Forebygg forkjølelse -Gode råd for å bekjempe og unngå forkjølelse

Skrevet av
Forebygg forkjølelse

Hva er forkjølelse ?

Forkjølelse er en smittsom virussykdom som primært rammer de øvre luftveiene, nærmere bestemt bihuler, nese og svelg. Symptomene vil oftest vise seg ved at nesen renner og du får vondt i halsen. Symptomene er vanligvis forbigående og er over etter 1 ukes tid.

Folk i alle aldre rammes av forkjølelse, men barn er ekstra utsatt. Man smittes med et virus som kan forårsake forkjølelse, og det finnes mer enn 100 forskjellige varianter. Man smittes alltid av en annen person, enten i forbindelse med nysing, hoste eller fysisk kontakt – som regel av hender som ikke er rene. Et forkjølelsesvirus kan leve på huden i mange timer. Det er derfor alltid viktig å vaske hender like etter et host, nys eller pussing av nesen. Normalt går det 2-5 dager fra man er smittet til de første symptomer viser seg.

De første symptomene viser seg ofte som vondt i halsen og svelgebesvær. Deretter begynner man å nyse og nesen renner. Sekretet fra nesen vil gradvis bli mer og mer gult og tykt. Dermed hever neseslimhinnen seg og man kan få pusteproblemer. Generell utilpasshet ses under hele forløpet, som hodepine, feber, hoste og trykk i ørene. Mindre barn får hyppigere feber enn voksne.


Slik lindrer du en forkjølelse

Forkjølelse eller influensa

Du kan heldigvis gjøre mye selv for å lindre forkjølelsessymptomene. Normalt vil symptomene forsvinne etter ca. 1-2 uker. Tett nese, hoste, smerter i hals og hode er de mest velkjente symptomene på en forkjølelse.

Barn

De fleste foreldre er sikkert godt kjent med feber, hoste og snørr hos de små. Det første symptomet på forkjølelse hos barn er som oftest feber. Den forhøyede kroppstemperaturen kan være vanskelig å oppdage, og måle, hvis man ikke har et termometer i huset. I dag finnes det flere ulike typer termometre hvor det mest nøyaktige er det som brukes rektalt – i endetarmen. Hvis det er et mindre barn som man mistenker har feber, vil det rektale eller øretermometer være det beste valget. Hvis det er til et større barn, kan det være en mulighet med et oralt termometer,  eller øretermometer.

Barn med snørrete og tett nese kan med fordel bruke en nesespray, som kan trekke slimhinnen i nesen sammen slik at det blir lettere å puste. Barn under 2 år kan bruke en saltvannsoppløsning og en nesesuger. Saltvannsnesespray løser opp snørr og gjør det mer tyntflytende og dermed blir det lettere å suge ut væsken med en nesesuger.

Det kan være vanskelig å behandle smerter i halsen hos barn da utvalget av halstabletter til barn er begrenset. Sugetabletter som barn kan bruke er Vekk I Morgen, som inneholder råmelk (colostrum). Colostrum inneholder bl.a. en stor mengde antistoffer mot mange bakterier og virus.

Har barnet generelt mye smerter eller feber, kan man med fordel bruke smertestillende og febernedsettende.

Voksne

For å lindre hevelse i neseslimhinnene anbefales det å bruke en nesespray. Spray 1 gang i hvert nesebor inntil 3 ganger daglig i høyst 10 dager. Hvis ikke dette er tilstrekkelig kan man først skylle nesen med saltvannsnesespray før bruk av slimhinneavsvellende nesespray. Ved rennende nese anbefales det å ha myke Kleenex lommetørklær på seg. Ikke minst for å pusse nesen, men også for å minske smitte ved evt. nys og hoste. For å lindre smerte i hals og svelg kan man bruke halstabletter som gir en effektiv smertelindring. Ved slimhoste er det anbefalt med en hostemikstur som vil løse opp slimet, mens det ved tørrhoste er en annen type hostemikstur som vil virke hostedempende.

Utover dette vil smertestillende og febernedsettende også være til hjelp.Forebygging av forkjølelse

Voksne eller barn som ofte får en forkjølelse kan ha stor nytte av å bruke Bio-Strath. Bio-Strath er et kosttilskudd som gir bedre motstandskraft så det er større sjanse for å bekjempe eller holde en forkjølelse på avstand. Bio-Strath finnes både som dråper, eliksir eller tabletter. Får man allikevel fornemmelsen av symptomer på forkjølelse, kan Echinaforce anvendes for å bekjempe symptomene i oppløpet. Echinaforce anvendes til voksne med 30 dråper i et glass vann 3-5 ganger daglig.

En av de beste råd til forebygging av forkjølelse, er grundig håndvask. Riktig mange bakterier sitter på hendene og overføres via håndtrykk med en smittet person. Derfor er det en riktig god idé å vaske hender ofte, især før mat. Du kan også ha en desinfiserende gel på deg, så er du sikker på at 99% av bakteriene er drept

En annen form for egenomsorg kan være å unngå trekk og holde deg varm med varmetepper eller varmeflaske. Generelt er te med honning ideell til lindring av smerter i halsen og kan gi en behagelig varm følelse i kroppen.


Styrk immunforsvaret igjennom en nærende kost

Sunn kost mot forkjølelse

Generelt vil et godt immunforsvar beskytte deg mot forkjølelse. Pass på å spise mye frukt og grønnsaker, slik at du får i deg nok næring og vitaminer gjennom kosten. Vet du at du ikke får i deg det du trenger gjennom mat, bør du sikre deg dette gjennom et godt kosttilskudd. 

Mange spiser store doser C-vitamin når forkjølelsen presser seg på, selv om det ikke er bevist at dette kan holde forkjølelsen vekk. Mindre kjent er at mangel på D-vitamin nedsetter immunforsvaret, og dermed gjør at man er mer mottakelig for forkjølelse og andre infeksjoner. Finn din D-vitamin her!

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Bring

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. +47 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mer på dine sunne valg!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips.