Gode råd for god tannhelse

Skrevet av

Riktig tannpleie og gode matvaner beskytter tennene og forebygger tannsykdom. Allerede fra livets første tann bør tannpleie være en daglig rutine. Gode vaner fra tidlig alder danner nemlig grunnlag for god tannhelse livet ut. Her gir vi deg gode råd til tannpleie og kosthold hos både store og små.


Visste du at..?

  1. Plakk på tennene er belegg av bakterier som lever av karbohydrater (sukker).
  2. Oppløsning av tannemaljen og hull i tennene er forårsaket av bakterier og syrer som oppstår når karbohydrater brytes ned.
  3. Plakk som blir liggende over tid kan forårsake tannkjøttbetennelse og videre kan tenner løsne.
  4. Småspising frarådes fordi tennene trenger pause fra mat/drikke (ikke vann). Et syreangrep på tennene varer i minst 30 min etter du har spist og drukket karbohydrater.
  5. Munntørrhet kan gi hull i tennene. Spytt bidrar til å nøytralisere syre i munnen og dermed forebygge hull.
  6. Dårlig ånde kommer ofte av dårlig tannpleie eller bakteriebelegg på tungen (bakerst).
  7. Fluor beskytter tennene mot hull.
  8. Tannbørsten bør byttes ut så fort børsten spriker og minst 4 ganger i året. Dette gjelder også børsten på en elektrisk tannbørste.
  9. Vann som tørstedrikk er det beste for tennene.
  10. Tennene bør undersøkes regelmessig av tannlege.

Gode råd til tannpleie

Daglig og god tannpleie er viktig for å beskytte tennene mot plakk og tannstein, syre- og emaljeskader, hull (karies) og å forebygge tannkjøttsykdommer. Videre kan dette gi økt velvære fordi man forebygger plager som dårlig ånde og vond smak i munnen. 

Tannpleie bør utføres to ganger daglig, morgen og kveld. Rutinen deles gjerne i tre steg:

  1. Tannrens
  2. Tannpuss
  3. Fluortilskudd

Trinn 1: Tannrens

Tennene har fem flater og det er viktig at alle fem tannflatene holdes rene for å beskytte tenner og tannkjøtt. Tannbørsten kommer ikke til mellom tennene og rengjør derfor kun tre av fem tannflater. 

Matrester som blir liggende over natten kan bidra til mer plakk og bakteriebelegg og det anbefales derfor å rengjøre mellom tennene minst en gang daglig, gjerne på kveldstid. 

  • Tanntråd kan benyttes til å effektivt fjerne matrester og plakk mellom tennene og tanntrådens tykkelse bør være tilpasset tennene. Tanntråden skal føres frem og tilbake mot en tann av gangen, og tanntrådholdere kan gjøre det enklere å rengjøre mellom tennene.
  • Mellomromstannbørster er et alternativ til tanntråd og er praktisk ved større avstander mellom tennene.
  • Lenger bak i munnen kan det være vanskelig å komme til med tanntråd og mellomromstannbørste, og da kan det være bedre å bruke solobørster med liten bust.
  • Tannstikkere bør ha en naturlig plass på/ved spisebordet og bør brukes mellom tennene etter hvert måltid for å fjerne matrester.

Barn

Spør tannklinikken om bruk av tanntråd hos barn. Det er viktig at en voksen hjelper til med teknikken frem til barnet klarer det selv. 



Trinn 2: Tannpuss

Fluor styrker tannemaljen og motvirker utvikling av hull samt reparerer små oppståtte hull i tidlig fase. Tennene bør derfor pusses grundig med fluortannkrem morgen og kveld. Voksne bør bruke fluortannkrem med en styrke på 1500 ppm fluorid og barn med styrke på 1000 ppm fluorid (se under for alderstilpasset dosering til barn).

  • Puss tennene med en myk eller ekstra myk tannbørste og puss med små og lette bevegelser for å unngå pusseskader på tennene. Føler du at tennene ikke blir rene nok er det bedre at du bruker lenger tid på tannpussen enn å pusse for hardt.
  • Det er viktig at alle tilgjengelige flater pusses og derfor bør en god tannpuss vare i minst 2 min.
  • Etter tannpuss anbefales det å kun spytte ut overskuddet av tannkrem. Vent med å skylle munnen med vann/drikke i minst en time for best mulig effekt av fluortannkremen.
  • En elektrisk tannbørste kan være en god investering da flere studier viser at et børstehode som roterer 180 grader frem og tilbake gir renere tenner enn en manuell tannbørsteteknikk.
  • Så snart tannbørsten spriker skal den byttes ut, og minst hver tredje måned.
  • De fleste tannkremer inneholder skummiddel eller såpestoffer (SLS - natriumlaurylsulfat) som kan irritere munnslimhinnen. Er du eller barnet ditt plaget med munnskold (after) finnes det alternative tannkremer uten SLS.

Barn

Tannkrem til barn bør inneholde 1000 ppm fluorid. Det er viktig å være påpasselig med mengden fluortannkrem da overflødig tannkrem som oftest ikke spyttes ut.
- Fra første tann og under 1 år: En knapt synlig mengde tannkrem (0,1 ml).
- Fra 1-3 år: En mengde tilsvarende barnets lillefingernegl.
- Fra 3-5 år: En mengde tilsvarende en ert (0,25 ml).
- Fra 5-6 år og oppover: Mengden økes ytterligere. Kan gå over til tannkrem med 1500 pm fluorid.

