Vitamin E – antioksidanten som beskytter cellene dine

Skrevet av
Stort billede af forskellige fødevarer, der indeholder E vitamin, Med24.dk

Vitaminer er avgjørende for kroppen din og helsen din. Derfor er det viktig å få i seg de riktige vitaminene og samtidig ha kontroll på hva et vitamin er godt for. Her kan du lese mer om vitamin E og hvordan det bidrar til kroppen din. Lær også mer om hvilke matvarer som inneholder vitamin E.


Hva er vitamin E bra for?

Vitamin E er ikke bare ett vitamin, men samlebetegnelsen for de to stoffene tokotrienol og tokoferol. Vitamin E finnes i 8 naturlige former, hvor den mest aktive formen er alfa-tokoferol, som vi oftest finner i vårt daglige kosthold. Det er også denne formen som vanligvis finnes i vitaminpiller.

Vitamin E er en antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin E finnes i cellemembranen, som er "veggen" som omgir alle kroppens celler. Membranen består blant annet av flerumettede fettsyrer, hvor funksjonen til vitamin E er å beskytte disse flerumettede fettsyrene mot harskning. Her jobber antioksidanten i tett samarbeid med en annen antioksidant, nemlig vitamin C.


Fettløselig vitamin

Vitamin E er fettløselig - og derfor bør det tas sammen med fete måltider for at vitaminet skal absorberes riktig. Det finnes både fett- og vannløselige vitaminer, hvor de vannløselige vitaminene skilles ut i urinen, mens de fettløselige lagres i kroppens fettvev.Vitamin E i mat – hvor får du vitamin E fra?

mandler der ligger på et marmorbord

Vitamin E er som tidligere nevnt et fettløselig vitamin, og derfor er det først og fremst fet mat som inneholder vitaminet. I tillegg tilsettes vitamin E i en rekke matvarer, da vitaminet er en sterk antioksidant som sørger for at fettet i maten ikke harskner.

Matvarer som inneholder vitamin E:

  • Margarin
  • Soya-, solsikke- og hvetekimolje (vegetabilske oljer)
  • Mandler
  • Nøtter generelt
  • Eggeplomme

Vitamin E for huden

Det finnes mange forskjellige kremer og oljer for huden som inneholder vitamin E. Hos Med24.dk finner du generelt et stort utvalg av hudpleie, men selvfølgelig også produkter som inneholder antioksidanten E-vitamin – for eksempel Badeanstaltens Ansiktsolje med Vitamin E og RazSpa Vitamin E.


Er du nysgjerrig på å lese mer om de andre viktige vitaminene for kroppen vår? På Med24.no finner du en mengde artikler om de ulike vitaminene – lær for eksempel mer om vitamin C her:Les også:

Fettløselig vs. vannløselige vitaminer - vet du forskjellen?
Får du nok D-vitamin?
Alt du bør vite om multivitaminer


Pil til toppen

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.