterskade. Spesielt i tredje trimester kan bruk av NSAID være skadelig for mor og barn, og det er viktig å kontakte lege så fort som mulig dersom du har tatt et NSAID i siste trimester. 

Ammende anbefales i første rekke å bruke legemidler med paracetamol – Paracet, Pinex eller Panodil. Dersom tilstrekkelig effekt ikke oppnås kan NSAID brukes ved behov, men bruk over lenger tid frarådes. Mengden av medisin som går over i morsmelk er liten og vil ikke ha betydning for barnet. 

Barn

Legemidler med paracetamol – Paracet og Pinex, er et trygt førstevalg til barn ved behandling av milde smerter og feber. Til barn som ikke kan svelge tabletter er mikstur, smeltetabletter og stikkpiller mulige alternativer. Tilpass alltid dosen etter barnets alder og kroppsvekt.  

Barn under 10 kg bør kun får NSAID etter avtale med lege. Lokalvirkende gel er ikke anbefalt til barn under 14 år.


Kilder: Trygg Mammamedisin, Norsk Helseinformatikk (NHI), HelseNorge, Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen.


Les også:

Kjøp dine reseptfrie legemidler hos Med24!
Muskelsmerter – Slik lindrer du plagene!
Tips: Slik lindrer du mensensmerter


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.