Hvor mange uker er man gravid?

Skrevet av
Vanlige spørsmål om graviditet og svangerskap

Er du, eller prøver du å bli gravid? Denne artikkelen inneholder svar på mange av de spørsmålene du kan ha rundt graviditet; som for eksempel når du kan bli gravid, hvilke undersøkelser du må gjennom under svangerskapet, og noen gode råd til deg som allerede er gravid.

Hvor lenge varer en graviditet?

Du er som utgangspunkt gravid i 40 uker. Det er normalt å føde mellom ca. 3 uker før termin og 2 uker etter termin. Hvis ditt barn blir født innenfor disse uker, går man ut fra at barnet er født friskt. Bli barnet født før 37. graviditetsuke, er det en økt sjanse for at barnet ikke er tilstrekkelig utviklet og har bruk for ekstra legehjelp. Blir ditt barn født lenge før termin kan det i verste fall være så sykt, at det har vanskelig for å overleve. Blir barnet født etter 25. graviditetsuke anses det ikke lengre som en uprovosert abort, og barnet forsøkes reddet. Har du derimot ikke født før 2 uker etter din terminsdato, vil din jordmor anbefale deg å bli satt i gang. Det er lagd studier på at hvis et barn ligger i magen mer end 42 graviditetsuker, er det økt risiko for at barnet dør i morens mage. Den presise grunn er enda ikke fastlagt.

Termindatoen er den dato du forventes å føde. Den fastsettes ut fra den første dag i din siste menstruasjon.


Når kan jeg bli gravid?

Du kan bli gravid når du har eggløsning. Dette skjer oftest 14 dager etter din første dag i din sisste menstruasjon. Eggløsning er den perioden i kvinnens menstruasjonssyklus, hvor det ubefruktede egg blir løsnet fra eggestokken og flyttes ned til livmoren. I livmoren kan egget enten bli befruktet med en sædcelle, eller utskilt under menstruasjonen hvis egget ikke befruktes. Hvis du ønsker å bli gravid, skal du derfor ha sex samtidig med eggløsningen, så mannens sædcelle kan befrukte dine egg. Da en sædcelle kan forbli levende i kvinnens kropp i opp til 6 dager etter samleie, kan kvinnen bli befruktet i denne tiden etter samleiet hvis hun har eggløsning. Egget lever til gjengjeld i kun 12-24 timer i kvinnens kropp, og det er derfor viktig å time samleiet for å optimere sjansen for å bli gravid.

En eggløsningstest kan være en god investering hvis du ønsker å bli gravid. Den kan vise presis når du har størst sjanse for å unnfange et barn.


Undersøkelser under graviditeten

Der finnes flere undersøkelser i graviditeten. Legebesøk, jordmor og ultralyd er de alminnelige kontroller under graviditeten.

I ca. uke 18 i din graviditet blir du invitert til ultralyd. Her fastslås korrekt termindato, antall forstre og vurdering av morkakens plassering i livmoren. Det gjøres målinger av fosterets mage- og hodediameter og undersøkes for større misdannelser. Her kan du også få vite kjønnet på barnet ditt.

Gjennom din graviditet skal du vekselvis til lege, jordmor og skanning. Alt dette er for å sikre at ditt barn og ikke minst deg selv er sunne og friske gjennom hele graviditeten. Din urin blir sjekket ved hvert besøk hos jordmor og lege for å vurdere om den inneholder for mye protein. Hvis proteininnholdet i urinen er høyt under graviditeten, kan det bety at du har begynnende svangerskapsforgiftning.

Les mer om de forskjellige svangerskapskontrollene på Helsenorge.no.


Gode råd under graviditeten

Regel nr. 1 når du er gravid: pass på deg selv! Det er viktig at du tenker på deg selv og ikke minst din baby i magen under din graviditet. Det er mange ting du skal ta hensyn til når du er gravid.

Unngå alkohol. Det er dokumentert at det kan skade fosteret å innta alkohol hvis du er gravid. Det er skadelig for utviklingen av barnets organer, især hjernen og nervesystemet er utsatt. Barnet kan senere utvikle innlæringsproblemer, hvis det har blitt skadet på grunn av alkohol.

Unngå røyking og passiv røyking. Røyking er verst, men passiv røyking har også en negativ effekt på fosteret under graviditeten. Hvis du røyker mens du er gravid, er det en større sjanse for at barnet blir født for tidlig og har en lav fødselsvekt. I tillegg får ikke barnet den nødvendige oksygen når det ligger i magen. Når moren røyker en sigarett, svarer det til at barnet får samme mengde nikotin og andre giftstoffer!

Unngå kjemikalier. Du skal så vidt mulig unngå kjemikalier når du er gravid. Hårfarging, bleking av hår, makeup, parfyme og kremer kan inneholde kjemikalier som ikke er godt for fosteret i magen. Derfor anbefales det å bruke hudpleie og makeup med ingredienser fra naturlig opprinnelse eller økologiske produkter. Noen typer maling og spraymaling er heller ikke anbefalelsesverdig under en graviditet.

Unngå innmat og tunfisk i større mengder. Innmat har et stort innhold av blant annet A vitamin. A vitamin har en negativ effekt på små barn og fostre, derfor bør du kun innta små mengder. Tunfisk inneholder en høy mengde tungmetaller, som heller ikke bør inntas når du er gravid.


Følg din graviditet uke for uke hos Helsenorge.no.


Kosttilskudd til den gravide og ammende

Kvinner anbefales å ta 400 mikrogram tilskudd av folat daglig, fra planlagt graviditet til og med graviditetsuke 12. Et kosttilskudd med folsyre kan forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret. Gravide anbefales også et daglig tilskudd på 10 microgram D-vitamin tilsvarende den dose, det er i en multivitaminpille til gravide. Du kan lese mer om kostholds- og vitaminråd til gravide på Helsenorge.no.


Etter fødselen

Etter en fødsel har moren bruk for ekstra vitaminer og mineraler for å holde kroppen i gang, spesielt hvis du har valgt å amme. Du kan være sikker på at barnet får de vitaminer og den næring det har bruk for gjennom morsmelken, men du står kanskje tilbake og mangler det. Derfor bør du som nybakt mor og ammende ta en multivitaminpille og en kalktablett hver dag.

Ditt barn bør etter 2. leveuke begynne å ta et tilskudd av D vitamin. Nyfødte barn har et lager D-vitamin. Hvor stort dette lageret er, avhenger av hvor mye D-vitamin deres mor har kunnet overføre til dem under graviditeten. I løpet av de første 6 uker minskes barnets lager. Morsmelk inneholder ikke tilstrekkelig D-vitamin til å dekke barnets behov. Det anbefales derfor at spebarn får 10 mikrogram D-vitamin tilført daglig som D-dråper fra de er 14 dager gamle og til de er 2 år.


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.