Hva er magnesium godt for? Få svaret her!

Skrevet av
Hva er magnesium godt for?

Magnesium har en effektiv og dokumentert effekt på flere områder. Magnesium bidrar blant annet til normal funksjon av musklene og hjernen. Her kan du lese om hva magnesium er bra for, om magnesiummangel og mye mer!

Hva er magnesium?

Magnesium er et mineral som finnes i kroppen. Magnesium, sammen med andre vitaminer og mineraler, er nødvendig for at kroppen kan fungere optimalt. Kroppen til et voksent menneske inneholder ca. 25 mg. magnesium, alt etter om du er i overskudd eller underskudd av magnesium. Du får tilført magnesium daglig gjennom kostholdet. Alternativt kan du ta et daglig kosttilskudd så du er sikker på at kroppen får det den trenger. 

Mineralet bidrar til utallige viktige prosesser i kroppen og er et av de mineralene vi har flest av. Det bidrar blant annet i over 300 metabolske reaksjoner i kroppen, blant annet proteinsyntese og DNA- og RNA-syntese. Magnesium tar også del i mange prosesser omhandlende elektriske signaler i både nervesystem, hjernen og hjertet.

Magnesiummangel

Det er viktig å sørge for at du får den rette mengden magnesium for at kroppen kan fungere optimalt. Det kan du, som du ser over, få gjennom enten kostholdet eller som kosttilskudd. Hvis du ikke får riktig mengde, kan du risikere å få underskudd av magnesium og oppleve forandringer i helsen din.

Årsaker til magnesiummangel

Det kan være mange årsaker til magnesiummangel som oppstår i forbindelse med sykdom, hvor det ofte også vil være mangel på mineraler som kalsium og kalium. Noen av årsakene til magnesiummangel er f.eks. kronisk diaré, lavt matinntak (for eksempel ved slanking), stort inntak av alkohol eller langvarig behandling med vanndrivende midler.

Symptomer på magnesiummangel:

  • Sammentrekninger i musklene i form av små rykninger/urolige ben
  • Tretthet og utmattelse
  • Konsentrasjonsbesvær
  • Nedsatt appetitt

Man ser ofte at det er kvinner som mangler magnesium i kroppen, men grunnen til det er ukjent. Man ser også mangel på magnesium i forbindelse med strenge slankekurer, detox-kurer, enkelte sykdommer og vanndrivende medisiner. Hvilke oppgaver har magnesium i kroppen?

Men hva er magnesium egentlig godt for og hva gjør mineralet i kroppen vår? Listen over fordeler og virkninger er lang, og det er i grunn et av de mest essensielle mineralene vi har kroppen for at vi skal fungere normalt. Når du ser hvor mange områder av helsen stoffet påvirker, skjønner du fort hvorfor det er så viktig.

Bidrar til celledeling i kroppen

99 % av magnesiumet i kroppen er i cellene. Her bidrar de både til lagring av celleenergi, stabilisering av membranen til mitokondien i celler og cellevekst. Derfor er det spesielt viktig for cellene at magnesiuminnholdet er stabilt.

Vedlikehold av skjelettet

Magnesium har sammen med kalsium og D-vitamin er god effekt på vedlikehold av skjelettet. Også tennene har godt av magnesium. Av alt magnesiumet vi har i kroppen til sammen, lagres mesteparten i knoklene og tennene.

Stimulerer vekst av hår, hud og negler

Magnesium medvirker til normal styrke og tykkelse på hår og negler, og har også en god effekt i forhold til huden.

Reduserer tretthet og utmattelse

Magnesium bidrar til energinivået og motvirker tretthet. Magnesium har innflytelse på enzymsystemet i kroppen og mangel av mineralet vil derfor medføre at det ikke fungerer optimalt. Det er også viktig for aktiveringen av stoffet adenosintrifosfat, som er den viktigste kilden til energi i cellene våre.

Magnesium mot hodepine og migrene

Magnesium er svært relevant i forhold til f.eks. muskler, hjerne, skjelett og nerver. Flere og flere nordmenn tar daglig tilskudd av magnesium fordi de mener det hjelper mot hodepine og migrene. Teorien er at det har en effekt fordi magnesium bidrar til normal hjernefunksjon, men det er så langt ikke påvist eller dokumentert at magnesium hjelper i forbindelse med migrene og hodepine.

Bidrar til produksjonen av serotonin

Magnesium bidrar til produksjonen av «lykkehormonet» serotonin, og er samtidig også nødvendig for hormonene som bidrar til å roe hjernen vår og skaper følelsen av avslapning.

Hjelper mot hard mage

Magnesium kan bidra til å nøytralisere magesyre. Magnesium kan bli brukt mot forstoppelse og er kjent for en mild avføringseffekt. Vær oppmerksom på at dersom du opplever diaré mens du tar kosttilskudd, kan det skyldes at du tar for høy daglig dose. Du kan motvirke dette ved å redusere mengden du forbruker.

Bidrar til normal metabolisme

Metabolismen, eller bedre kjent som stoffskiftet, er prosessen i kroppen som er med til å omsette mat, luft og annet vi inntar daglig i kroppen. Stoffskiftet spiller en viktig rolle i forbindelse med forbrenningen. 

Medvirker til at musklene fungerer som de skal

Kalsium er viktig i forbindelse med musklene, og magnesium hjelper med reguleringen. Kalsium og magnesium går hånd i hånd, slik som de også gjør når det kommer til vedlikehold av skjelett og tenner. Magnesium hjelper musklene med sammentrekninger og avspenning i musklene. Dette gjelder også våres mest aktive muskel – nemlig hjertet.

Bidrar til normal hjernefunksjon

Magnesium bidrar som sagt blant annet til hjertets sammentrekninger, som videre regulerer blodtrykket vårt. Et sunt blodtrykk har god effekt på hjernefunksjonen. 

Opprettholder elektrolyttbalansen

Kalsium, kalium, klorid, natrium og magnesium er noen av de vanligste elektrolyttene i kroppen. En velfungerende kropp trenger balanse av elektrolytter i blodet. Elektrolytter bidrar i blant annet nerveimpulser, muskelsammentrekninger og frigjøring og regulering av hormoner.

Bidrar til at nervesystemet fungerer som det skal

Hvis alle faktorene over ikke er i orden, vil dette påvirke og stresse nervesystemet. Dette er også viktig i forhold til hormonsystemet, da det påvirker blant annet dannelse og virkning av hormonet insulin. Magnesium bidrar til i sendingen av nervesignaler, og så lenge du har nok av mineralet vil de sunne nervesignalene sørge for riktig regulering av hormoner.

Bedre søvn

Hvis alle faktorene over fungerer optimalt og du ikke har helseproblemer, kan du forvente å få bedre søvn. Normalt fungerende muskler, hjerne, celler og nervesystem er essensielt i forbindelse med god og rolig søvn.Våre bestselgere blant magnesiumLes også:

Alt du bør vite om multivitaminer
Hva er migrene? – Les alt om migrene her!
Muskelsmerter – Slik lindrer du muskelsmerter!


Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.