Tannkrem - med eller uten fluor

Skrevet av

Det er økt oppmerksomhet rundt fluorinnhold i tannkremene som selges, og mange artikler på nettet forteller om fluors skadelige virkninger når det finnes i f.eks. emballasjer, rengjøringsmidler, regntøy eller generelt produkter som skal være vann- og fettavvisende.

Det er viktig å poengtere at fluor i disse produktene ikke er av samme type som den fluoren som finnes i tannkrem. Fluor i tannkrem heter egentlig fluorid, da det er en ion, som sammen med andre ioner danner salter som f.eks. natriumfluorid, som er det som typisk finnes i tannkrem med fluor.  

Derfor er tannbørstingen viktig

Mange av oss er vokst opp med anbefalinger om å børste tenner 2 ganger om dagen i 2 minutter, da dette er en effektiv måte å holde våre tenner og tannkjøtt sunt på. I munnen og omkring tennene lever mange bakterier som i utgangspunktet er tilpasset livet med oss mennesker, men som også kan hope seg opp i store mengder. Hvis det finnes for mange bakterier omkring tennene, vil de danne for mye syre som kan skade tennene.

Når man børster tenner, holder man derfor antallet bakterier nede, så det ikke skapes et for syrlig miljø omkring tennene. Man skal riktignok passe på å ikke desinfisere munnen alt for grundig, så man dreper alle bakterier. En sunn bakterieflora i munnen er helsemessig viktig å opprettholde. Skaper man en ubalanse, med for mye desinfeksjon, kan det gi en oppblomstring av fremmede og uønskede bakterier.

Det er selve tannbørstingen som opprettholder den gode munnhygiene og som vasker matrester, bakterier og plakk vekk. Bruk derfor en tannbørste av god kvalitet, hvor børstehodets størrelse passer til din munn. Med et mindre tannbørstehode kan man lettere manøvrere tannbørsten rundt i munnen og nå alle tennenes flater. Det kan være vanskelig å få renset ordentlig mellom tennene, og derfor anbefales det å bruke tanntråd eller tannstikker for å fjerne matrester og bakterier mellom tennene.

Når man bruker tannkrem, er det for å gjøre tannbørstingen lettere. Det finnes mange tannkremer med forebyggende egenskaper – f.eks. fluor som motvirker hull i tennene. Tannkrem som inneholder forskjellige slipemidler, kan hjelpe med å fjerne misfarginger fra kaffe, te og rødvin.

Flere produsenter har begynt å fremstille tannkrem med aloe vera på grunn av plantens beroligende og fuktende egenskaper. Tannkrem med aloe vera kan du finne hos oss, både med og uten fluor. Så uansett hvilken tannkrem du foretrekker, kan du få glede av en aloe vera når du børster tenner. 

Hvordan virker fluor?

Fluor i tannkrem har blitt testet grundig over hele verden, og man har kommet til den konklusjon at fluor har særdeles mange nyttige egenskaper i forbindelse med tennene. De fleste tannleger anbefaler også å bruke tannkrem med fluor på bakgrunn av fluorens forebyggende egenskaper.

Når natriumfluorid finnes i tannkrem, er det oppløst, og de frie fluorionene kan dermed forebygge hull i tennene. Hull i tennene kommer nemlig, når syren omkring tennene begynner å løse opp mineralene som tennene er bygget opp av. Fluorionene forsterker mineralene i tennene og gjør dem mer motstandsdyktig mot syrer, og hindrer dermed at tennene går i oppløsning og det kommer hull i tennene. 

For mye fluor

Faren er at fluor i for store mengder, kan være helseskadelig. Fluor kan gi vondt i magen og i sjeldne tilfeller gi livsfarlig forgiftning. Men da skal man innta et helt gram fluor, som er langt over grenseverdiene som anbefales. I tannkrem er det kun  0,15g pr. 100g, hvilket vil si at man skal spise 6 tuber tannkrem på kort tid, før man er i fare for fluorforgiftning.

Det er på bakgrunn av fluors giftighet, når man inntar det i store mengder, at man kan bruke fluor til andre formål f.eks. i rottegift. Men så lenge man følger anbefalingene om å kun bruke det som tilsvarer mengdestørrelse som en ert eller lillefingernegl tannkrem, er man altså ikke i fare for å få for mye fluor. I Norge tilsettes det nemlig heller ikke fluor til drikkevannet, som man gjør andre steder, og den naturlige mengde fluor som finnes i vannet, er en så liten mengde, at det heller ikke er direkte helseskadelig. 

Tannkrem til barn

Det som man skal være særlig oppmerksom på, er at barn lettere kan få for mye fluor. Barn har en tendens til å spise mye tannkrem når man børster tenner - faktisk helt opp til 60%. Hvis man som barn blir utsatt for alt for store mengder fluor, kan man risikere å oppleve fluoridforgiftning.

Dette kan medføre sykdommen fluorose, som er en forstyrrelse i dannelsen av den beskyttende emalje på barnas kommende tenner. Det ses ved at de kommende tenner har hvite flekker eller i vanskelige tilfeller andre voldsommere misfarginger.

Det stilles derfor også større krav til tannkrem til barn, og det anbefales kun å bruke en meget liten mengde tannkrem med fluor ved hver tannpuss. Du kan her se vårt store utvalg av tannkrem til barn

Hjemmelaget tannkrem

Mange har eksperimentert med å lage sin egen tannkrem bestående av kokosolje, natron og evt. eterisk olje for å være helt sikker på hvilke ingredienser man utsetter kroppen sin for. Disse tannkremene uten fluor har ikke samme forebyggende virkning mot hull i tennene som tannkrem med fluor, men de er med på å rense tennene rene for matrester, plakk og bakterier sammen med tannbørsten.

Fri frakt fra 499 kr

Med Helthjem, Posten eller PostNord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.