Hva er eggløsning, og når har du det?

Skrevet av
Livmor og eggstokker under befruktning

Omtrent halvveis i en kvinnes menstruasjonssyklus utvikles og frigjøres et egg fra en av eggstokkene, som ligger nær livmoren. Dette egget vil da kunne befruktes av en sædcelle og dermed føre til graviditet. Utviklingen og frigjøringen av egget er det vi kaller eggløsning.

Hvorfor har du eggløsning?

Hos kvinner finner man kjønnshormonene FSH (follikkelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon). FSH frigjøres fra hypofysen og er ansvarlig for utviklingen av egget i eggstokkene.

Det follikkelstimulerende hormonet bidrar også til at folliklene produserer det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, som får hypofysen til å frigjøre LH. LH er ansvarlig for å avbryte produksjonen av FSH, og utløser deretter frigjøringen av et egg fra de nå modne folliklene. Dette er prosessen vi kaller eggløsning.
 
Eggløsning er viktig da det er første skritt på veien til å utvide familien. Eggløsning er med andre ord utgangspunktet for befruktning og en eventuell graviditet. Du har til og med størst mulig sjanse for å bli gravid samme dag som eggløsningen finner sted, eller dagen før.

Når har du eggløsning?

Eggløsning skjer vanligvis halvveis i en kvinnes menstruasjonssyklus. Dette kan imidlertid variere fra gang til gang og fra person til person. Hvis du har en vanlig syklus på 28 dager, vil eggløsningen skje i gjennomsnitt på den 14. dagen i menstruasjonssyklusen.

Noen kvinner er i stand til å føle når de har eggløsning. Noen merker det gjennom svake smerter i underlivet, mens andre opplever småblødninger i perioden. I denne artikkelen kan du lese om 4 fysiske tegn på eggløsning.

Temperaturmetoden

Hvis du ikke opplever symptomer på eggløsning, er et annet smart triks å måle temperaturen. Når du har hatt eggløsning, stiger kroppens temperatur med 0,5 grader på grunn av et hormon som heter progesteron.

Metoden går ut på å måle kroppstemperaturen din om morgenen når du våkner – faktisk rett etter du våkner og før du står opp av sengen. Det er viktig at temperaturen måles riktig og på ca. samme tid hver dag.

Temperaturen bør måles med et digitalt termometer, som kan måle med størst nøyaktighet. Skriv helst ned temperaturen dag for dag gjennom hele menstruasjonssyklusen. Når temperaturen har steget med rundt 0,5 grader en dag og holder seg oppe, har eggløsningen skjedd.

Beregn eggløsningen din

Dersom du ikke viser tegn til eggløsning, er det også mulig å bruke en eggløsningstest, som viser om du har hatt eggløsning. Hos Med24.no kan du finne flere typer eggløsningstester - finn hele utvalget her!

I tillegg har vi utviklet denne eggløsningsberegneren, som kan hjelpe deg å finne tidspunktet når du har størst sjanse for å bli gravid.


Les også:

Eggløsningsberegner
4 fysiske tegn på at du har eggløsning
9 viktige tegn på graviditet


Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.