  • Barn bør starte med tannpuss allerede fra første synlige tann.
  • For å unngå pusseskader bør barn får hjelp til tannpuss frem til rundt 10-årsalderen eller til barnet behersker det godt selv.
  • Spør gjerne tannklinikken dersom du lurer på tannpussen er grundig nok.
  • Barn med tannregulering bør rengjøre tennene etter hvert måltid.


Trinn 3: Fluortilskudd

Tilskudd av fluor etter tannpuss med fluortannkrem kan være aktuelt for personer med munntørrhet og personer som er ekstra utsatt for hull i tennene. Dersom det er vanskelig å få til grundig tannpleie to ganger daglig kan det også være et behov for ekstra fluortilskudd. En tannlege eller tannpleie kan vurdere ditt behov for tilskudd av fluor. Følg alltid anbefalt dosering.  

  • Fluortilskudd finnes som tabletter, munnskyll og tannkrem med et ekstra høyt fluorinnhold.
  • Fluortabletter brukes etter tannpuss med fluortannkrem. Tablettene kan suges eller tygges. Anbefalt dosering til voksne og barn over 12 år: 0,5 mg morgen og kveld.
  • Fluorskyll brukes etter tannpuss med fluortannkrem. Skyll munnen med fluorskyll og spytt ut. Det er viktig at tennene ikke skylles med vann etter bruk for å opprettholde fluorbeskyttelsen. Anbefalt dosering er 1-2 ganger daglig med 0,2% fluorid (tilsvarende 2 mg/ml fluorid).
  • Høyfluorid tannkrem for voksne er for dem som er ekstra utsatt for hull i tennene. Høyfluorid tannkrem erstatter vanlig tannkrem, og skal ikke brukes i kombinasjon med annen fluortilskudd.

Barn

En tannlege eller tannpleie bør alltid vurdere behovet for ekstra fluortilskudd hos barn. Det kan være flere årsaker til at barn kan være mer utsatt for hull i tennene, som matvaner og utilstrekkelig renhold av tenner grunnet tannregulering. Det er dog viktig å være nøye med mengden fluor da små barn ofte svelger overskudd av tannkrem og fordi for mye fluor kan gi hvite prikker på de permanente tennene. 

Velg den formen for fluortilskudd som passer ditt barn (alder og egnethet) og følg alltid anbefalt dosering. 



Gode matvaner forebygger tannsykdom

Tannpleie alene forhindrer ikke hull i tennene. Et fornuftig mat- og drikkeinntak er minst like viktig som tannpleie, og gode matvaner er med på å forebygge tannsykdom.

Gode kostholdsråd:

  • Unngå sukkerholdig mat og drikke for å forebygge hull i tennene.
  • Tennene trenger pause fra mat og drikke (ikke vann). Ha derfor faste måltider og unngå småspising.
  • Sukkerholdig snacks før leggetid bør unngås grunnet lav spyttproduksjon på kvelden/natten og dermed redusert beskyttelse av tennene.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Juice, brus, energidrikke, sure godteri og andre syreholdige matvarer/drikke forårsaker syreskader på tennene og inntaket bør unngås/holdes til det minimale.
  • Rengjør munnen med vann etter inntak av syreholdig mat/drikke.

Barn

Barns sukkerinntak kan styres av voksne og gode matvaner fra tidlig alder gir gode forutsetninger for god tannhelse. 

  • Unngå å gi barn over ett år melk om natten. Barn over ett år som ammes/får flaske om natten har økt risiko for hull i tennene da melkesukkeret brytes ned til syre.
  • Barn over ett år som drikker fra flaske om natten bør drikke vann.
  • Dersom barn over ett år får melk om natten anbefales det å gi melk i kopp fremfor flaske da melken ofte blir liggende i munnen ved bruk av flaske.
  • Begrens barnas inntak av sukker og godteri, for eksempel til en gang i uken (lørdagsgodt).


Når bør du kontakte tannlege/tannpleier?

  • Hvis det er lenge siden du har vært på kontroll. Det er anbefalt med årlig kontroll hos tannlege eller tannpleier.
  • Munntørrhet gir økt risiko for hull i tennene og tannlege/tannpleier bør informeres om dette.
  • Dersom du har mye tannstein bør dette fjernes for å forebygge tannkjøttbetennelse.
  • Ved smerter, hull i tennene, vedvarende tannkjøttbetennelse eller andre problemer med tannhelsen hos deg eller barnet ditt.
  • Hvis barnet ditt slår en eller flere tenner ved slag eller fall mot munnen.
  • Dersom du vil gi fluortabletter til barn under 6 år.
  • Barn kalles inn til tannhelsekontroll det året barnet fyller 3 år, men ved spørsmål om tannhelse hos barn under 3 år kan en lokal offentlig tannklinikk kontaktes.

Kilde: Helse Norge, NDLA, Helsedirektoratet, FHI


Les også:

Tannkrem – med eller uten fluor
Hva er magnesium godt for? Få svaret her!
10 bærekraftige og enkle hverdagsalternativer

Pil til toppen av siden Med24.no

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.