Hva er C-vitamin godt for - Få svaret her!

Skrevet av
c vitamin

Om C-vitamin

C-vitamin blir også kalt ascorbinsyre og er et vannoppløselig vitamin. Det vil si at det lett tas opp i kroppen, men til gjengjeld vil det ikke lagres. Vi skiller ut C-vitamin med urinen og siden det ikke lagres i  kroppen, er sannsynligheten for å overdosere liten.

C-vitamin er en antioksidant og bidrar blant annet til immunforsvarets normale funksjon, en normal psykisk funksjon og et normalt fungerende nervesystem. C-vitamin medvirker til å redusere tretthet og utmattelse, samt øker kroppens opptak av jern. Videre bidrar C-vitamin til den normale dannelsen av kollagen, som medvirker til normal funksjon av hud, brusk, knokler og blodkar.

Til forskjell fra dyr, er mennesker ikke i stand til selv å danne C-vitamin. Hvis du er oppmerksom på å innta nok gjennom kosten, vil det ikke være nødvendig med et ekstra tilskudd. Men vet du at du ikke spiser nok c-vitaminholdig mat, vil et kosttilskudd være et godt alternativ.


Hva er C-vitamin godt for?

Vitamintilskudd

C-vitamin har følgende effekt på kroppen:

  • Bidrar til dannelsen av kollagen som understøtter den normale funksjon av huden
  • Bidrar til dannelsen av kollagen som understøtter brusk, knokler og tenner
  • Bidrar til immunforsvarets normale funksjon
  • Bidrar til nervesystemets normale funksjon
  • Bidrar til en normal psykisk funksjon
  • Bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Bidrar til å minske tretthet og utmattelse
  • Øker kroppens opptak av jern

Symptomer på C-vitamin mangel

I Norge ser man sjeldent mangel på C-vitamin, men det kan forekomme hvis man spiser en meget ensidig eller utilstrekkelig kost - eller ved langvarig sykdom, der kroppens evne til å oppta vitaminer fra maten er nedsatt.

Symptomer på C-vitamin mangel er vanskelig å skille fra andre symptomer, men kan blant annet omfatte tretthet, utmattelse, dårlig sårheling eller blødninger i huden.


Hvem bør ta C-vitamin tilskudd?

Det er sjelden mangeltilstander på c-vitamin hvis man spiser sunt og variert.
Spiser man derimot meget ensartet kost (kresenhet, nedsatt appetitt, spiseforstyrrelse, alkoholisme), kan vitaminmangel oppstå. Det kan også sees i forbindelse med sykdom over en lengre periode hvor kroppen ikke er i stand til å oppta vitaminene optimalt.

Det foreligger ikke en anbefaling for inntak av vitaminer og mineraler lengre, bare med unntak av noen personer i særlige situasjoner, det kan du evt. lese mer om på Helsenorges sider her.

Hvis du lider av en en sykdom hvor jern opphopes i kroppen, bør du kun etter avtale med lege innta C-vitamin - dette gjør seg også gjeldende hvis du har tendens til å danne nyresten.


Naturlig inntak av C-vitamin fra mat

C-vitamin finnes i de fleste frukt og grønnsaker - ikke kun i sitroner, appelsiner og sitrusfrukter generelt - men også i bær, paprika, tomater, bønner, brokkoli og lignende. Faktisk finnes det også C-vitamin i poteter, som jo for mange nordmenn er en helt normal del av den daglige kosten.


C-vitamin og hudpleie

C-vitamin har en naturlig eksfolierende og antioksiderende effekt på huden. Vitaminet kan også bidra til å redusere brune pigmentforandringer, fine linjer og rynker. C-vitaminet stimulerer de kollagene fibrene i huden og etterlater huden mer spenstig, med en jevnere hudtone og med mer glød.


C-vitamin som kosttilskudd

C vitamin kan inntas på flere forskjellige måter. Den mest brukte metoden er en ganske alminnelig tablett. Det kan i noen tilfeller være nødvendig å ta en syrenøytral C vitamin, hvis du f.eks. har mye magesyre eller magesmerter. Hvis du har vanskelig for å svelge tabletter, finnes det også brusetabletter som du blander med vann.


Obligatorisk tekst

Den anbefalte daglige dose bør ikke overskrides. Kosttilskudd bør ikke erstatte et sunt og variert kosthold. Oppbevares utilgjengelig for barn. Bør kun anvendes av gravide og barn under 1 år i samråd med lege.

Er du nysgjerrig på å lese mer om multivitaminer?


Les artikkelen her.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.