9 viktige tegn på graviditet

Skrevet av
Jente med positiv graviditetstest etter mistanke om graviditet

Det er mange tegn på graviditet. Tidlige tegn på graviditet kan være vanskelig å gjenkjenne hvis du ikke vet hva du skal se etter. Selv om de alene ikke kan bekrefte eller avkrefte graviditet, er det fint å ha en oversikt. Under får du 9 tidlige tegn på graviditet!


Graviditet

Når man blir gravid, går kroppen gjennom store hormonelle endringer. Dette kan vises gjennom enkelte fysiske tegn som du kan følge med på dersom du har mistanke om at du er gravid. Det er viktig å huske på at mulige tegn på graviditet ikke er konkluderende alene. Det er mulig du har alle tegn på at du er gravid, men fortsatt ikke er gravid. Omvendt kan kroppen din også vise svært få tegn, men så er du det likevel ikke. Du kan derfor aldri være sikker bare basert på tegn, og det anbefales å ta en graviditetstest eller gå til legen din for å bekrefte eller avkrefte følelsen din.

Tar du en graviditetstest er det viktig at du tidligst tester den dagen du skulle hatt mensen. Tester du tidligere enn den dagen, kan du ikke regne med et sikkert svar. HCG-nivået, som er graviditetshormonet, viser om du er gravid eller ikke. Det er først etter den første dagen av forventet menstruasjon at du kan være sikker på at hormonet vil vise enten positivt eller negativt i en graviditetstest. Det er også viktig å bruke en graviditetstest om morgenen, da det er dette tidspunktet urinen er mest konsentrert.

Hvis du ønsker å bli gravid, kan du bruke eggløsningstester for å vite når du har størst sjanse for å bli gravid.
9 tidlige tegn på graviditet

Det er som sagt vanskelig å bedømme ut fra tegn om du er gravid eller ikke. Her kan du lese mer om hvilke tegn du kan forvente å oppleve i starten av svangerskapet.

1. Fravær av menstruasjon
Dette er et av de vanligste og tydeligste tegnene på at du er gravid. Når du er gravid har du ikke eggløsning og uten eggløsning får du heller ikke mensen. Egget som normalt skylles ut med mensen er nå befruktet og utvikler seg til et foster.

2. Tretthet
Når du blir gravid, bruker kroppen ekstraordinært mye energi på å skape det lille fosteret. Derfor kan du være veldig sliten og trenge flere pauser i løpet av dagen. Gi deg selv tillatelse til å hvile - du trenger det.

3. Hodepine
Når du er gravid øker nivået av hormoner, noe som kan gi hodepine. Hodepine kan imidlertid også skyldes mange andre ting som mangel på væske eller mangel på søvn.

4. Humørsvingninger
Hvis du plutselig blir sentimental, begynner å gråte eller trenger en ekstra klem, kan det være fordi hormonene dine raser. I begynnelsen av svangerskapet er kroppen fylt med hormoner og dette kan påvirke humøret ditt.

5. Ømme og hovne bryster
Dette er et av tegnene som kan vises ganske raskt i svangerskapet. Brystene dine kan begynne å vokse og bli ømme veldig raskt etter at du har blitt gravid. De vil begynne å føles annerledes og være ekstra sensitive og følsomme. Årsaken er det økte nivået av hormoner i kroppen.

6. Småblødninger
Du kan oppleve litt flekker den dagen du forventer mensen. Det kan være fordi egget nettopp har festet seg.

7. Kvalme
Svangerskapskvalme kommer på grunn av økte hormoner i kroppen. De fleste plages av kvalme de første 3 månedene av svangerskapet, mens andre er uheldige og sliter med kvalme gjennom hele svangerskapet.

8. Smerter i korsryggen og underlivet
Det kan være små støt i underlivet under den første delen av svangerskapet. Dette kan være ligamentsmerter. Dette betyr at musklene begynner å gi etter og gir plass til det voksende fosteret. Smertene kan minne litt om menstruasjonssmerter.

9. Oppblåst mage
Fordøyelsessystemet blir satt litt i stå, på grunn av hormonene du har i kroppen under svangerskapet. Derfor kan du risikere å få oppblåst mage.


Beregn terminen din med NHI.no sin terminkalkulator.


Hvor tidlig kan du kjenne de første tegnene på graviditet?

Noen kan kjenne tegn på graviditet allerede den første uken. Dette krever imidlertid at du kjenner kroppen din godt, slik at du merker når noe er annerledes.

Det er viktig å huske at disse tegnene også kan komme av andre årsaker og er ikke nødvendigvis en indikasjon på at du er gravid. På den annen side kan du også være gravid, selv om du bare opplever få eller ingen av disse symptomene. Det er derfor viktig å få tatt en graviditetstest ved mistanke om mulig graviditet.Tegn på at du nærmer deg termin

De ovennevnte tidlige tegnene på graviditet vil etter hvert som månedene går, erstattes av mer synlige og merkbare tegn på at du nærmer deg fødselen. En graviditet er både fantastisk, men også vanskelig – så på dette tidspunktet lengter du kanskje etter å nå terminen din slik at du kan komme tilbake til kroppen du hadde før graviditeten.

Føtter til nyfødt baby i artikkel om graviditet

Her ser du hvilke tegn du vil oppleve i siste halvdel av svangerskapet:

Mørk stripe fra navle til kjønnsbein
Det er ikke fullt ut dokumentert hvorfor denne streken vises under graviditet. Mange kaller det livlinen. Den oppstår oftest etter 5. måned av svangerskapet og blir mer intens jo lenger du kommer i svangerskapet. Det kan ta flere måneder før den er helt borte etter fødselen.

Tett nese
Under graviditeten kan slimhinnene i nesen hovne opp og bli tørre. Du kan ha en følelse av å være forkjølet og føle at nesen er tett. Du kan ev. bruk en saltvannsspray for å lindre.

Blødende tannkjøtt
Under svangerskapet produserer vi mer blod og blodtrykket vårt er også litt forhøyet. Dette er grunnen til at du noen ganger ser små blodårer som sprekker i tannkjøttet. Du trenger ikke bekymre deg for dette.

Åreknuter og blåmerker
Som skrevet ovenfor har vi en økt mengde blod i kroppen under svangerskapet. Den økte blodsirkulasjonen kan forårsake blåmerker og åreknuter, spesielt på bena.

Voksende føtter
Graviditetshormonet relaxin løsner leddbånd i bekkenet når du er gravid, for å forberede fødselen. Leddbåndene i føttene dine løsnes også. Dette kan føre til at føttene dine blir enten lengre eller bredere. Det er ikke uvanlig å gå opp 1 størrelse i sko etter en graviditet.

Ingen svangerskap er like og det er veldig individuelt hvilke tegn og plager du får under svangerskapet. De ovennevnte symptomene og tegnene er ufarlige og oppleves av de fleste gravide kvinner.


Les også:

Hvor mange uker er man gravid?
10 tips til en god start på ammingen


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.