Tannkrem - med eller uten fluor

Skrevet av

Mange har blitt mer oppmerksomme på fluor-innholdet i deres tannkrem, da mange artikler på nettet beretter om fluors skadelige virkninger, når det finnes i f.eks. emballasjer, rengjøringsmidler, regntøy eller generelt produkter som skal være vann- og fettavvisende.

Det er dog viktig å poengtere at fluor i disse produkter ikke er av samme type som det fluor som kan finnes i tannkrem. Fluor i tannkrem heter egentlig fluorid, da det er en ion, som sammen med andre ioner danner salter som f.eks. natriumfluorid, som er det som typisk finnes i tannkrem med fluor.  

Derfor er tannbørstingen viktig

Mange av oss er vokst opp med anbefalinger om å børste tenner 2 ganger om dagen i 2 minutter, da dette er en effektiv måte å holde våre tenner og tannkjøtt sunt på. I munnen og omkring tennene lever mange bakterier som som utgangspunktet er tilpasset til livet med oss mennesker, men som kan opphope seg i store mengder. Hvis det finnes for mange bakterier omkring tennene, vil de danne for mye syre, som tennene ikke kan holde til.

Når man børster tenner, holder man derfor antallet av bakterier nede, så det ikke skapes et for syrlig miljø omkring tennene. Man skal passe på med å desinfisere munnnen alt for grundig, så man dreper alle bakteriene, for så gjør man plass til fremmede bakterier, som kanskje kan være farlige.

Det er selve tannbørstingen som opprettholder den gode munnhygiene og som vasker matrester, bakterier og plakk vekk. Bruk derfor en tannbørste av god kvalitet, hvor børstehodets størrelse passer til din munn. Med et mindre tannbørstehode kan man lettere manøvrere tannbørsten rundt i munnen og nå alle tennenes flater. Det kan være vanskelig å få renset ordentlig mellom tennene, og derfor anbefales det å bruke tanntråd eller tannstikker for å fjerne matrester og bakterier mellom tennene.

Når man bruker tannkrem, er det for å gjøre tannbørstingen lettere, og så har mange tannkremer forebyggende egenskaper – f.eks. fluor og huller i tennene. Tannkrem inneholder som regel også forskjellige slipemidler som skal hjelpe med å fjerne misfarginger av tennene fra kaffe, te og rødvin.

Flere virksomheter er begynt å fremstille tannkrem med aloe vera på grunn av plantens beroligende og fuktende egenskaper. Tannkrem med aloe vera kan hos Med24.no finnes både med og uten fluor, så uansett hvilken tannkrem du foretrekker, kan du få glede av en aloe vera når du børster tenner. 

Hvordan virker fluor?

Fluor i tannkrem har blitt testet grundig over hele verden, og man har kommet til den konklusjon at fluor har særdeles mange nyttige egenskaper i forbindelse med tennene. De fleste tannleger anbefaler også å bruke tannkrem med fluor på bakgrunn av fluorens forebyggende egenskaper.

Når natriumfluorid finnes i tannkrem, er det oppløst, og de frie fluorioner kan så forebygge huller i tennene. Huller i tennene kommer nemlig, når syren omkring tennene begynner å oppløse de mineraler, som tennene består av. Fluorionene kan nedsette disse mineralers oppløselighet, så det skal mer syreholdige omgivelser til, før tennene går i oppløsning og det kommer huller i tennene. 

For mye fluor

Faren er dog at fluor i for store mengder kan være helseskadelig. Fluor kan gi vondt i magen og i skjeldne tilfeller gi livsfarlig forgiftning, men så skal man innta et helt gram fluor. I tannkrem må det kun være 0,15g pr. 100g, hvilket vil si at man skal spise 6 tuber tannkrem på kort tid, før man er i fare for fluorforgiftning.

Det er på bakgrunn av fluors giftighet, når man inntar det i store mengder, at man kan bruke fluor til andre formål f.eks. i rottegift, men så lenge man følger anbefalingene om å kun bruke, hva som svarer til en ert eller lillefingernegl tannkrem, er man altså ikke i fare for å få for mye fluor. I Norge tilføyes det nemlig heller ikke fluor til drikkevannet, som man gjør andre steder, og den naturlige mengde fluor som finnes i vannet, er en så liten mengde, at det heller ikke er direkte helseskadelig. 

Tannkrem til barn

Det som man skal være særlig oppmerksom på, er at barn lettere kan få for mye fluor. Barn har en tendens til å spise mye tannkrem når man børster tenner - faktisk helt opp til 60%. Hvis man som barn blir utsatt for alt for store mængder fluor, kan man risikere å oppleve fluoridforgiftning.

Dette kan medføre sykdommen fluorose, som er en forstyrrelse i dannelsen av den beskyttende emalje på barnas kommende tenner. Det ses ved at de kommende tenner har hvite flekker eller i vanskelige tilfeller andre voldsommere misfarginger.

Det stilles derfor også større krav til tannkrem til barn, og det anbefales kun å bruke en meget liten mengde tannkrem med fluor ved hver tannpuss. Du kan her se vårt store utvalg av tannkrem til barn

Økologisk eller hjemmelaget tannkrem

Frykten for å få for mye fluor har fått mange til å gå over til økologisk og mer naturlig tannkrem. Dette er f.eks Green People Tannpasta, som er 100% økologisk og helt uten sodium lauryl, fluor, fargestoffer eller alkohol. Disse former for naturlig tannkrem har til formål å beskytte mot bakterievekst i munnen, og så gjør de tannbørstingen lettere og mer behagelig.

Mange har også eksperimentert med å lage sin egen tannkrem bestående av kokosolje, natron og evt. eterisk olje for å være helt sikker på hvilke ingredienser man utsetter sin kropp for. Disse tannkremene uten fluor har ikke samme forebyggende virkning mot huller i tennene som tannkrem med fluor, men de er stadig med til å vaske tennene rene for matrester, plakk og bakterier sammen med tannbørsten.

Det anbefales som sagt å bruke en tannkrem med fluor, men man må hver især overveie om den forebyggende og gode effekt mot huller ikke oppveier den risiko som er for fluorforgiftning, hvis man spiser en hel masse tannkrem på én gang.  

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.