Hva er C-vitamin godt for - Få svaret her!

Skrevet av
c vitamin

Om C-vitamin

C-vitamin blir også kalt ascorbinsyre og er et vannoppløselig vitamin. Det vil si at det lett tas opp i kroppen, men til gjengjeld vil det ikke lagres. Vi skiller ut C-vitamin med urinen og siden det ikke lagres i  kroppen, er sannsynligheten for å overdosere liten.

C-vitamin er en antioksidant og bidrar blant annet til immunforsvarets normale funksjon, en normal psykisk funksjon og et normalt fungerende nervesystem. C-vitamin medvirker til å redusere tretthet og utmattelse, samt øker kroppens opptak av jern. Videre bidrar C-vitamin til den normale dannelsen av kollagen, som medvirker til normal funksjon av hud, brusk, knokler og blodkar.

Til forskjell fra dyr, er mennesker ikke i stand til selv å danne C-vitamin. Hvis du er oppmerksom på å innta nok gjennom kosten, vil det ikke være nødvendig med et ekstra tilskudd. Men vet du at du ikke spiser nok c-vitaminholdig mat, vil et kosttilskudd være et godt alternativ.


Hva er C-vitamin godt for?

Vitamintilskudd

C-vitamin har følgende effekt på kroppen:

  • Bidrar til dannelsen av kollagen som understøtter den normale funksjon av huden
  • Bidrar til dannelsen av kollagen som understøtter brusk, knokler og tenner
  • Bidrar til immunforsvarets normale funksjon
  • Bidrar til nervesystemets normale funksjon
  • Bidrar til en normal psykisk funksjon
  • Bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Bidrar til å minske tretthet og utmattelse
  • Øker kroppens opptak av jern

Symptomer på C-vitamin mangel

I Norge ser man sjeldent mangel på C-vitamin, men det kan forekomme hvis man spiser en meget ensidig eller utilstrekkelig kost - eller ved langvarig sykdom, der kroppens evne til å oppta vitaminer fra maten er nedsatt.

Symptomer på C-vitamin mangel er vanskelig å skille fra andre symptomer, men kan blant annet omfatte tretthet, utmattelse, dårlig sårheling eller blødninger i huden.


Hvem bør ta C-vitamin tilskudd?

Det er sjelden mangeltilstander på c-vitamin hvis man spiser sunt og variert.
Spiser man derimot meget ensartet kost (kresenhet, nedsatt appetitt, spiseforstyrrelse, alkoholisme), kan vitaminmangel oppstå. Det kan også sees i forbindelse med sykdom over en lengre periode hvor kroppen ikke er i stand til å oppta vitaminene optimalt.

Det foreligger ikke en anbefaling for inntak av vitaminer og mineraler lengre, bare med unntak av noen personer i særlige situasjoner, det kan du evt. lese mer om på Helsenorges sider her.

Hvis du lider av en en sykdom hvor jern opphopes i kroppen, bør du kun etter avtale med lege innta C-vitamin - dette gjør seg også gjeldende hvis du har tendens til å danne nyresten.


Naturlig inntak av C-vitamin fra mat

C-vitamin finnes i de fleste frukt og grønnsaker - ikke kun i sitroner, appelsiner og sitrusfrukter generelt - men også i bær, paprika, tomater, bønner, brokkoli og lignende. Faktisk finnes det også C-vitamin i poteter, som jo for mange nordmenn er en helt normal del av den daglige kosten.


C-vitamin og hudpleie

C-vitamin har en naturlig eksfolierende og antioksiderende effekt på huden. Vitaminet kan også bidra til å redusere brune pigmentforandringer, fine linjer og rynker. C-vitaminet stimulerer de kollagene fibrene i huden og etterlater huden mer spenstig, med en jevnere hudtone og med mer glød.


C-vitamin som kosttilskudd

C vitamin kan inntas på flere forskjellige måter. Den mest brukte metoden er en ganske alminnelig tablett. Det kan i noen tilfeller være nødvendig å ta en syrenøytral C vitamin, hvis du f.eks. har mye magesyre eller magesmerter. Hvis du har vanskelig for å svelge tabletter, finnes det også brusetabletter som du blander med vann.


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.