Hva er C vitamin godt for - Få svaret her!

c vitamin

Om C-vitamin

C vitamin blir ofte også kalt ascorbinsyre og er et vannoppløselig vitamin. Det vil si at det lett opptas i kroppen, men til gjengjeld deponeres de ikke i kroppen. Vi utskiller vitamin C med urinen og derfor kan vi ikke få for mye av det.

Vitamin C er en antioksidant og bidrar blant annet til immunforsvarets normale funksjon, en normal psykisk funksjon og et normalt fungerende nervesystem. C-vitamin medvirker til å redusere tretthet og utmattelse, samt øker kroppens opptak av jern. Videre bidrar vitamin C til den normale dannelsen av kollagen, som medvirker til normal funksjon av hud, brusk, knokler og blodkar.

Til forskjell fra dyr, er mennesker ikke i stand til og selv danne C-vitamin, og da det er et vannoppløselig vitamin, skal vi innta en del mer av det enn av de fettoppløselige. Så hvis du er oppmerksom på å innta nok igjennom kosten, vil det ikke være nødvendigt med et ekstra tilskudd.


Hva er C-vitamin godt for?

Forkølelse

Vitamin C har følgende effekt på kroppen:

  • Bidrar til dannelsen av kollagen som understøtter den normale funksjon av huden
  • Bidrar til dannelsen av kollagen som understøtter brusk, knokler og tenner
  • Bidrar til immunforsvarets normale funksjon
  • Bidrar til nervesystemets normale funksjon
  • Bidrar til en normal psykisk funksjon
  • Bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Bidrar til å minske tretthet og utmattelse
  • Øker kroppens opptak av jern

Symptomer på C-vitamin mangel

I Norge ser man mangel på C-vitamin sjelden, men det kan forekomme hvis man spiser en meget ensidig eller utilstrekkelig kost - eller ved langvarig sykdom, hvor kroppens evne til å oppta vitaminer fra maten er nedsatt.

Symptomer på C-vitamin mangel er vanskelig å skjelne fra andre symptomer. Men kan blant annet omfatte tretthet, utmattelse, dårlig sårheling, blødninger i huden.


Hvem bør ta C-vitamin tilskudd?

Som sagt, så ses det sjelden mangeltilstander hvis man spiser sunt og variert.
Hvis man spiser en meget ensartet og utilstrekkelig kost (kresenhet, nedsatt appetitt, spiseforstyrrelse, alkoholisme), kan vitaminmangel oppstå. Det kan også ses i forbindelse med sykdom over en lengre periode hvor kroppen ikke er i stand til å oppta vitaminene optimalt.

Det foreligger ikke en anbefaling for inntak av vitaminer og mineraler lengre, bare med unntak av noen personer i særlige situasjoner, det kan du evt. lese mer om på Helsenorges sider her.

Hvis du lider av en en sykdom hvor jern opphopes i kroppen, bør du kun etter avtale med lege innta C-vitamin - dette gjør seg også gjeldende hvis du har tendens til å danne nyresten.


Naturlig inntak av C-vitamin fra mat

C-vitamin finnes i de fleste frukter og grønnsaker - og ikke kun i sitroner, appelsiner og sitrusfrukter generelt - men også i bær, paprika, tomater, bønner, brokkoli og lignende. Faktisk finnes det også vitamin C i poteter som jo for mange nordmenn er en helt normal del av den daglige kosten.


C-vitamin og hudpleie

C-vitamin har en naturlig eksfolierende og antioksiderende effekt på huden. C-vitamin kan redusere solskader i huden og kan reparere huden i dybden. Vitaminet kan redusere brune pigmentforandringer, fine linjer og rynker.
C-vitaminet stimulerer de kollagene fibrene i huden og etterlater huden mer spenstig, ungdommelig og med mer glød.


C-vitamin som kosttilskudd

C vitamin kan inntas på flere forskjellige måter. Den mest normale og brukte metoden er en ganske alminnelig tablett. Det kunne f.eks. være Solaray C-vitamin 500 mg. Det kan i noen tilfeller være nødvendig å ta en syrenøytral C vitamin, hvis du f.eks. har mye magesyre eller magesmerter. Hvis du har vanskelig for å svelge tabletter, finnes det også brusetabletter som du blander med vann.


Plikttekst

Den anbefalte daglige dose bør ikke overskrides. Kosttilskudd bør ikke erstatte et sunt og variert kosthold. Oppbevares utilgjengelig for barn. Bør kun anvendes av gravide og barn under 1 år i samråd med lege.

Er du nysgjerrig på å lese mer om multivitaminer?


Les artikkelen her.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.