Omega-3 - Alt du behøver å vite!

Skrevet av
Kapsler med fiskeolje for omega 3 fettsyrer

Omega-3 inneholder de essensielle omega-3 fettsyrene som har en lang rekke fordeler for helsen din. Fiskeolje bidrar med en beskyttende effekt på hjertet og blodkar, hjerne og ledd, som alle er livsnødvendige funksjoner. Denne artikkelen gir deg et overblikk over hvorfor du bør innta tilskudd av Omega-3, hvilke fordeler Omega-3 har for deg og hvordan du kan innta Omega-3 naturlig gjennom kosten.

Hva er Omega-3?

Omega-3 er fettsyrer utvunnet av fisk. Det er et livsnødvendig stoff som blir tilført enten gjennom kosten eller som et kosttilskudd. Omega 3 fiskeoljer tilhører gruppen flerumettede fettsyrer og hører derfor også til gruppen sunne oljer. Fiskeoljene inneholder omega-3, DHA og EPA, som du kan lese mer om lengre ned på siden.


Hva er DHA, EPA, GLA og ALA?

EPA, GLA, DHA og ALA har alle det tilfelles, at de er essensielle fettsyrer som kroppen har bruk for. Oljene kan deles opp i sunne og ikke sunne oljer, men uansett hvilken gruppe de tilhører, har kroppen behov for et daglig inntak.

DHA (docosahexaensyre) er en omega 3 fettsyre som stammer fra fisk. DHA er den mest forekommende fettsyre i sentralnervesystemet.

EPA (eicosapentaensyre) er som DHA, en essensiell omega 3 fettsyre som stammer fra fisk. EPA inngår i alle kroppens cellemembraner, hvor de har stor betydning for cellenes funksjon.

ALA (alfalinolensyre) finner du i f.eks. linfrø, chiafrø, spinat, grønnkål, kjøtt og egg. Kroppen danner ikke ALA selv, men kan selv omdanne disse fettsyrene til EPA og DHA, men denne prosessen er svært ineffektiv og det er derfor lurt med påfyll av de marine fettsyrene gjennom kosten. ALA går også under navnet omega 3 sammen med DHA og EPA.

GLA (gammalinolensyre) Omega 6 er ikke en fiskeolje, men finnes ofte i et kompleks med fiskeolje. Omega 6 finnes typisk i planteoljer som mais-, druekjerne- og solsikkeolje. GLA bidrar til et normalt nivå av kolesterol i blodet.

Omega 9 er heller ikke en fiskeolje, men finnes på lik linje med omega 6, i mange komplekser av oljer. Omega 9 er enkeltmettede fettsyrer og kategoriseres derfor som usunn olje. Fettsyren omega 9 finnes ofte i avokado og oliven. Omega 9 er godt for kretsløpet og kolesterolbalansen.Hvordan virker Omega-3?

Omega-3 har mange viktige funksjoner i forbindelse med hjerte-kar, ledd og hjernen. Fiskeolje/omega 3 er en essensiell fettsyre, som kroppen skal ha tilstrekkelig av for å fungere optimalt.

Omega-3 har en nyttig effekt og bidrar til følgende:

 • Bidrar til et normalt fungerende hjerte
 • Bidrar til en normal hjernefunksjon
 • Bidrar til et normalt syn
 • Virker mot for høy konsentrasjon av triglycerider i blodet

Spesielt gravide har nytte av et daglig tilskudd av Omega-3. Ved et daglig inntak av Omega-3 kan du være med på å styrke barnets syn og hjerne, samt øke sannsynligheten for en forbedret motorikk og intelligens. Derfor er det anbefales det å ta Omega-3 under graviditeten.


Omega-3 gjennom kosten

De beste kilder til DHA og EPA er følgende:

 • Makrell
 • Sardin
 • Sild
 • Steinbittrogn
 • Steinbitt
 • Laks
 • Ål
 • Regnbueørret

De beste omega-3 fettsyrene finnes i fete, ville fisk. Det vil si at den beste kvaliteten av  fiskeolje som du får gjennom kostholdet, er fra villfisk som har levd naturlig i havet. Ofte er fisk fra oppdrett og lignende vant til å bli foret med kraftfor. Når fiskene ikke får den naturlige føden som de ellers ville fått når de er ville, danner de ikke de samme essensielle oljer som en fisk fra naturen.


Hvor mye Omega-3 skal vi ha?

Den anbefalte dosen per dag for et voksent menneske er 600-1000 mg. omega 3. Det tilsvarer at du spiser fet fisk ca. 2 ganger i uken. Kosttilskudd som inneholder ALA i stedet for DHA og EPA, skal tas i meget store doser i forhold til normalt for å oppnå den anbefalte mengden omega 3.


Omega-3 og bivirkninger

Det er ikke observert alvorlige bivirkninger ved inntak av fiskeolje i anbefalte doser.

Den mest kjente bivirkning er oppstøt med smak av fiskeolje. Det kan være ubehagelig, men det er ikke farlig. Ved meget store doser omega-3 kan du oppleve løs avføring og oppkast.

Noen mener at omega-3 kan ha en lett blodfortynnende virkning og at du derfor bør avslutte inntak av omega-3 gjennom kosttilskudd et par uker før forventet fødsel for å minske risikoen for å blø. Alternativt kan du skrive i din journal at du tar omega-3 som kosttilskudd. På den måten kan legene se at det er en risiko - f.eks. i forbindelse med keisersnitt.


Omega-3 og annen medisin

I noen tilfeller kan omega-3 påvirke annen medisin som du får med resept. Det er derfor viktig å informere din lege om at du tar omega-3. Spesielt i følgende sammenhenger:

 • Blodfortynnende medisin
 • Kolesterolsenkende medisin

Omega-3 kan ha en blodfortynnende effekt på blodet og bør derfor inntas med varsomhet eller under kontroll med din lege i forbindelse med annen medisin. Omega-3 kan i utgangspunktet godt inntas i forbindelse med blodfortynnende medisin, men kontakt din lege før oppstart.


Les også:

Fiskeolje-test – Slik velger du den beste fiskeoljen
Krillolje – Hvordan krillolje hjelper for en sunnere helse


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.