Forebygg forkjølelse - Gode råd til å bekjempe og unngå forkjølelse

Skrevet av
Forebyg forkølelse

Hva er forkjølelse ?

Forkjølelse er ofte en smittsom virussykdom som primært rammer de øvre luftveier, nærmere betestemt bihuler, nese og svelg. Symptomene vil oftest vise seg ved at nesen renner og du får vondt i halsen. Symptomene er vanligvis forbigående og er over etter 1 ukes tid.

Folk i alle aldre rammes av forkjølelse, men primært barn. Man smittes med et virus som kan forårsake forkjølelse som det finnes mer enn 100 forskjellige av. Man smittes alltid av en annen person, enten i forbindelse med nys, host eller fysisk kontakt – hender som ikke er rene. Et forkjølelsesvirus kan leve på huden i adskillige timer. Det er derfor alltid viktig å vaske hender like etter et host, nys eller nesepussing. Normalt går det 2-5 dager fra man er smittet til de første symptomer viser seg.

De første symptomer viser seg ofte som vondt i halsen og svelgebesvær. Deretter begynner man å nyse og nesen renner. Sekretet fra nesen vil gradvis bli mer og mer gult og tykt. Dermed hever neseslimhinnen og man kan få pusteproblemer. Generell utilpasshet ses under hele forløpet, som hodepine, feber, hoste og trykk for ørene. Mindre barn får hyppigere feber enn voksne.


Slik lindrer du en forkjølelse

Forkjølelse eller influensa

Du kan heldigvis gjøre riktig mye selv for å lindre forkjølelsessymptomene. Normalt vil symptomene forsvinne igjen, etter ca. 1-2 uker hvis man ikke feiler noe annet. Tett nese, hoste, smerter i hals og hode er de mest velkjente symptomer på en forkjølelse.

Barn

Mange foreldre er sikkert godt bekjent med feber, hoste og snørr. Når de små blir syke, er det første symptomet ofte feber. Den forhøyede kroppstemperatur kan være vanskelig å oppdage hvis ikke man har et termometer i huset. I dag finnes det flere slags termometre hvor det mest nøyaktige er det som brukes rektalt – i endetarmen. Hvis det er et mindre barn som man har mistanke om feber, vil det rektale- eller øretermometer være det riktige valget. Hvis det er til et større barn, kan det være en mulighet med et oralt- eller øretermometer.

Er barnet snørrete og har tett nese, kan man med fordel bruke en nesespray, som kan trekke slimhinnen i nesen sammen, så barnet får puste bedre. Er barnet under 2 år, kan man med fordel bruke en saltvannsoppløsning og en nesesuger. Saltvannnesesprayen løsner og gjør snørret mer tyntflytende og man kan dermed lettere suge det ut vha. en nesesuger.

Det kan være vanskelig å behandle vondt i halsen hos barn, da markedet med halspinetabletter til barn er meget begrenset. Det finnes dog en sugetablet, Vekk I Morgen, som inneholder råmelk (colostrum). Colostrum inneholder bl.a. en stor mengde antistoffer mot mange bakterier og vira.

Har barnet generelt mange smerter eller feber, kan man med fordel bruke smertestillende og febernedsettende.

Voksen

For at lindre hevelsen av neseslimhinnen, kan det anbefales å bruke en nesespray, 1 pust i hvert nesebor 3 ganger daglig i høyst 10 dager. Hvis ikke dette er tilstrekkelig, kan man også anvende en saltvannsnesespray. Renner nesen mye, kan det anbefales å ha Kleenex lommetørklær på sig. Ikke minst for å pusse nesen, men også for å minske smitte ved evt. nys og hoste. For å lindre smerten i hals og svelg, kan man bruke halstabletter som og gir en effektiv smertelindring.

Utover dette vil det ofte hjelpe med smertestillende og febernedsettende.


Forebygging av forkjølelse

Voksne eller barn som ofte får en forkjølelse kan ha stor nytte av å bruke Bio-Strath. Bio-Strath er et kosttilskudd som gir bedre motstandskraft så det er større sjanse for å bekjempe eller holde en forkjølelse på avstand. Bio-Strath finnes både som dråper, eliksir eller tabletter. Får man allikevel fornemmelsen av symptomer på forkjølelse, kan Echinaforce anvendes for å bekjempe symptomene i oppløpet. Echinaforce anvendes til voksne med 30 dråper i et glass vann 3-5 ganger daglig.

En av de beste råd til forebygging av forkjølelse, er grundig håndvask. Riktig mange bakterier sitter på hendene og overføres via håndtrykk med en smittet person. Derfor er det en riktig god idé å vaske hender ofte, især før mat. Du kan også ha en desinfiserende gel på deg, så er du sikker på at 99% av bakteriene er drept

En annen form for egenomsorg kan være å unngå trekk og holde deg varm med varmetepper eller varmeflaske. Generelt er te med honning ideell til lindring av smerter i halsen og kan gi en behagelig varm følelse i kroppen.


Styrk immunforsvaret igjennom en nærende kost

Sunn kost mot forkjølelse

Generelt vil et godt immunforsvar beskytte deg mot forkjølelse. Utvalget av grønnsaker og frukt er kanskje ikke det mest spennende om høsten og vinteren, men sørg for å få nok næring og vitaminer igjennom kosten, eller ved et godt kosttilskudd.

Mange spiser store doser C-vitamin når forkjølelsen presser seg på, selv om det ikke er bevist at dette kan holde forkjølelsen vekk. Mindre kjent er at en mangel på D-vitamin nedsetter immunforsvaret, og dermed gjør at man er mer mottakelig for forkjølelse og andre infeksjoner. Finn din D-vitamin her!

Fri frakt fra 499 kr

Med Helt Hjem eller Postnord

14 dagers returrett

14 dagers retur- og angrerett fra du mottar varen

Medlemsbonus

Du får bonus hver gang du handler hos oss

Kundeservice

Kontakt oss på tlf. 21 95 94 90 (09-15 hverdager) eller email info@med24.no

Spar enda mere på alle dine sunne innkjøp!

Meld deg til nyhetsbrevet vårt og få tilgang til eksklusive tilbud, kampanjer og eksperttips til en sunnere livsstil.