Graviditetstester

Med en graviditetstest kan du på få minutter finne ut om du er gravid. Testen er enkel og rask å gjennomføre, og vi har samlet litt ekstra informasjon her dersom du er i tvil om ditt valg av graviditetstest.

Hvilken graviditetstest bør jeg velge? | Hvordan fungerer en graviditetstest? | Når kan du ta en graviditetstest? | Positiv graviditetstest | Negativ graviditetstest

13 Produkt(er)

Hvilken graviditetstest bør jeg velge?

I vårt sortiment kan du finne 2 typer graviditetstester, som begge tester for det samme, nemlig mengden av hormonet hCG i urinen som vil øke i forbindelse med graviditet.

De 2 typene er: 

  • Strimmel
  • Stav

Alle testene oppfyller kravene fra myndighetene til en graviditetstest, og hvilken test som passer deg best avhenger helt av hvilken type du synes best å bruke. Vi har kort skissert forskjellene mellom testene her, slik at du kan få en innføring i de ulike typene.

Graviditetstest - strimmel

En graviditetstest av strimmeltypen kan ofte fås billig og i pakketilbud, slik at du får flere strimler ved hvert kjøp. Testen fungerer ved å dyppe strimmelen i et beger med urin, og resultatet vises etter kort tid. Resultatet kan være litt vanskelig å lese, og du kan derfor se deg nødt til å teste flere ganger. Dersom testen brukes riktig i forhold til bruksanvisningen er de imidlertid over 99 % sikre, og er favoritten til mange kunder på grunn av de gode prisene.

Graviditetstest - stav

En graviditetstest i form av stav er enkel å bruke, da du både kan dyppe pinnen i en oppsamlet beger med urin, på samme måte som strimler, men du kan også tisse direkte på den absorberende delen av pinnen. Resultatet av testen er lett å lese, og to favoritter blant kundene er Valmed Graviditetstest og Clearblue Graviditetstest.

Alle testene er ekstremt sikre, og hvis de brukes riktig i forhold til bruksanvisningen, kan de alle avdekke graviditet med over 99 % sikkerhet. Du må imidlertid være oppmerksom på holdbarheten til graviditetstesten, da de etter utløpsdatoen ikke lenger er pålitelige, selv om bruksanvisningen er fulgt til punkt og prikke.


Mistanke om graviditet

Har du mistanke om at du er gravid? Da bør du sørge for å få bekreftet graviditeten så fort som mulig. Dette kan gjøres både ved hjelp av en graviditetstest hjemme eller hos legen.

Hjemmetest

Flertallet av alle kvinner gjennomfører sin første graviditetstest hjemme, hvor mange føler seg mindre nervøse i trygge omgivelser. I tillegg kan du på denne måten være sikker på at «nyheten» holdes hemmelig.

«Hjemmegraviditetstestene» du finner på markedet i dag er alle trygge og enkle å bruke. Det er også samme type tester som legen bruker, og det er derfor ingenting i veien for å gjennomføre testen selv. Men hvis testen er positiv, bør du umiddelbart kontakte legen din, som kan foreta en videre undersøkelse.

Undersøkelse hos legen

Ved graviditetstest hos legen vil legen be deg ta med urinprøve. Hvis testen er positiv, vil legen foreta en ytterligere gynekologisk undersøkelse, som kan vise mer detaljerte, fysiske tegn på graviditet.

Legen kan kun gi et sikkert svar på bakgrunn av den gynekologiske undersøkelsen, hvor graviditetssymptomene er tydelige - dette er ca. 4 uker etter befruktning.


Hvordan fungerer en graviditetstest?

Først og fremst er det viktig å påpeke at de enkelte testene kan fungere forskjellig. Resultatene kan blant annet leses forskjellig og vises forskjellig. I tillegg er noen tester mer sensitive enn andre, og det er derfor viktig at du leser bruksanvisningen til enhver test grundig før bruk, slik at du er sikker på at du tester og leser av resultatet riktig!

Slik virker testen

Samlet sett måler en graviditetstest nivået av hCG-hormonet i urinen. HCG-hormonet er hormonet som gravide kvinner produserer kort tid etter unnfangelsen. Mengden av dette vil dobles i blod og urin ca. hver 2-3 dag i de første 10 ukene av svangerskapet.

De fleste graviditetstester kan tas hele døgnet. Det anbefales imidlertid for de fleste tester at de tas om morgenen, da urinen er mest konsentrert på dette tidspunktet. Dersom testen kan brukes på flere tidspunkt på døgnet, vil dette fremgå av bruksanvisningen, som du alltid bør lese før bruk.

Vær oppmerksom på

Testresultatet kan være falskt negativt dersom du har drukket mye væske eller vært på toalettet noen timer før du bruker graviditetstesten. Hvis urinen din er for tynn - enten helt hvit eller veldig lys - kan konsentrasjonen være for lav til at testen viser et klart resultat.


Når kan du ta en graviditetstest?

Det anbefales å vente 14 dager etter samleie før du tar graviditetstesten. Dette er fordi jo tidligere du tester, jo mer sannsynlig er det at du får en falsk positiv graviditetstest, på grunn av en prosess som kalles biokjemisk graviditet.

Hva er biokjemisk graviditet?

I mange tilfeller hvor egget er befruktet, vil det oppstå feil i den tidlige celledelingen, noe som gjør at svangerskapet vil avbrytes. Dette kalles biokjemisk graviditet og er grunnen til at mange ofte opplever at mensen er forsinket. Her vil mange derfor oppleve at de etter noen dager vil teste negativt.

Tidlig graviditetstest

Hvis du mistenker at du er gravid, vil du sannsynligvis stille deg selv spørsmålet: "Hvor tidlig kan du ta en graviditetstest?". Med ABBLO Pharma Tidlig Graviditetstest kan du teste om du er gravid allerede 8 dager etter befruktningen. For vanlige graviditetstester må du vente ca. 14 dager.


Positiv graviditetstest

Hvis graviditetstesten din er positiv, er det et tegn på at du er gravid. Du kan oppleve en svakt positiv graviditetstest – her anbefales det å ta en ny test.

Men testen kan også ha blitt brukt feil, og du har kanskje ikke fulgt bruksanvisningen til punkt og prikke. Hvis du er i tvil om du har brukt testen riktig, kan du følge instruksjonene trinn for trinn igjen. Hvis du tester positivt igjen, må du kontakte legen din.


Ta stilling til graviditet

Når du har testet positivt og fått resultatet bekreftet av legen, må du ta stilling til om svangerskapet skal gjennomføres dersom det ikke var planlagt. Fra legen kan du få klare instrukser om svangerskapsforløpet og eventuell abort.


Negativ graviditetstest

Tester du negativt er det et tegn på at du IKKE er gravid. Det er igjen viktig at du er sikker på at testen er brukt riktig i henhold til instruksjonene - ellers kan resultatet bli falskt.


Hvordan øker jeg sjansene mine for å bli gravid?

Prøver du å bli gravid kan du ha stor nytte av å holde oversikt over din egen syklus. Vet du når du har eggløsning vil det være lettere for deg å vite riktig tidspunkt å prøve på. Dette kan du blant annet gjøre ved å bruke en eggløsningstest; se vårt utvalg av eggløsningstester her!

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.